Ewa-Lotta, 46 år: “Jag pushade mig själv för långt”

Jag har på något sätt alltid kört på. Orkat lite till, fixat, donat och löst problem. Livet har snurrat på med familj, jobb och allt runtomkring. Tills jag inte orkade längre.

Jag minns inte om jag kände när det blev för mycket. Första gången jag föll ihop utmattad var när jag jobbade som förskollärare med samordnarfunktion på en förskola. Jag och min man har två barn. Idag är de 20 och 26 år gamla. Vår yngsta son blev diagnostiserad med Aspergers syndrom när han var nio år gammal. Jag kämpade med att få skolan att fungera för min äldsta son och samtidigt blev min farfar sjuk och gick bort. Efter det höstlovet, 2003, klarade jag inte längre av att klä på mig själv på morgonen, min man fick hjälpa mig. Jag var sjukskriven en bit in på våren innan jag fick börja arbetsträna.

Tiden gick, jag kämpade med en fibromyalgidiagnos samtidigt som yngsta sonens problem blev mer och mer uppenbara. Livet snurrade på och jag tyckte det gick bra, att jag fixade läget. Men jag mådde inte bra och sökte mig till slut bort från mitt gamla arbete på förskolan för att istället studera till diakon. Det nya jobbet innebar många nya utmaningar och det fanns hur mycket som helst att göra om man bara ville. Jag kunde låta idéerna flöda fritt, jobbade hårt och var glad över allt jag kunde göra för mina medmänniskor.

Andra gången jag föll ihop letade jag efter andra orsaker än stress och utmattning. Jag blev utredd och fick också en Aspergers-diagnos på hösten 2015. Men oavsett diagnos hade jag nog fallit till slut ändå. I januari 2017 fick jag diagnosen utmattningssyndrom. Jag vet att jag till stor del saknar begränsningar vilket får mig att pusha mig själv för långt och jag har insett att jag genom åren även saknat det stöd jag behövt från  de flesta av mina arbetsgivare.

Ewa-Lotta Mattiasson

Relaterat

Drabbad av utmattningssyndrom

Jessica gillade sitt jobb som produktionsledare. Hon var van vid ett högt tempo med tighta deadlines. Men det uppdrivna arbetstempot och långvariga stressen utan chans till tillräcklig återhämtning gjorde att kroppen till slut sa ifrån. Jessica sjukskrevs för utmattning 2014. Se samtalet mellan Jessica Bladh och Katarina Hultling på Hjärnans Dag och den efterföljande paneldiskussionen där också Ullakarin Nyberg och Martin Ingvar medverkade.

Emma: “Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs”

Emma var nöjd med livet. Därför kopplade hon inte ihop sina allt svårare symtom med sitt stressiga liv. Kraschen blev hård – och vägen tillbaka lång. Med mer kunskap kunde vården ha gjort resan lättare.

Karolina, 37: “Jobbet gav mig en stressrelaterad depression”

Karolina Kaplan ville prestera bra i alla sammanhang och jobb hon tog sig för. Flera gånger drabbades hon av depression och panikångest men det tog många år innan hon vågade söka hjälp. Oförstående chefer, för mycket ansvar och långa arbetsdagar gjorde till slut att hon blev sjukskriven på grund av stressen.

Annica, 33: “Att klä på mig och borsta tänderna kändes som att springa en halvmara”

Psykisk ohälsa är tabubelagt och många vågar inte söka hjälp. För Annica Utbult från Göteborg blev det jobb hon tyckte så mycket om också det som stjälpte henne. Planering som inte fungerade, för många övertidstimmar och ofärdiga arbetsuppgifter som hopade sig gjorde till sist att hon kraschade. Idag driver Annica en blogg där hon vill sprida förståelse och visa att ingen är ensam i att leva med psykisk ohälsa.

Att arbetslivet gör starka människor sjuka är ett stort samhällsproblem

Hanna Liderfelt var ung och frisk och skulle förverkliga sina drömmar. Problemet var att drömmarna gjorde henne sjuk – av stress. Läs om varningssignalerna för utmattningssyndrom som är farliga att missa.

Katarina 43: “Jag trodde jag kunde planera bort en utmattning”

Katarina hade ett fantastiskt arbete, jobbade stenhårt 70 timmar i veckan och hade sociala aktiviteter nästan varje kväll. Livet lekte men på nätterna kom attacker av panikångest. När hennes chef tog ifrån henne jobbdatorn och skickade henne till läkaren blev hon arg på sig själv och skämdes. Hur kunde hon ha låtit det gå så långt? Och vem var hon utan sitt jobb?