Emma: “Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs”

Emma var nöjd med livet. Därför kopplade hon inte ihop sina allt svårare symtom med sitt stressiga liv. Kraschen blev hård – och vägen tillbaka lång. Med mer kunskap kunde vården ha gjort resan lättare.

Allt började med att jag vidareutbildade mig och fick jobb som enhetschef för ett äldreboende, redan innan studierna var färdiga. Så jag fick plugga färdigt parallellt med mitt nya jobb – samtidigt som jag hade huvudansvaret i hemmet. När äldreboendet dessutom skulle byggas om var det som att jag fick ett jobb till. Det var stressigt – och jätteroligt.

Men efter ett halvår började jag få migrän oftare än förut. Magen svullnade upp, jag fick lock i ena örat, ryckningar i tinningen och ett ben som domnade. När jag gick till vårdcentralen påtalade jag ett symtom i taget, varken jag eller läkarna såg någon helhet. Min man påpekade emellanåt att jag var farligt nära att bli utbränd, men det gjorde mig bara irriterad. Kunde han inte vara glad åt mitt nya jobb?

Det är svårt för omgivningen att påverka det man själv inte ser. Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs. När det några månader senare var dags för semester led jag även av hjärtklappning, tryck över bröstet och glömska. Familjen skulle till Grekland, men jag kände bara olust. Redan på flygplatsen fick jag en ångestattack och efter tre dagar var jag så trött att jag knappt orkade gå mellan hotellrummet och poolen. När jag gick till resortens läkare sa hon att jag var den tredje slutkörda mamman som kom till henne – den veckan. Hur tragiskt är inte det? Det öppnade mina ögon och väl hemma igen blev jag sjukskriven.

Som ett sätt att bearbeta det hela skrev jag en bok om mitt utmattningssyndrom. Boken hamnade på topplistan, vilket ledde till att jag startade ett förlag i stället för att återvända till chefsjobbet. Nu arbetar jag med att ge ut böcker och att skriva mitt andra verk, som är mer inriktat på fakta om utmattningssyndrom. Det som har blivit tydligt är hur lite vi vet om stressrelaterad ohälsa. Det märks i vården – och leder till att återhämtningen blir väldigt lång och att en del aldrig kommer tillbaka i arbete. Ett exempel är att nästan alla erbjuds antidepressiva mediciner, trots att det visat sig vara stora medicinska skillnader på utmattningssyndrom och depression.

Emma Holmgren

Relaterat

Drabbad av utmattningssyndrom

Jessica gillade sitt jobb som produktionsledare. Hon var van vid ett högt tempo med tighta deadlines. Men det uppdrivna arbetstempot och långvariga stressen utan chans till tillräcklig återhämtning gjorde att kroppen till slut sa ifrån. Jessica sjukskrevs för utmattning 2014. Se samtalet mellan Jessica Bladh och Katarina Hultling på Hjärnans Dag och den efterföljande paneldiskussionen där också Ullakarin Nyberg och Martin Ingvar medverkade.

Karolina, 37: “Jobbet gav mig en stressrelaterad depression”

Karolina Kaplan ville prestera bra i alla sammanhang och jobb hon tog sig för. Flera gånger drabbades hon av depression och panikångest men det tog många år innan hon vågade söka hjälp. Oförstående chefer, för mycket ansvar och långa arbetsdagar gjorde till slut att hon blev sjukskriven på grund av stressen.

Annica, 33: “Att klä på mig och borsta tänderna kändes som att springa en halvmara”

Psykisk ohälsa är tabubelagt och många vågar inte söka hjälp. För Annica Utbult från Göteborg blev det jobb hon tyckte så mycket om också det som stjälpte henne. Planering som inte fungerade, för många övertidstimmar och ofärdiga arbetsuppgifter som hopade sig gjorde till sist att hon kraschade. Idag driver Annica en blogg där hon vill sprida förståelse och visa att ingen är ensam i att leva med psykisk ohälsa.

Ewa-Lotta, 46 år: “Jag pushade mig själv för långt”

Jag har på något sätt alltid kört på. Orkat lite till, fixat, donat och löst problem. Livet har snurrat på med familj, jobb och allt runtomkring. Tills jag inte orkade längre.

Att arbetslivet gör starka människor sjuka är ett stort samhällsproblem

Hanna Liderfelt var ung och frisk och skulle förverkliga sina drömmar. Problemet var att drömmarna gjorde henne sjuk – av stress. Läs om varningssignalerna för utmattningssyndrom som är farliga att missa.

Katarina 43: “Jag trodde jag kunde planera bort en utmattning”

Katarina hade ett fantastiskt arbete, jobbade stenhårt 70 timmar i veckan och hade sociala aktiviteter nästan varje kväll. Livet lekte men på nätterna kom attacker av panikångest. När hennes chef tog ifrån henne jobbdatorn och skickade henne till läkaren blev hon arg på sig själv och skämdes. Hur kunde hon ha låtit det gå så långt? Och vem var hon utan sitt jobb?