Emma: ”Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs”

Emma var nöjd med livet. Därför kopplade hon inte ihop sina allt svårare symtom med sitt stressiga liv. Kraschen blev hård – och vägen tillbaka lång. Med mer kunskap kunde vården ha gjort resan lättare.

Allt började med att jag vidareutbildade mig och fick jobb som enhetschef för ett äldreboende, redan innan studierna var färdiga. Så jag fick plugga färdigt parallellt med mitt nya jobb – samtidigt som jag hade huvudansvaret i hemmet. När äldreboendet dessutom skulle byggas om var det som att jag fick ett jobb till. Det var stressigt – och jätteroligt.

Men efter ett halvår började jag få migrän oftare än förut. Magen svullnade upp, jag fick lock i ena örat, ryckningar i tinningen och ett ben som domnade. När jag gick till vårdcentralen påtalade jag ett symtom i taget, varken jag eller läkarna såg någon helhet. Min man påpekade emellanåt att jag var farligt nära att bli utbränd, men det gjorde mig bara irriterad. Kunde han inte vara glad åt mitt nya jobb?

Det är svårt för omgivningen att påverka det man själv inte ser. Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs. När det några månader senare var dags för semester led jag även av hjärtklappning, tryck över bröstet och glömska. Familjen skulle till Grekland, men jag kände bara olust. Redan på flygplatsen fick jag en ångestattack och efter tre dagar var jag så trött att jag knappt orkade gå mellan hotellrummet och poolen. När jag gick till resortens läkare sa hon att jag var den tredje slutkörda mamman som kom till henne – den veckan. Hur tragiskt är inte det? Det öppnade mina ögon och väl hemma igen blev jag sjukskriven.

Som ett sätt att bearbeta det hela skrev jag en bok om mitt utmattningssyndrom. Boken hamnade på topplistan, vilket ledde till att jag startade ett förlag i stället för att återvända till chefsjobbet. Nu arbetar jag med att ge ut böcker och att skriva mitt andra verk, som är mer inriktat på fakta om utmattningssyndrom. Det som har blivit tydligt är hur lite vi vet om stressrelaterad ohälsa. Det märks i vården – och leder till att återhämtningen blir väldigt lång och att en del aldrig kommer tillbaka i arbete. Ett exempel är att nästan alla erbjuds antidepressiva mediciner, trots att det visat sig vara stora medicinska skillnader på utmattningssyndrom och depression.

Emma Holmgren

Relaterat

Drabbad av utmattningssyndrom

Jessica gillade sitt jobb som produktionsledare. Hon var van vid ett högt tempo med tighta deadlines. Men det uppdrivna arbetstempot och långvariga stressen utan chans till tillräcklig återhämtning gjorde att kroppen till slut sa ifrån. Jessica sjukskrevs för utmattning 2014. Se samtalet mellan Jessica Bladh och Katarina Hultling på Hjärnans Dag och den efterföljande paneldiskussionen där också Ullakarin Nyberg och Martin Ingvar medverkade.

Hur påverkas hjärnan av långvarig stress?

Långvarig ohälsosam stress orsakar bestående förändringar på hjärnan. Studier har visat att lång tid efter en episod med utmattningssyndrom är kroppens förmåga att svara på stress inte återställd och risken för återinsjuknande kvarstår. Martin Ingvar är författar, debattör och professor i neurofysiologi och integrativ medicin på Karolinska Institutet. Se hans föreläsning från Hjärnans Dag 2018.

”Vi kan göra mycket mer för dem som får sitt liv förstört av utmattningssyndrom”

Utmattningssyndrom är ett gigantiskt folkhälsoproblem som kostar miljarder kronor varje år. Det handlar om en hjärnsjukdom som ger svåra följder för drabbade och för samhället. Marie Åsberg är professor och har forskat inom psykiatrin sedan 60-talet. Här förklarar hon varför hjärnforskningen behöver ditt stöd!

Tips på hur du kan undvika ohälsosam stress

Det här kan du göra för att minska den negativa effekten av stress.

Så ställs diagnosen utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom uppkommer efter en långvarig stressbelastning utan tillräcklig återhämtning. Det karaktäriseras av påtaglig brist på energi, sömnstörningar, koncentrations- och minnessvårigheter. Utmattningen påverkar personen såväl fysiskt som känslo- och tankemässigt. Här kan du läsa om socialstyrelsens kriterier för diagnosen.

8 varningssignaler på ohälsosam stress

Symtomen på ohälsosam stress kan komma smygande. Den drabbade kan ha fått många signaler under lång tid men valt att strunta i dem. Många fortsätter envist framåt utan att lyssna på när kroppen säger ifrån. Att uppmärksamma varningssignalerna är viktigt eftersom tidiga insatser kan förhindra allvarlig sjukdom.