Hjärnfonden
Ge en gåva

ALS-drabbade Sandra får hjälp av Sofias Änglar

Vårens sista avsnitt av Sofias Änglar sänds den 28 maj och handlar om den unga småbarnsmamman Sandra Bergman som har diagnostiserats med ALS. Hon lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hennes största önskan är naturligtvis att forskningen ska gå framåt och att man ska hitta effektiva mediciner. Till detta behövs pengar.

Hösten 2016 fick Sandra problem med domningar i sin högerhand. Läkarnas besked kom som en fullständig chock för den 27-åriga småbarnsmamman och hennes sambo Rickhard. Hon har ALS, en obotlig förlamningssjukdom som leder till att musklerna förtvinar. Sandra lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hon har själv sökt till Sofias änglar eftersom hon vill försäkra sig om att hennes familj kommer att ha ett tryggt och säkert hem när hon inte längre finns kvar. En fuktskada på nedervåningen i huset i Göteborg slukade hela familjens budget 2017, och Sandra plågas av tanken på att behöva lämna Rickhard och Ellenor i en bostad med stora renoveringsbehov.

Pepper challenge med Sofias änglar – ät en chili till förmån för ALS-forskningen

Ni kommer säkert ihåg Ice Bucket Challenge som blev en viral succé för några år sedan. Årets utmaning är Pepper Challenge, som går ut på att filma sig själv när man avnjuter en stark chilifrukt. Samtidigt som man delar sitt inlägg utmanar man några av sina kompisar, och swishar en slant till 123 621 62 87 för att stödja ALS-forskningen.

Säsongens sista ordinarie Sofias änglar-avsnitt sänds den 28 maj, och handlar om den unga småbarnsmamman Sandra Bergman som har diagnostiserats med just ALS. Hon lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hennes största önskan är naturligtvis att forskningen ska gå framåt och att man ska hitta effektiva mediciner. Till detta behövs pengar.

Under avsnittet kommer Sofia, Johnnie och Mattias och stora delar av tv-produktionen att publicera sina egna Pepper challenges. Vi kan väl haka på?

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg upp en video där du äter en chili (Obs! Välj en sort som inte skadar dig, och ha gärna en skål gräddfil eller liknande nära till hands).
  2. Swisha ett bidrag till 123 621 62 87 så bidrar du till forskningen mot ALS via Hjärnfonden. Eller sätt in din gåva direkt på Sandra Bergmans egen insamling.
  3. Utmana 3 personer att göra detsamma.
  4. Tagga gärna #sofiasänglar, #hjärnfonden, #SofiasÄnglarMotALS och #ALSpepperchallenge

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
Foto på Caroline Ingre, överläkare och ALS-forskare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är säker på att man snart kommer att hitta ett läkemedel mot ALS. Foto: Juliana Wolf Garcindo

ALS-forskaren: Vi är nära ett botemedel

Forskningen om den obotliga sjukdomen ALS tar stora kliv framåt. Överläkare Caroline Ingre som noggrant analyserar prover från sina patienter är hoppfull och tror att med tillräckliga satsningar på forskningen har vi snart ett botemedel.
Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta