Kristian Luoma springer för ALS-forskningen Kristian Luoma under sitt 450 km långa äventyr på Kungsleden där han samlade in över 21 000 kr till forskningen om ALS. Foto: privat

Kristian kutade Kungsleden för pappa och ALS-forskningen

Vad gör man när allt känns svart? När en älskad pappa drabbas av en av de värsta diagnoserna? Kristian Luoma kutade hela Kungsleden, besteg Kebnekajse och ett par andra berg på vägen och samlade in över 21 000 till ALS-forskningen!

De svenska fjällen och att springa ute i naturen har i drygt ett decennium varit en passion för Kristian. Sommaren 2017 skulle han ge sig på Kiruna Extreme Mountain Marathon men då loppet lades ner strax innan start fick han tänka om och bestämde sig för att springa hela Kungsleden sommaren därpå istället. Äventyret kändes roligt och planeringen var genast i full gång.

Men så förändrades allt. Det började med att Kristians pappa började få problem med en arm och ett ben som inte riktigt ville hänga med. Gissningen var stroke men ingen läkare kunde hitta felet och det blev en jobbig tid av remisser och läkarbesök. Till sist kom diagnosen. ALS.

ALS-diagnosen

En ALS-diagnos är ett fruktansvärt besked att få. Nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen bryts sakta ner och det finns idag inget sätt att stoppa sjukdomen som oundvikligen leder till döden. Plötsligt kändes allt annat oviktigt, också det stundande äventyret på Kungsleden.

– Att springa för skojs skull när pappa kunde röra sig mindre och mindre kändes plötsligt helt fel, säger Kristian.

Men knappt några månader innan den tänkta starten blev Kristian övertalad av sin pappa att han ändå skulle genomföra sitt äventyr.

– Då ändrade jag min inställning och bestämde mig för att jag visst ska kuta. För att hylla pappa och hylla livet. Man ska göra det man vill och kan idag, för man vet aldrig vad som händer imorgon.

Bättre än Netflix!

Så Kristian gav sig iväg. Han ville gärna skriva dagbok under äventyret och formen för det blev Instagram där han postade bilder och texter under #kristiankutarkungsleden. Med allt fler som följde hans resa via sociala medier och kommentarer som ”att följa ditt äventyr är bättre än Netflix!” väcktes tanken att läsarna kanske kunde bidra till något mer, en insamling.

Hoppas insamlingen gör skillnad

Insamlingen Kristian kutar Kungsleden hos Hjärnfonden startades så fort han kom hem från sitt 450 km långa äventyr. På bara ett dygn var målet på 10.000 kronor uppnått och i slutet av månaden hade över 21.000 kronor kommit in till ALS-forskningen.

– Pengarna kommer ju inte att göra någonting konkret för pappa, men jag hoppas att de gör att någon kan forska mer och göra skillnad för andra längre fram som lider av samma skit.

Vill du också göra skillnad?

Ge en gåva till forskningen om ALS