Hjärnfonden
Ge en gåva

Skidhjälm kan skydda mot svåra hjärnskador

Nästan en fjärdedel av alla skidåkare använder fortfarande inte hjälm. Hjälm kan minska risken för svårare hjärnskador. Hjärnskador relaterat till olyckor är de vanligaste orsakerna till att människor drabbas av långvariga hälsoproblem.

Enligt MSB, Myndigheten för Samhällsskydd (1) skadades ungefär 10 000 skidåkare i backen förra vintern och cirka 5 procent av skadorna är huvudskador, vilket tillhör de mer allvarliga skador man kan få. Många andra organ och kroppsdelar kan rehabiliteras vid en skada, men hjärnan är däremot skör och återhämtning kan ta lång tid. Flera studier visar att hjälmanvändning är ett enkelt sätt att skydda skallen och hjärnan från skada.

– Hjälm är en billig livförsäkring och kan minska risken för svårare hjärnskador. För det handlar inte bara om att överleva, utan om resten av livet. Efter en svårare hjärnskada är det fortfarande många som inte blir helt återställda, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare Hjärnfonden

Under 2000-talet har det kommit mer omfattande studier om hjälmens skyddande effekt. Enligt studier (2) reducerar hjälmen risken för skallskada med ca 15 procent samt att de som åker utan hjälm har större risk att drabbas av allvarlig hjärnskada.

– Med tanke på att hjärnan innehåller vår personlighet, våra minnen och det som låter oss uppleva vår omvärld, är det viktigt för oss att skydda den säger Eric Thelin, doktorand vid Karolinska Institutet som forskar om traumatiska hjärnskador. Hjärnan är det viktigaste vi har och med tanke på hur enkelt hjälpmedel en hjälm är i förhållande till potentiell nytta vid en olycka tycker jag att alla borde bära hjälm när de åker skidor eller snowboard.

Hjärnskakning eller allvarlig hjärnskada?

I samband med att man slår i huvudet skakas hjärnan om och slår mot skallbenet. Denna påverkan av hjärnvävnaden kallas hjärnskakning. En person som drabbas av en hjärnskada ska uppsöka vård. Genom skiktröntgen kan man upptäcka om det rör sig om en hjärnskakning eller en allvarligare hjärnskada. Vid en hjärnskakning ska det inte finnas några blödningar i hjärnan. Den som drabbas av en hjärnskakning tex vid en skidolycka kan en längre tid efteråt ha besvär med trötthet, sömnbesvär, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Det är viktigt att hjärnan får återhämta sig efter en hjärnskakning och därför bör man undvika TV-spel, långvarigt TV-tittande och annat som stimulerar och tröttar ut hjärnan den första veckan. Viktigt att ha uppsikt över den som nyss fått hjärnskakning för om försämring sker kan det vara tecken på att en mer allvarlig hjärnblödning har utvecklats.

Referenser

(1) http://ida.msb.se/dokument/infoblad/Utforsakning.pdf

(2) Russel et al. The effect of helmets on the risk of head and neck injuries
among skiers and snowboarders: a meta-analysis. 2010 CMAJ vol. 182; 4 doi: 10.1503/cmaj.091080

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta