Hjärnfonden
Ge en gåva

Claes Elfsberg är konferencier för Hjärnans Dag 2016 på Oscarsteatern.

Hjärnans Dag 2016

Den 14 mars är det dags för Hjärnans Dag på Oscarsteatern i Stockholm. För tionde året i rad bjuder Hjärnfonden in till en heldag om hjärnan. Under dagen får du möjlighet att träffa flera av Sveriges främsta hjärnforskare, bli inspirerad och fördjupa dina kunskaper om hjärnan. Konferencier för dagen är Claes Elfsberg. Välkommen på en unik kunskapsdag!

Köp din biljett till Hjärnans Dag här!

Program

09.00       Insläpp och kaffe

09.30       Inledning. t.f. generalsekreterare Anna Hemlin

09.45       Ett Alzheimervaccin inom räckhåll?

Bengt Winblad 2015 mindreBengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet
Varje år drabbas runt 20 000 personer av Alzheimers sjukdom. För att förstå varför hjärnans nervceller dör i förtid pågår intensiv forskning. Men hur snabbt kan vi diagnosticera och behandla Alzheimers idag? Kommer vi att hitta ett botemedel? Flera forskningsprojekt pekar på att vi närmar oss ett genombrott och kanske har vi snart ett vaccin inom räckhåll. En av Sveriges ledande alzheimerforskare Bengt Winblad berättar om hur framtiden ser ut.

 

10.25       Att leva med Alzheimers sjukdom

Agneta Ingberg, tidigare präst med diagnosen Alzheimers sjukdom
Prästen Agneta började glömma saker. Mitt under pågående gudstjänst kom hon plötsligt inte ihåg texter hon kunnat utantill i alla år. Agneta är 58 år när hon får beskedet att hon har Alzheimers sjukdom. Idag har hon levt med Alzheimer i mer än 12 år. Agneta och hennes dotter Maria delar med sig av sina tankar och erfarenheter om att leva med Alzheimers sjukdom.

 


10.55     Hur påverkas hjärnan av upprepade slag?

Niklas Marklund squareNiklas Marklund, neurokirurg och hjärnskadeforskare vid Uppsala universitet
Vad händer i hjärnan när man slår i huvudet riktigt hårt? Både en svår skallskada och upprepade hjärnskakningar, som kan ses inom vissa idrotter, ökar risken för demens. Idag finns ännu inga effektiva läkemedel mot traumatiska hjärnskador, men forskarna är hoppfulla. Hemligheten ligger bl.a. i att få hjärnan att själv bygga om sig där viktiga funktioner som förlorats på grund av hjärnskadan tas över av oskadade områden i en process som kallas plasticitet.

 

11.30       Känslostormar – Emotionell instabilitet och hjärnan

Predrag Petrovic squarePredrag Petrovic, läkare och docent vid Karolinska Institutet
Känslor är komplexa. För en del är de också överväldigande, okontrollerbara, intensiva och växlar snabbt. Personlighetsstörning är ett ofta bortglömt men allvarligt tillstånd. En folksjukdom som i ung ålder drabbar runt två procent av befolkningen. Omgivningen betraktar ofta den som inte kan styra över sina känslor som besvärlig, överdramatiserande och manipulerande. Men det finns tydliga biologiska orsaker och hjälp att få.

 


12.10       Lunch

13.10       Vad händer i hjärnan vid rädsla och ångest?

Mats Fredriksson squareMats Fredrikson, professor i klinisk psykologi vid Uppsala universitet
Psykisk ohälsa är ett växande problem. Ungefär en tredjedel av alla människor drabbas någon gång i sitt liv av en ångeststörning. Posttraumatisk stress är inte ovanligt hos personer som flytt från krigsdrabbade områden. Men vad händer i hjärnan vid en ångestattack? Att förstå mekanismerna bakom psykisk ohälsa är ett av modern hjärnforsknings knivigaste problem.

 


13.50       Unik teknologi belyser psykisk sjukdom

Marie Carlén, forskare i neurovetenskap vid Karolinska Institutet
Psykisk sjukdom karakteriseras av förändrade mentala processer och beteenden. Men hur utför hjärnan mentala processer och skapar våra beteenden i vanliga fall? Och hur är det förändrat i olika psykiska sjukdomar? Metoden optogenetik gör det möjligt att slå av och på utvalda celler i hjärnan på försöksdjur, och studera hur det påverkar hjärnans funktioner. Aldrig tidigare har vi gjort så stora framsteg inom förståelsen om hur hjärnan fungerar, kunskap som är helt nödvändig för att vi ska kunna förstå psykisk sjukdom.

 


14.30       Kändisskap, vardag och svåra livskriser

Foto: Svenska Downföreningen

Tina Leijonberg, artist och skådespelare
Allt började när Tina var 19 år. Hennes syster dog och lämnade efter sig ett spädbarn med Downs syndrom som Tina fick ta hand om. Samtidigt som hon gjorde karriär i artistbranschen och höll ett högt tempo lade hon grunden till en djup depression. Efter ytterligare livskriser tog krafterna helt slut. Långsamt har hon sedan tagit sig tillbaka till livet.

 


Ca. 15.15  Avslutning

Köp din biljett till Hjärnans Dag här!

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta