Hjärnfonden
Ge en gåva

Predrag Petrovic på Hjärnans Dag 2016.

Biologin bakom känslostormar

Känslor är komplexa. För en del är de också överväldigande, okontrollerbara, intensiva och växlar snabbt. Personlighetsstörning är ett ofta bortglömt men allvarligt tillstånd. En folksjukdom som i ung ålder drabbar runt två procent av befolkningen. Omgivningen betraktar ofta den som inte kan styra över sina känslor som besvärlig, överdramatiserande och manipulerande. Men det finns tydliga biologiska orsaker och hjälp att få.

Bli månadsgivare hos Hjärnfonden
Ge en gåva till forskningen om ångest

Känslor är komplexa. För en del är de också överväldigande, okontrollerbara, intensiva och växlar snabbt. Emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare kallad borderline personlighetsstörning) drabbar två procent av befolkning vilket gör det till en folksjukdom. Mest unga kvinnor drabbas av denna variant men lika många män drabbas istället av antisocial personlighetsstörning.

Predrag Petrovic är specialistläkare inom psykiatri och intresserar sig för vad det är i hjärnan som driver olika typer av beteenden.

– Jag vill visa att emotionell instabilitet och diagnoser som ADHD har en biologisk förklaring som går att påvisa med kognitiv vetenskap och hjärnforskning.

Vi tar hela tiden emot mängder av information, både utifrån som kräver vår uppmärksamhet och inifrån oss själva i form av känslor, smärta, hunger etc. Storskaliga nätverk i hjärnan arbetar tillsammans för att bearbeta den här informationen och framför allt för att reglera den. Hjärnan har specifika regleringssystem som skiljer på olika processer för att hämma de som just för tillfället är oviktiga och lyfta fram de som vi vill ägna vår uppmärksamhet åt just i stunden.

– Emotionella störningar beror ofta på att den här regleringen inte fungerar som den ska, vilket i sin tur beror på att hjärnan ser lite annorlunda. Hos personer med just ADHD har vi kunnat visa på en minskad volym av just den del av hjärnan som är viktig för att kunna reglera uppmärksamheten, säger Predrag. Och på samma sätt kan man hos personer med emotionell instabilitet se en minskad volym av ett annat område i hjärnan som är viktigt för just känsloreglering.

Alla människor är mer eller mindre bra på att reglera uppmärksamhet och känslor. För de allra flesta är detta något som färgar vår personlighet, men för några individer ställer det till stora problem i vardagen. Genom att klassificera emotionell instabilitet som ett allvarligt biologiskt grundat tillstånd – och inte en personlighetsstörning – kan vi börja förstå de bakomliggande mekanismerna.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta