Johan Arvidsson och Matilda Björk Matilda Björk (th) jobbar på Café Smedbyn utanför Huskvarna. Caféet är ett samarbete mellan Origo Resurs och Centralkonditoriet i Jönköping. Johan Arvidsson (tv) är VD på Origo som sedan 2004 arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering.

Café Smedbyn – fiket där hjärnan står i centrum

På Café Smedbyn i Huskvarna kan du fika, äta italiensk mjukglass, få med dig en gratis palettbladsstickling och samtidigt passa på att ge en gåva till hjärnforskningen. Möt en av våra mest inspirerande insamlare här!

Inne i caféet är det full aktivitet inför öppningen på måndag. Matilda Björck kilar runt och ställer iordning stolar och bord och ute på gräsmattan står en gammelrosa skottkärra fylld med den populära och vackra växten palettblad planterade i jord. Måndagen den 22 juni öppnar Café Smedbyn, ett lite annorlunda fikaställe.

Café Smedbyn är ett sommarprojekt, ett samarbete mellan Origo Resurs och Centralkonditoriet i Jönköping. Origo arbetar sedan 2004 med arbetslivsinriktad rehabilitering och målet är att främja fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa samt att öka varje individs arbetsförmåga.

Alla i personalen har erfarenhet av hjärnans ohälsa

Alla som jobbar på Café Smedbyn i sommar har haft någon form av ohälsa i hjärnan, en diagnos, skada eller funktionsnedsättning. Matilda drabbades av utmattningssyndrom, depression och ångest för tre år sedan och är fortfarande sjukskriven. Andra i personalgruppen har epilepsi, kronisk smärta eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, och utmattningssyndrom har drabbat flera av dem.

– Hjärnan och de sjukdomar som drabbar den är många gånger inte synliga för omgivningen, men de skapar ändå ett stort lidande hos individen, säger Matilda. Även om man själv inte är drabbad så känner nästan alla någon annan som är det.

Gratis stickling av palettblad till gästerna

Cafét ligger mitt i en liten röd stugby med anor från 1700-talet. Där finns ett orangeri och en lummig trädgård där caféet kommer hålla till hela sommaren. Palettbladen har personalen samlat på sig under en tid för att de gästerna ska kunna få med sig en gratis stickling hem.

– Och förhoppningsvis ge tillbaka något i form av en gåva till vår insamling hos Hjärnfonden, säger Matilda.

De hoppas att pengarna som samlas in till hjärnforskningen i sommar kommer att bidra till ökad kunskap och förbättrade behandlingsstrategier för personer med hjärnrelaterade diagnoser.

– Det känns ju fantastiskt att kunna erbjuda våra gäster en gratis stickling av det populära palettbladet och samtidigt göra skillnad för hjärnforskningen. Det känns helt rätt i tiden. Min egen diagnos, utmattningssyndrom, är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag.

– Kom och fika hos oss i sommar! Eller om du bor i en annan del av landet, gör som oss och starta en egen insamling hos Hjärnfonden! Hjärnan är ett organ som ofta glöms bort trots att den är så avgörande för vår överlevnad. När hjärnan inte fungerar så skapar det inte bara ett stort lidande för individen och dess närstående utan medför också stora kostnader för samhället. Därför måste vi stödja forskningen, avslutar Matilda.

Vill du besöka Café Smedbyn i sommar? Adressen är Smedbygatan 4b, 561 41 Huskvarna.

Dela sidan

Engagera dig redan idag