Hjärnfonden
Ge en gåva

Emma: “Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs”

Emma var nöjd med livet. Därför kopplade hon inte ihop sina allt svårare symtom med sitt stressiga liv. Kraschen blev hård – och vägen tillbaka lång. Med mer kunskap kunde vården ha gjort resan lättare.

Allt började med att jag vidareutbildade mig och fick jobb som enhetschef för ett äldreboende, redan innan studierna var färdiga. Så jag fick plugga färdigt parallellt med mitt nya jobb – samtidigt som jag hade huvudansvaret i hemmet. När äldreboendet dessutom skulle byggas om var det som att jag fick ett jobb till. Det var stressigt – och jätteroligt.

Men efter ett halvår började jag få migrän oftare än förut. Magen svullnade upp, jag fick lock i ena örat, ryckningar i tinningen och ett ben som domnade. När jag gick till vårdcentralen påtalade jag ett symtom i taget, varken jag eller läkarna såg någon helhet. Min man påpekade emellanåt att jag var farligt nära att bli utbränd, men det gjorde mig bara irriterad. Kunde han inte vara glad åt mitt nya jobb?

Det är svårt för omgivningen att påverka det man själv inte ser. Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs. När det några månader senare var dags för semester led jag även av hjärtklappning, tryck över bröstet och glömska. Familjen skulle till Grekland, men jag kände bara olust. Redan på flygplatsen fick jag en ångestattack och efter tre dagar var jag så trött att jag knappt orkade gå mellan hotellrummet och poolen. När jag gick till resortens läkare sa hon att jag var den tredje slutkörda mamman som kom till henne – den veckan. Hur tragiskt är inte det? Det öppnade mina ögon och väl hemma igen blev jag sjukskriven.

Som ett sätt att bearbeta det hela skrev jag en bok om mitt utmattningssyndrom. Boken hamnade på topplistan, vilket ledde till att jag startade ett förlag i stället för att återvända till chefsjobbet. Nu arbetar jag med att ge ut böcker och att skriva mitt andra verk, som är mer inriktat på fakta om utmattningssyndrom. Det som har blivit tydligt är hur lite vi vet om stressrelaterad ohälsa. Det märks i vården – och leder till att återhämtningen blir väldigt lång och att en del aldrig kommer tillbaka i arbete. Ett exempel är att nästan alla erbjuds antidepressiva mediciner, trots att det visat sig vara stora medicinska skillnader på utmattningssyndrom och depression.

Emma Holmgren

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.
Semestern kan bidra till stress, både ekonomisk och energimässigt. Men det finns sätt att undvika stressen.

Fem saker som minskar din semesterstress

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta