Lisa Kriga och Peter Andersen. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Lisa Kriga samlade in 68 700 kr till ALS-forskningen

På internationella ALS-dagen den 21 juni var Lisa Kriga äntligen framme i Umeå där hon lämnade över checken på 68 700 kronor till Hjärnfondens representant ALS-forskaren Peter Andersen.

Måndagen den 20:e juni rullade Lisa Kriga äntligen in i Umeå. Bakom sig har hon 3,5 veckor med 130 mil cykling och löpning genom fem städer i Sverige där det bedrivs forskning om sjukdomen ALS. Sponsorer, både privatpersoner och företag, har hjälpt henne längs vägen med bland annat följebil, utrustning och boende.

Lisa Kriga tillsammans med några av forskarna från Umeå universitet vid lunchpausen i Stömbeck.

Lisa Kriga tillsammans med några av forskarna från Umeå universitet vid lunchpausen i Stömbeck.

– I januari 2015 fick en av mina farbröder diagnosen ALS. Jag kände att jag var tvungen att göra något, inte bara för honom, hans fru och deras två barn utan för alla andra som drabbats och kommer att drabbas av ALS i framtiden, säger Lisa Kriga, 34 år, som bor i Gävle men är ursprungligen från Luleå.

Lisa inledde sin kampanj Kriga mot ALS i september 2015 med målet att samla in pengar till stöd för forskning men också att öka medvetenheten om ALS, en obotlig nervsjukdom som årligen drabbar ungefär 230 människor i Sverige. ALS (Amystrofisk lateral skleros) är ett samlingsbegrepp för en grupp sjukdomar som drabbar de motoriska nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen. Nervskadorna leder till muskelförtvining och förlamning som börjar lokalt i det motoriska nervsystemet men som sedan sprider sig genom nervsystemet. De flesta som drabbas är i 60-årsåldern och de avlider oftast när andningsmusklerna drabbats efter ett par års sjukdom.

– Det jag vill åstadkomma med den här insamlingen är inte bara att samla in pengar till forskningen, utan även göra fler människor medvetna om sjukdomen och hur viktigt det är att fler bidrar till ALS-forskningen, säger Lisa Kriga.

ALS_Lisa_Kriga_5119_160621_MPN

ALS-forskarna cyklade med Lisa

Lisa blev uppmött av ALS-teamet från Umeå universitet i den lilla orten Strömbeck utanför Umeå. Därifrån cyklade forskarna med henne den sista 1,5 timme in till Umeå och Norrlands universitetssjukhus. På internationella ALS-dagen överlämnade hon en check på 68 700 kronor som hon samlat in under sin resa till Hjärnfondens representant i Umeå, ALS-forskaren Peter Andersen.

– Hjärnfonden är enormt tacksam för Lisas insatser för att stödja forskningen och för att öka medvetenheten om sjukdomen ALS, säger Peter Andersen, som är professor i neurologi vid Umeå universitet och ledamot i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

– Lisas väldiga engagemang och fysiska bedrift är imponerande och jag ser paralleller mellan hennes insatser och den ALS-forskning vi bedriver här i Umeå, vilket också är en fråga om uthållighet, fortsätter han.

Epidemiologisk forskning om ALS har gamla traditioner i Sverige och det pågår en rad olika forskningsprojekt runt om i Sverige där man studerar hur faktorer i miljön, levnadsvanor och genetiska faktorer påverkar hur sjukdomen uppstår.

– När det gäller engagemanget för ALS-forskningen kan vi se en markant ökning sedan Ice bucket Challenge slog igenom 2014. Om vi jämför första halvåret 2016 med 2015 års resultat har insamlingen redan ökat med 258 procent. Och det är fantastiskt och se så många enskilda personers engagemang till förmån för ALS-forskningen, för mer forskning behövs för att bekämpa och hitta botemedel mot den svåra sjukdomen, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Dela sidan

Engagera dig redan idag