Hjärnfonden
Ge en gåva

Det pågår mycket forskning om Alzheimers sjukdom. Agneta Nordberg, professor och överläkare är en av de många forskare som med medel från Hjärnfonden deltar i den forskningen. Här kan du läsa om hennes och många andras forskning. Foto: KI

Varje år får 25 000 svenskar Alzheimers sjukdom

Jag heter Agneta Nordberg och forskar kring Alzheimers sjukdom. Mitt främsta mål är att bättre kunna förstå sambandet och tidsförloppet mellan de olika sjukdomsprocesserna i hjärnan för att tidigt kunna ställa rätt diagnos och samtidigt hitta nya läkemedelsmolekyler. Att tidigt upptäcka och diagnostisera Alzheimers sjukdom kommer att vara en förutsättning för framtidens nya läkemedel. Varje […]

Jag heter Agneta Nordberg och forskar kring Alzheimers sjukdom. Mitt främsta mål är att bättre kunna förstå sambandet och tidsförloppet mellan de olika sjukdomsprocesserna i hjärnan för att tidigt kunna ställa rätt diagnos och samtidigt hitta nya läkemedelsmolekyler. Att tidigt upptäcka och diagnostisera Alzheimers sjukdom kommer att vara en förutsättning för framtidens nya läkemedel. Varje år drabbas nämligen 25 000 svenskar av Alzheimers sjukdom och vi saknar fortfarande ett botemedel.

Forskningen gör varje dag viktiga framsteg. Vi utvecklar nya kliniska undersökningar med PET-kamera som skapar unika möjligheter att med olika spårmolekyler upptäcka och förstå hur sjukdomen startar i hjärnan. Men vi kan fortfarande inte bota Alzheimers sjukdom. Därför är det oerhört viktigt att vi får de ekonomiska möjligheterna att skapa nya läkemedel som kan påverka sjukdomsprocessen och förhindra sjukdomsdebuten. Jag hoppas därför att du fortsätter att stödja vårt arbete genom gåvor till Hjärnfonden.

Agneta Nordberg, Professor och Överläkare

Relaterat

Porträtt på Kaj Blennow

Nyfödda har höga nivåer av alzheimermarkör

Ett protein som används för att upptäcka Alzheimers sjukdom visar sig vara naturligt förhöjt hos nyfödda barn. Det kan förändra hur vi förstår hjärnans utveckling – och ge nya ledtrådar till framtida behandlingar.

Snabbspåret till alzheimerdiagnos

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna finns en unik plats där ny forskning snabbt blir till konkret vård. Här möter patienter med tidiga symtom på demenssjukdom ett team som arbetar med snabbspår för minnesutredning, livsstilsförändringar och vetenskap i världsklass.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta