Hjärnfonden
Ge en gåva

ALS-drabbade Sandra får hjälp av Sofias Änglar

Vårens sista avsnitt av Sofias Änglar sänds den 28 maj och handlar om den unga småbarnsmamman Sandra Bergman som har diagnostiserats med ALS. Hon lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hennes största önskan är naturligtvis att forskningen ska gå framåt och att man ska hitta effektiva mediciner. Till detta behövs pengar.

Hösten 2016 fick Sandra problem med domningar i sin högerhand. Läkarnas besked kom som en fullständig chock för den 27-åriga småbarnsmamman och hennes sambo Rickhard. Hon har ALS, en obotlig förlamningssjukdom som leder till att musklerna förtvinar. Sandra lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hon har själv sökt till Sofias änglar eftersom hon vill försäkra sig om att hennes familj kommer att ha ett tryggt och säkert hem när hon inte längre finns kvar. En fuktskada på nedervåningen i huset i Göteborg slukade hela familjens budget 2017, och Sandra plågas av tanken på att behöva lämna Rickhard och Ellenor i en bostad med stora renoveringsbehov.

Pepper challenge med Sofias änglar – ät en chili till förmån för ALS-forskningen

Ni kommer säkert ihåg Ice Bucket Challenge som blev en viral succé för några år sedan. Årets utmaning är Pepper Challenge, som går ut på att filma sig själv när man avnjuter en stark chilifrukt. Samtidigt som man delar sitt inlägg utmanar man några av sina kompisar, och swishar en slant till 123 621 62 87 för att stödja ALS-forskningen.

Säsongens sista ordinarie Sofias änglar-avsnitt sänds den 28 maj, och handlar om den unga småbarnsmamman Sandra Bergman som har diagnostiserats med just ALS. Hon lever med den plågsamma vetskapen om att hon inte kommer att få se sin tvååriga dotter Ellenor växa upp. Hennes största önskan är naturligtvis att forskningen ska gå framåt och att man ska hitta effektiva mediciner. Till detta behövs pengar.

Under avsnittet kommer Sofia, Johnnie och Mattias och stora delar av tv-produktionen att publicera sina egna Pepper challenges. Vi kan väl haka på?

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg upp en video där du äter en chili (Obs! Välj en sort som inte skadar dig, och ha gärna en skål gräddfil eller liknande nära till hands).
  2. Swisha ett bidrag till 123 621 62 87 så bidrar du till forskningen mot ALS via Hjärnfonden. Eller sätt in din gåva direkt på Sandra Bergmans egen insamling.
  3. Utmana 3 personer att göra detsamma.
  4. Tagga gärna #sofiasänglar, #hjärnfonden, #SofiasÄnglarMotALS och #ALSpepperchallenge

Relaterat

Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
När Susan drabbades av ALS fick hennes ex-man och döttrar vårda henne.

Fredriks ex-fru fick ALS: “Vi befann oss i dödens väntrum”

När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet från samhället hade varit bättre.
Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta