Hjärnfonden
Ge en gåva

Kategori: MS

Lästid: 2 minuter

Att leva med MS

I flera år förnekade Eva Helmersson att hon drabbats av den svåra hjärnsjukdomen MS. Idag behandlas hon med effektiva bromsmediciner vilket gör att hon kan leva så gott som symtomfritt.

Eva Helmersson hade en lovande karriär som stå upp-komiker både hemma i Sverige och utomlands när hon drabbades av den svåra neurologiska sjukdomen multipel skleros.

I flera år förträngde hon sin sjukdom. Hon skylle synnervsinflamationen och andra besvär på stress. Så höll hon på i sex år tills symtomen blev så svåra att hon inte längre kunde blunda för dem. År 2000 kom vändpunkten.

MS är en obotlig neurologisk sjukdom som angriper centrala nervsystemet i hjärnan och ryggmärgen. MS ger återkommande inflammationer som angriper isoleringsskiktet runt nervtrådarna. Detta gör att impulserna i nerverna inte leds fram på normalt sätt. I de flesta fall leder den till rörelsehindrande handikapp. Ibland med komplikationer som leder till döden.

MS går ofta i skov vilket betyder att man kan leva i många år helt utan besvär innan nästa skov bryter ut. Eva har haft åtta skov och lika många återhämtanden. Idag arbetar hon som föreläsare och levnadskonsult och lever med sin familj ute på Ingarö i Stockholm. Effektiva bromsmediciner gör att Eva idag mår bra.

– Jag har varit svårt sjuk, legat på sjukhus, men alltid återhämtat mig. Idag känner jag mig frisk, lever ett friskt liv och har nästan inga restsymtom.

För ett par år sedan kom Eva ut med en bok som handlar om att känna sig frisk trots att man är sjuk. Boken heter Stå upp, sitt ner, gå vidare. Berättelsen har hon baserat på sin egen MS-sjukdom.

– Jag tror att många av oss med obotliga sjukdomar går igenom ungefär samma saker eller i alla fall liknande processer. Jag hoppas kunna inspirera dig och ge dig lust och hopp om framtiden oavsett vad du drabbats av.

Man vet inte vad MS beror på och fortfarande går det inte att bota sjukdomen. Det bedrivs framgångsrik forskning och nya behandlingar utvecklas hela tiden.

Relaterat

Med nya verktyg vill Jesse Huang förbättra vår förståelse för MS

Multipel skleros (MS) är en sjukdom som påverkar både hjärnan och immunsystemet – men exakt hur och varför den uppstår är ännu inte helt klarlagt. Med hjälp av ny teknologi vill forskaren Jesse Huang vid Karolinska Institutet förändra det.

Flera av världens största MS-forskare sammanträdde i Stockholm

I början av juni hölls ett Nobelsymposium på Karolinska Institutet med fokus på multipel skleros (MS) – från cellulära mekanismer till sjukdomspåverkande behandlingar. Hjärnfonden var med och finansierade symposiet och deltog även i den avslutande paneldiskussionen.

Så kan hjärnans immunförsvar stärka MS-behandling

Med stöd från Hjärnfonden undersöker Rasmus Berglund hur hjärnans immunceller kan stärkas för att främja läkning vid MS. Målet är att hitta nya behandlingar som kan anpassas till varje patient.

Nya fynd om MS

Forskare har skapat en atlas över hjärnceller hos MS-patienter. Kartläggningen visar på fyra distinkta grupper – vilket kan möjliggöra mer individanpassade behandlingar.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.
Tomas Olsson, professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Virus och gener kan samverka vid MS

Antikroppar mot Epstein-Barr-viruset kan felaktigt angripa ett protein i hjärnan, vilket kan bidra till utvecklingen av MS. Fynden kan på sikt leda till bättre diagnostik och behandling av MS. Studien har fått stöd från Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta