Hjärnfonden
Ge en gåva

Lisa Kriga springer och cyklar 1300 km genom Sverige för att samla in pengar till ALS-forskningen. Foto: Henrik Wallner

Lisa krigar mot ALS

När Lisa Krigas farbror drabbades av ALS förra året bestämde sig Lisa för att samla in pengar till forskningen. Med cykel och löparskor ska hon ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor. Lisas krig mot ALS har börjat.

Stöd Lisa Krigas insamling mot ALS!

När Lisa Kriga besöker oss på Hjärnfonden i Stockholm är det inte många dagar kvar till start och hon har fullt upp med förberedelser och intervjuer. Lördagen den 28 maj startar hennes resa på 1300 kilometer där hon med hjälp av cykel och löparskor ska ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor.

30 maraton för farbror Janne

Lisa hälsade på oss på Hjärnfonden innan hon gav sig av.

I slutet av januari 2015 fick Lisas farbror diagnosen ALS. Eftersom han och Lisa bodde långt ifrån varandra tog det några månader innan hon kunde träffa honom. När sommaren kom och de äntligen sågs hade farbrorn redan förlorat talförmågan. Han hade börjat få svårt att svälja och kunde gå enbart hjälpligt med rullator.

– Jag mindes ju den friska Janne, så att träffa honom i det här tillståndet var en chock, säger Lisa. Nästa känsla var hjälplösheten. Jag ville göra något, men vad?

Så Lisa startade en insamling hos Hjärnfonden. Kanske kunde den hjälpa andra ALS-drabbade i framtiden. För att väcka uppmärksamhet kring insamlingen bestämde hon sig för att cykla och springa mellan de städer där det forskas om ALS. Rutten startar i Göteborg och slingrar sig upp genom Sverige. Sammanräknat är den lika lång som drygt 30 maratonlopp! Efter 3,5 veckor planerar Lisa att nå universitetsstaden Umeå där hon på internationella ALS-dagen, den 21 juni, kommer att överlämna en check med det insamlade beloppet till Hjärnfondens representant, den välkände ALS-forskaren Peter Andersen.

Förberett sig sedan i höstas

– Jag har aldrig sprungit eller cyklat så här långa sträckor. I början fick jag låna min man Johans cykel tills jag fick en egen av Team Sportia i början av april, berättar hon.

Många sponsorer har ställt upp för Lisa med allt från hotellrum och cykel till en bil att använda under resan.

– Mamma har tagit ledigt för att kunna köra följebilen med all packning första veckan, sedan kör min man och min syster Åsa två dagar var och sista biten tar mammas kusin över.

Lisa Kriga puff
Foto: Henrik Wallner

Målet för insamlingen är 130 000 kronor, alltså 100 kronor per kilometer. Redan innan start är insamlingen nu uppe i 20 000 kronor. Alla gåvor är öronmärkta till ALS och kommer att delas ut till ALS-forskare. Under 2014, efter den stora ishinksutmaningen mot ALS, Ice Bucket Challenge, kunde Hjärnfonden dela ut 3 miljoner kronor till Peter Andersen och hans ALS-forskningsteam.

Lisa har förberett sig på cykel- och löpprojektet sedan i höstas, men de senaste veckorna har hon tvingats till vila eftersom kämpat mot en illvillig förkylning. Men trots det känns formen bra, säger hon.

– Jag är väldigt taggad. Det är en hemskt tråkig anledning till att jag gör det här men det är samtidigt väldigt roligt. Jag är så glad att så många engagerat sig i min insamling. Det ger hopp om mänskligheten.

Stöd Lisa Krigas insamling mot ALS!

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta