Lisa Kriga springer och cyklar 1300 km genom Sverige för att samla in pengar till ALS-forskningen. Foto: Henrik Wallner

Lisa krigar mot ALS

När Lisa Krigas farbror drabbades av ALS förra året bestämde sig Lisa för att samla in pengar till forskningen. Med cykel och löparskor ska hon ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor. Lisas krig mot ALS har börjat.

Stöd Lisa Krigas insamling mot ALS!

När Lisa Kriga besöker oss på Hjärnfonden i Stockholm är det inte många dagar kvar till start och hon har fullt upp med förberedelser och intervjuer. Lördagen den 28 maj startar hennes resa på 1300 kilometer där hon med hjälp av cykel och löparskor ska ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor.

30 maraton för farbror Janne

Lisa hälsade på oss på Hjärnfonden innan hon gav sig av.

I slutet av januari 2015 fick Lisas farbror diagnosen ALS. Eftersom han och Lisa bodde långt ifrån varandra tog det några månader innan hon kunde träffa honom. När sommaren kom och de äntligen sågs hade farbrorn redan förlorat talförmågan. Han hade börjat få svårt att svälja och kunde gå enbart hjälpligt med rullator.

– Jag mindes ju den friska Janne, så att träffa honom i det här tillståndet var en chock, säger Lisa. Nästa känsla var hjälplösheten. Jag ville göra något, men vad?

Så Lisa startade en insamling hos Hjärnfonden. Kanske kunde den hjälpa andra ALS-drabbade i framtiden. För att väcka uppmärksamhet kring insamlingen bestämde hon sig för att cykla och springa mellan de städer där det forskas om ALS. Rutten startar i Göteborg och slingrar sig upp genom Sverige. Sammanräknat är den lika lång som drygt 30 maratonlopp! Efter 3,5 veckor planerar Lisa att nå universitetsstaden Umeå där hon på internationella ALS-dagen, den 21 juni, kommer att överlämna en check med det insamlade beloppet till Hjärnfondens representant, den välkände ALS-forskaren Peter Andersen.

Förberett sig sedan i höstas

– Jag har aldrig sprungit eller cyklat så här långa sträckor. I början fick jag låna min man Johans cykel tills jag fick en egen av Team Sportia i början av april, berättar hon.

Många sponsorer har ställt upp för Lisa med allt från hotellrum och cykel till en bil att använda under resan.

– Mamma har tagit ledigt för att kunna köra följebilen med all packning första veckan, sedan kör min man och min syster Åsa två dagar var och sista biten tar mammas kusin över.

Lisa Kriga puff
Foto: Henrik Wallner

Målet för insamlingen är 130 000 kronor, alltså 100 kronor per kilometer. Redan innan start är insamlingen nu uppe i 20 000 kronor. Alla gåvor är öronmärkta till ALS och kommer att delas ut till ALS-forskare. Under 2014, efter den stora ishinksutmaningen mot ALS, Ice Bucket Challenge, kunde Hjärnfonden dela ut 3 miljoner kronor till Peter Andersen och hans ALS-forskningsteam.

Lisa har förberett sig på cykel- och löpprojektet sedan i höstas, men de senaste veckorna har hon tvingats till vila eftersom kämpat mot en illvillig förkylning. Men trots det känns formen bra, säger hon.

– Jag är väldigt taggad. Det är en hemskt tråkig anledning till att jag gör det här men det är samtidigt väldigt roligt. Jag är så glad att så många engagerat sig i min insamling. Det ger hopp om mänskligheten.

Stöd Lisa Krigas insamling mot ALS!