Hjärnfonden
Ge en gåva

Ewa-Lotta, 46 år: “Jag pushade mig själv för långt”

Jag har på något sätt alltid kört på. Orkat lite till, fixat, donat och löst problem. Livet har snurrat på med familj, jobb och allt runtomkring. Tills jag inte orkade längre.

Jag minns inte om jag kände när det blev för mycket. Första gången jag föll ihop utmattad var när jag jobbade som förskollärare med samordnarfunktion på en förskola. Jag och min man har två barn. Idag är de 20 och 26 år gamla. Vår yngsta son blev diagnostiserad med Aspergers syndrom när han var nio år gammal. Jag kämpade med att få skolan att fungera för min äldsta son och samtidigt blev min farfar sjuk och gick bort. Efter det höstlovet, 2003, klarade jag inte längre av att klä på mig själv på morgonen, min man fick hjälpa mig. Jag var sjukskriven en bit in på våren innan jag fick börja arbetsträna.

Tiden gick, jag kämpade med en fibromyalgidiagnos samtidigt som yngsta sonens problem blev mer och mer uppenbara. Livet snurrade på och jag tyckte det gick bra, att jag fixade läget. Men jag mådde inte bra och sökte mig till slut bort från mitt gamla arbete på förskolan för att istället studera till diakon. Det nya jobbet innebar många nya utmaningar och det fanns hur mycket som helst att göra om man bara ville. Jag kunde låta idéerna flöda fritt, jobbade hårt och var glad över allt jag kunde göra för mina medmänniskor.

Andra gången jag föll ihop letade jag efter andra orsaker än stress och utmattning. Jag blev utredd och fick också en Aspergers-diagnos på hösten 2015. Men oavsett diagnos hade jag nog fallit till slut ändå. I januari 2017 fick jag diagnosen utmattningssyndrom. Jag vet att jag till stor del saknar begränsningar vilket får mig att pusha mig själv för långt och jag har insett att jag genom åren även saknat det stöd jag behövt från  de flesta av mina arbetsgivare.

Ewa-Lotta Mattiasson

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.
Semestern kan bidra till stress, både ekonomisk och energimässigt. Men det finns sätt att undvika stressen.

Fem saker som minskar din semesterstress

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta