Hjärnfonden
Ge en gåva

”Varje krona vi satsar på psykisk ohälsa kan ge mångdubbelt tillbaka”

Mats Lekander är professor och hjärnforskare och ser enorma brister i vården av till exempel ångest, depression och stresstillstånd. Han är nu med och tar fram nya lovande behandlingsmetoder, som förhoppningsvis kan bidra till att minska de höga sjukskrivningstalen. Här berättar han själv om sin forskning.

Mats Lekander är professor och hjärnforskare.

Jag har forskat om hur hjärnan påverkas när vi är sjuka, och vår upplevda hälsa, ända sedan jag blev färdig psykolog för snart 30 år sedan. Idag är jag en del av ett stort forskningssamarbete som ska visa hur man kan förbättra behandlingen av psykisk ohälsa i primärvården.

Bakgrunden är förstås att vi i Sverige har stora problem med psykisk ohälsa och sjukskrivningar, inte minst vid olika stresstillstånd. Jämför vi med annan psykisk ohälsa, till exempel depression och ångest, så har vi mycket sämre kunskap om hur vi ska behandla den stressrelaterade ohälsan. Därför testar kliniker och forskare i primärvården nu nya behandlingsformer.

Vi håller som bäst på att sammanställa resultaten och det ser lovande ut. Vi kan nå tydliga förbättringar i mått på stress och utmattning – efter relativt kort behandling. Det är mycket intressant, eftersom det anses kunna ta väldigt lång tid att återhämta sig från stressrelaterad ohälsa.

Vårt mål är att få till effektivare och mer lättåtkomlig behandling, kanske via internet. Det känns jätteviktigt att vi lyckas, inte minst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det satsas alldeles för lite på att utveckla, erbjuda och följa upp nya behandlingar i Sverige. Egentligen är det en folkhälsoskandal av stora mått. Mer än en miljon svenskar i arbetsför ålder lider varje år av psykisk ohälsa. Vi skulle aldrig acceptera att få svaret ”tyvärr, vi har bara råd med en timmes kirurgi” – men så ser det ut i vården av stress, depression med mera.

Trots att siffror från andra länder visar att varje satsad krona, rätt använd, kan ge mångdubbelt tillbaka till samhället. Tänk dessutom på hur mycket ökad livskvalitet vi kan bidra med. Sjukdomstillstånd där hjärnans funktion är drabbad leder till mycket mer lidande än faktorer som arbetslöshet och fattigdom.

För att bli bättre på att förebygga och behandla psykisk ohälsa behöver vi forska mycket mer om hjärnans grundläggande funktioner. Min forskningsgrupps lovande resultat behöver också bekräftas och utvecklas. Dessutom behöver vi få fram ännu mer kunskap till politikerna för att få dem att agera. Din gåva till Hjärnfonden kan därför göra stor skillnad!

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta