Hjärnfonden
Ge en gåva

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att lättare löppass hjälper mot depression och effekten sitter i länge. Foto: Ragnhild Ahlgren

Lättare träning hjälper mot depression

Att träning är bra både för vår fysiska och mentala hälsa är välkänt. Nu visar forskning från Karolinska Institutet att lättare träning räcker för att se en positiv effekt på depression och att effekten kvarstår under lång tid.

Stöd forskningen om psykisk ohälsa med en gåva

I undersökningen jämförde forskarna fysiskt aktivitet, internetbaserad kognitiv beteendeterapi och traditionell behandling. 945 slumpvist utvalda patienter med mild till måttlig depression ingick i studien som pågick i 12 veckor. Den fysiska aktiviteten bestod av tre 60 minuters träningspass per vecka. Efter tre och tolv månader bedömdes deltagarnas grad av depression.

Gruppen som fick fysisk träning delades upp i ytterligare tre grupper som fick träna med olika intensitet. Resultaten visade att fysisk aktivitet var bättre mot depression än traditionell behandling och lika bra som internetbaserad kognitiv behandling. Effekten höll i sig i ett år och det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna som tränande med olika intensitet. Även de som gjorde lättare träning som yoga och stretching mådde bättre.

­- Det här är en viktig studie och den största i sitt slag som studerat hur fysik träning påverkar depression. Resultaten är lovande eftersom de visar att effekten av träning sitter i under lång tid och att patienterna kan välja hur intensivt de vill träna, säger Mats Hallgren, en av de ansvariga för studien och som får stöd av Hjärnfonden för sin forskning.

Depression är en av våra folksjukdomar

Depression är en vanlig folksjukdom och var tredje svensk drabbas någon gång av en depression så allvarlig att den kräver behandling. Den vanligaste behandlingen idag är antidepressiva läkemedel och psykoterapi. Men en del är tveksamma till att ta läkemedel på grund av de biverkningar som kan förekomma och för dem kan träning vara ett alternativ. Ytterligare ett argument för träning är att risken att dö av hjärtproblem är större hos deprimerade än hos den övriga befolkningen.

– Det unika med fysik aktivitet är att det förutom den positiva effekten på depressionen också minskar den risken , säger Mats Hallgren.

Nu kommer han tillsammans med  sina kollegor att studera vad det är som gör att träningen är effektiv, bland annat vill de se om den fysiska aktiviteten minskar inflammation i kroppen.

-Vi vill också undersöka om träning kan vara effektivt när det gäller psykotiska tillstånd. Jag vill också passa på att tacka Hjärnfonden och era givare för det forskningsbidrag jag fått under de senaste två åren, säger han.

En gåva från dig gör att forskningen om psykisk ohälsa kan fortsätta.

Relaterat

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.
bilden ska spegla temat för world mental health day - att alla i världen har rätt till en god psykisk hälsa.

World Mental Health day 2023: Alla har rätt till en god psykisk hälsa

I år är WHOs tema för World Mental Health Day "Psykisk hälsa är en universell mänsklig rättighet". 

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta