Hjärnfonden
Ge en gåva

Det senaste Nobelpriset i medicin gick till tre forskare som hade upptäckt hur dygnsrytmen fungerar på molekylär nivå. Det är en grundläggande funktion hos många organismer – och påverkar förstås bland annat sömnen.

Två av 2017 års Nobelpris är av intresse för hjärnforskningen

Lars Olson är professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare. Han har även varit ledamot i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet. Här berättar han om de senaste Nobelpriserna i medicin respektive kemi, som båda har intressanta kopplingar till hjärnforskningen. Läs om de viktiga upptäckterna – som också visar hur mycket arbete som återstår. Och därmed varför ditt stöd till hjärnforskningen är så viktigt.

Lars Olsson är professor i neurobiologi på Karolinska Institutet och ledamot i Hjärnfondens styrelse.
Lars Olsson är professor i neurobiologi på Karolinska Institutet och ledamot i Hjärnfondens styrelse.

Det senaste Nobelpriset i medicin gick till tre forskare som hade upptäckt hur dygnsrytmen fungerar på molekylär nivå. Det är en grundläggande funktion hos många organismer – och påverkar förstås bland annat sömnen. Möjligheterna med upptäckten är därför många.

Lars Olson ser, ur hjärnforskarens perspektiv, en möjlig koppling till Hortons huvudvärk. Den innebär en extrem form av huvudvärksattacker, som vanligen kommer väldigt regelbundet – vanligtvis kl 22–04 varje dag under en viss årstid. Ett rimligt antagande är därför att cellernas dygns­rytm har en avgörande betydelse för sjukdomen.

Dålig sömnkvalitet kan ha betydelse för Alzheimers sjukdom och depression

Det är också klarlagt att sömn har flera mycket viktiga funktioner för hjärnan. Allt från depression till Alzheimers sjukdom kan påverkas av sömnkvaliteten. Att få mer kunskap om dygnsrytmens grundläggande funktioner är därför ett stort framsteg.

Lars Olson vill också nämna 2017 års kemipris. Där belönades tre forskare som var med och tog fram en ny sorts mikroskop. Kryoelektronmikroskopet, som det heter, har förmågan att ta fram tredimensionella bilder av livets olika molekyler i mycket hög upplösning.

Det är till stor hjälp för att förstå en lång rad sjukdomar, till exempel demens, depression och Parkinsons sjukdom. Men också för att på ett bättre sätt förstå hur friska nervtrådar skickar och tar emot signaler med hjälp av signalsubstanser. Enligt Lars Olson går det inte att överskatta hur viktigt detta är för hjärnforskningen.

Men vi vet trots det alldeles för lite om hjärnan. Vi kan fortfarande inte bota flera av våra vanligaste och svåraste folk­sjukdomar. Därför gör ditt stöd till Hjärnfonden skillnad.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare.

Kära Hjärnfonden-vän!

Året lider mot sitt slut och Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin skickar en hälsning där hon berättar om behovet av stöd till svensk hjärnforskning.
Bild på Hjärnfondens styrelseorförande Peter Thelin.

Det behövs mer hjärnforskning

I fjol kunde Hjärnfonden, tack vare gåvor från våra givare, ge nytt stöd till 99 lovande forskningsprojekt. Här berättar vår ordförande Peter Thelin om årets satsning på svensk hjärnforskning – och varför gåvor är så viktiga.
Lars Olson, professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare

Hjärnforskningens snabba utveckling ger hopp

Professor Lars Olson har arbetat som hjärnforskare i 60 år och är en av Hjärnfondens grundare. Här berättar han om vilka stora framsteg som har skett – och om de stora genombrott som väntar
Porträttbild av Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden

Du tar oss närmare nästa livsviktiga genombrott

Stort tack för ditt stöd till hjärnforskningen det gångna året. Varje krona bidrar med hopp till hundratusentals svenskar som lider av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Därför är det så otroligt glädjande att vi slog nytt insamlingsrekord under 2022 – och kunde dela ut hela 127 miljoner kronor till svensk hjärnforskning.
Ett porträtt på Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin

Var med och skänk hopp i jul

— I just detta ögonblick lider hundratusentals svenskar av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Vid deras sida finns ännu fler anhöriga som också lider, ofta i tysthet. Därför hoppas jag att du vill vara med och skänka hopp i jul.
3D-bild av de neurosensoriska elementen i en mussnäcka strax efter födseln (nervceller i centrum och hårceller i periferin, med neuronfibrer som ansluter till dem). Foto: Csaba Ádori

Nervceller specialiserade på att koda ljud uppstår innan födseln

I hörselsnäckan finns olika typer av nervceller som är nödvändiga för att koda olika ljudegenskaper och föra dem vidare till hjärnan.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta