Hjärnfonden
Ge en gåva

Vårt öppna brev till Annika Strandhäll om den ohälsosamma stressen

Många har hörsammat Hjärnfondens kampanj om den farliga stressen. Filmen om ohälsosam stress som vi lanserade i februari har haft över 600 000 visningar och stresstestet där du kan testa om du är i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom har fått över 69 000 sidvisningar. Det stora gensvaret visar att många känner igen sig i att […]

Många har hörsammat Hjärnfondens kampanj om den farliga stressen. Filmen om ohälsosam stress som vi lanserade i februari har haft över 600 000 visningar och stresstestet där du kan testa om du är i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom har fått över 69 000 sidvisningar. Det stora gensvaret visar att många känner igen sig i att vardagen har blivit för stressig och att tiden inte räcker till.

För vissa går stressen över till att bli o­hälsosam vilket leder till svårigheter att klara av studier och arbete. Långvarig ohälsosam stress kan i sin tur leda till utmattningssyndrom.  Att drabbas av ohälsosam stress kan upplevas stigmatiserande och det saknas ibland förståelse och kunskap bland allmänheten. Vi behöver därför öka kunskapen om den stressrelaterade ohälsan hos många fler grupper i samhället och vi behöver satsa mer på forskning.

Anna Hemlin, Generalsekreterare på Hjärnfonden postar vårt öppna brev till socialminister Annika Strandhäll

Vi kommer att arbeta långsiktigt med den här frågan. Vi fortsätter att synliggöra problemet och skapa engagemang, inte minst hos våra politiker. Här ovan ser du vårt öppna brev till socialminister Annika Strandhäll där vi bland annat berättar om alla som har engagerat sig i frågan, kommenterat och delat filmen på sociala medier. Vår strävan är att fortsätta dialogen med socialministern, men även med forskare och experter som kan dela med sig av sin kunskap och med dig som är drabbad eller engagerat dig på något vis.

Läs vårt öppna brev till socialministern här:

Genom att lyfta frågan och skapa debatt vill vi påverka politiker och beslutsfattare att arbeta för att minska den ohälsosamma stressen i samhället och förbättra livssituationen för individen.

Tack för att du fortsätter att engagerar dig!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.
Semestern kan bidra till stress, både ekonomisk och energimässigt. Men det finns sätt att undvika stressen.

Fem saker som minskar din semesterstress

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta