Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnans Dag 18 mars

Välkommen till Hjärnans Dag, en unik kunskapsdag.

Boka in den 18 mars i almanackan. Då är det återigen dags för Hjärnans Dag i Stockholm. Under dagen får du möjlighet att träffa flera av Sveriges främsta hjärnforskare som inspirerar och fördjupar dina kunskaper om hjärnan!

Preliminärt program

09.00 Insläpp och kaffe

09.30 Inledning

Gunilla Steinwall, generalsekreterare på Hjärnfonden

09.50 Barnhjärnan – varför är det så viktigt att forska på den?

Ulrika Ådén, forskare, Karolinska Institutet.

Var tionde barn som föds i Sverige får en hjärndiagnos. Barnhjärnan är fantastisk och vid födseln innehåller den redan de 100 miljarder nervceller som vi kommer behålla hela livet. Men den är också ömtålig. Vad har forskningen om det lilla barnets hjärna kommit fram till, vart är den på väg och varför är det så viktigt att forska på barnhjärnan?

10.30 Paneldiskussion – Vad kan vi göra åt barn och ungas hjärnohälsa?

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare, Sveriges Kommuner och Landsting, Emma Frans, forskare vid Karolinska Institutet och postdoc-stipendiat från Hjärnfonden 2015 och Ann Sophie Forsell Öhrn, mamma till två barn med adhd/asperger.

11.15 Att leva med ADHD

Vilhelm Nordström, 24 år

”En läkare sa en gång till mig att varje arbetsplats behöver människor med ADHD. Just tack vare förmågan att tänka annorlunda, outside the box. Att se lösningar som “vanliga” människor aldrig ens tänkt på. Rationella Ingenjörer i all ära, men ibland så behövs det också lite småknäppa människor som ifrågasätter, hittar nya sätt och metoder. ADHD i ett nötskal”.

11.30 Lättare lunch serveras

12.30 Vad innebär träning för din hjärna?

Yvonne Forsell, psykiatriker och professor, Karolinska Institutet

Det är lätt att förstå varför det är bra att röra på kroppen för att stärka hjärtat och skelettet. Men vad händer i hjärnan vid ett träningspass? Och varför mår man så mycket bättre efter att man tränat? Motion har större effekter på hjärnan än man tidigare trott. Ny spännande forskning visar att fysisk aktivitet ökar det psykiska välbefinnandet, motivationen, kognitionen samt hela hjärnans kapacitet.

13.10 Vad vet hjärnan om kroppen?

Mats Lekander, professor, Karolinska Institutet

Sömn, stress och inflammation regleras alla av hjärnan och påverkar vårt generella hälsotillstånd. Otillräcklig sömn påverkar till exempel immunförsvaret och en inflammation gör oss mer trötta och smärtkänsliga genom att påverka hjärnan. Hur ser den vardagliga regleringen av hjärnans alla funktioner ut? Hur styr kroppen hjärnan och hjärnan kroppen?

13.50 Minnet och glömska

Lars Nyberg, professor, Umeå universitet

Hur ska vi lyckas hålla hjärnan frisk och fungerande genom hela livet? Det som ofta sviker oss först på ålderns höst är minnet. Men att vi blir glömska när vi blir gamla stämmer inte alltid, vissa 75-åringar har fortfarande ett väldigt gott minne. Vad skiljer dem från människor med ”vanligt” minne? Forskning har visat att superminne hos äldre är kopplat till såväl ärftliga faktorer och specifika gener som livsstil, till exempel fysisk aktivitet. Minnesforskning är ett hett område idag och kanske kan svaret på de här frågorna hjälpa oss att hitta tidigare tecken och biologiska markörer för demens.

14:30 Kaffedrickning på hjärnkontoret, sång och kåseri

Lill Lindfors, artist

Lill Lindfors är en av Sveriges mest folkkära artister och hennes framträdanden lyser av sångglädje och musikalitet. Innan det är dags för kaffe underhåller hos oss med sång, humor och lite allvar.

14:45 Fika

15:15 Stroke – riskfaktorer, behandling och forskning

Nils Wahlgren, överläkare och professor, Karolinska Institutet

Stroke drabbar 35 000 personer i Sverige varje år och är den vanligaste orsaken till fysiska handikapp hos vuxna. Det är också den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Den drabbade får plötsliga symtom som förlamning, tal- och synsvårigheter. Risken att få en stroke bestäms av både genetiska och miljömässiga faktorer. Hur kan vi hitta dessa riskfaktorer, förminska följderna av stroke och förhindra att fler drabbas? Och vilka behandlingsmetoder och forskningsframsteg finns?

15:55 Går det att förebygga demens?

Ingmar Skoog, professor, Göteborgs universitet

Vad händer i hjärnan tiden innan en sjukdom bryter ut? Idag vet man att tecken på Alzheimers sjukdom kan upptäckas i ryggmärgsvätskan på en patient redan 20-30 år innan symptomen börjar märkas. Allt fler äldre lever idag ett friskare liv och är både fysiskt och ekonomiskt starkare än för bara 30 år sedan. Kan man förebygga demenssjukdom, eller bromsar man i så fall bara upp sjukdomsprocessen?

16:35 Avslutning

Gunilla Steinwall

Datum:   onsdag 18 mars
Pris:         520 kr
Tid:          09.00 – 16.45
Plats:       Oscarsteatern, Stockholm

Boka biljetter gör du här:

http://biljett.showtic.se/sv/biljetter/hjarnans_dag_850291/boka?moduleid=7706000

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta