ALS-drabbade Sandra får hjälp av Sofias Änglar

Vårens sista avsnitt av Sofias Änglar sänds den 28 maj och handlar om den unga småbarnsmamman Sandra Bergman som har diagnostiserats med ALS. Hon lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hennes största önskan är naturligtvis att forskningen ska gå framåt och att man ska hitta effektiva mediciner. Till detta behövs pengar.

Hösten 2016 fick Sandra problem med domningar i sin högerhand. Läkarnas besked kom som en fullständig chock för den 27-åriga småbarnsmamman och hennes sambo Rickhard. Hon har ALS, en obotlig förlamningssjukdom som leder till att musklerna förtvinar. Sandra lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hon har själv sökt till Sofias änglar eftersom hon vill försäkra sig om att hennes familj kommer att ha ett tryggt och säkert hem när hon inte längre finns kvar. En fuktskada på nedervåningen i huset i Göteborg slukade hela familjens budget 2017, och Sandra plågas av tanken på att behöva lämna Rickhard och Ellenor i en bostad med stora renoveringsbehov.

Pepper challenge med Sofias änglar – ät en chili till förmån för ALS-forskningen

Ni kommer säkert ihåg Ice Bucket Challenge som blev en viral succé för några år sedan. Årets utmaning är Pepper Challenge, som går ut på att filma sig själv när man avnjuter en stark chilifrukt. Samtidigt som man delar sitt inlägg utmanar man några av sina kompisar, och swishar en slant till 123 621 62 87 för att stödja ALS-forskningen.

Säsongens sista ordinarie Sofias änglar-avsnitt sänds den 28 maj, och handlar om den unga småbarnsmamman Sandra Bergman som har diagnostiserats med just ALS. Hon lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hennes största önskan är naturligtvis att forskningen ska gå framåt och att man ska hitta effektiva mediciner. Till detta behövs pengar.

Under avsnittet kommer Sofia, Johnnie och Mattias och stora delar av tv-produktionen att publicera sina egna Pepper challenges. Vi kan väl haka på?

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg upp en video där du äter en chili (Obs! Välj en sort som inte skadar dig, och ha gärna en skål gräddfil eller liknande nära till hands).
  2. Swisha ett bidrag till 123 621 62 87 så bidrar du till forskningen mot ALS via Hjärnfonden. Eller sätt in din gåva direkt på Sandra Bergmans egen insamling.
  3. Utmana 3 personer att göra detsamma.
  4. Tagga gärna #sofiasänglar, #hjärnfonden, #SofiasÄnglarMotALS och #ALSpepperchallenge

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Annika Andersson med sin familj

Annika valde barn trots ALS

Att få barn när man har en dödlig sjukdom som ALS kan för många vara kontroversiellt. Men för Annika Andersson i Vilhelmina var det ett självklart val. ”Livet behöver inte vara över bara för att du får ALS,” menar Annika. Men hur pratar man med sina barn om att mamma ska dö?

Mental Pedal har nått toppen!

Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.

Fredrik står med sin cykel på refug i slussen mellan två körbanor

Mental Pedal: Från Kristianstad till Kebnekaise för miljonen till ALS-forskningen

2021 cyklade Fredrik Lundgren från Smygehuk till Riksgränsen och samlade in 124 000 kronor till Hjärnfonden. 2022 har han pga en familjekatastrof växlat upp sitt engagemang och planerar att ta sig på cykel och till fots från i Kristianstad till Kebnekaises topp. Målet är satt till 1 miljon kronor.

Claes Buxfeldt har ALS

” Känns som att ALS har sprungit över hans kropp”

Claes Buxfeldt var 54 år när han i september 2019 fick diagnosen ALS, en neurodegenerativ sjukdom där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, vilket leder till muskelförtvining och förlamning. Sjukdomen har haft ett snabbt förlopp och idag kan han bara kommunicera med ögonen. Här berättar Claes och hans fru Kerstin om sjukdomen och varför forskningen är så viktig.

En äldre man i rullstol. Intill honom sitter hans barnbarn med en katt i famnen. Hon lutar sig mot morfar.

”Jag saknar honom hela tiden”

Tilde Holmström förlorade nyligen sin morfar, Carl Gustaf Holmström, på grund av ALS. Här berättar hon om hur smärtsamt det är att se någon man älskar sakta tyna bort.