Hjärnfonden
Ge en gåva
Johan Arvidsson och Matilda Björk

Matilda Björk (th) jobbar på Café Smedbyn utanför Huskvarna. Caféet är ett samarbete mellan Origo Resurs och Centralkonditoriet i Jönköping. Johan Arvidsson (tv) är VD på Origo som sedan 2004 arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering.

Café Smedbyn – fiket där hjärnan står i centrum

På Café Smedbyn i Huskvarna kan du fika, äta italiensk mjukglass, få med dig en gratis palettbladsstickling och samtidigt passa på att ge en gåva till hjärnforskningen. Möt en av våra mest inspirerande insamlare här!

Inne i caféet är det full aktivitet inför öppningen på måndag. Matilda Björck kilar runt och ställer iordning stolar och bord och ute på gräsmattan står en gammelrosa skottkärra fylld med den populära och vackra växten palettblad planterade i jord. Måndagen den 22 juni öppnar Café Smedbyn, ett lite annorlunda fikaställe.

Café Smedbyn är ett sommarprojekt, ett samarbete mellan Origo Resurs och Centralkonditoriet i Jönköping. Origo arbetar sedan 2004 med arbetslivsinriktad rehabilitering och målet är att främja fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa samt att öka varje individs arbetsförmåga.

Alla i personalen har erfarenhet av hjärnans ohälsa

Alla som jobbar på Café Smedbyn i sommar har haft någon form av ohälsa i hjärnan, en diagnos, skada eller funktionsnedsättning. Matilda drabbades av utmattningssyndrom, depression och ångest för tre år sedan och är fortfarande sjukskriven. Andra i personalgruppen har epilepsi, kronisk smärta eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, och utmattningssyndrom har drabbat flera av dem.

– Hjärnan och de sjukdomar som drabbar den är många gånger inte synliga för omgivningen, men de skapar ändå ett stort lidande hos individen, säger Matilda. Även om man själv inte är drabbad så känner nästan alla någon annan som är det.

Gratis stickling av palettblad till gästerna

Cafét ligger mitt i en liten röd stugby med anor från 1700-talet. Där finns ett orangeri och en lummig trädgård där caféet kommer hålla till hela sommaren. Palettbladen har personalen samlat på sig under en tid för att de gästerna ska kunna få med sig en gratis stickling hem.

– Och förhoppningsvis ge tillbaka något i form av en gåva till vår insamling hos Hjärnfonden, säger Matilda.

De hoppas att pengarna som samlas in till hjärnforskningen i sommar kommer att bidra till ökad kunskap och förbättrade behandlingsstrategier för personer med hjärnrelaterade diagnoser.

– Det känns ju fantastiskt att kunna erbjuda våra gäster en gratis stickling av det populära palettbladet och samtidigt göra skillnad för hjärnforskningen. Det känns helt rätt i tiden. Min egen diagnos, utmattningssyndrom, är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag.

– Kom och fika hos oss i sommar! Eller om du bor i en annan del av landet, gör som oss och starta en egen insamling hos Hjärnfonden! Hjärnan är ett organ som ofta glöms bort trots att den är så avgörande för vår överlevnad. När hjärnan inte fungerar så skapar det inte bara ett stort lidande för individen och dess närstående utan medför också stora kostnader för samhället. Därför måste vi stödja forskningen, avslutar Matilda.

Vill du besöka Café Smedbyn i sommar? Adressen är Smedbygatan 4b, 561 41 Huskvarna.

Relaterat

En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.
Victoria Sandsjoe är en av Sveriges yngsta ALS-patienter. Här paddlar hon kajak.

Victoria fick ALS som 21-åring

Victoria Sandsjoe är 24 år och lever med ALS. Hon är en av de yngsta patienterna i Sverige och tillsammans med sin mamma Lotta Svenneling har hon startat en insamling hos Hjärnfonden för att stötta forskningen och sprida kunskap om sjukdomen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta