Hjärnfonden
Ge en gåva
Stefan Einhorn

Stefan Einhorn, läkare, professor och författare, är aktuell med en ny bok, “Konsten att fördärva sitt liv – eller inte” . Foto: Elisabeth Ohlson

“Vad som är viktigt i tillvaron har blivit tydligare”

Stefan Einhorn, läkare, professor och författare, är aktuell med en ny bok, “Konsten att fördärva sitt liv – eller inte”. Det är en slags instruktionsbok i hur man förstör – eller förbättrar sitt liv. I boken berättar han också att han har Parkinsons sjukdom.

Konsten att fördärva ditt liv - eller inteBoken, som kom ut den 17 augusti, är skriven med glimten i ögat och är både underhållande och tänkvärd. I den får läsaren tips på hur man fördärvar sitt liv genom att bland annat oroa sig för saker i onödan, hur man grälar sönder relationer, lär sig bli sur och irriterad på andra och får skuld- och skamkänslor. Men varje kapitel innehåller också förslag på hur vi kan förändra våra liv till det bättre.

-Det är en instruktionsbok i hur man fördärvar sitt liv. Den som vill sabotera för sig själv ska läsa den. Då lär man sig verkligen hur man kan snubbla fram genom tillvaron. Men det är naturligtvis inte syftet med boken utan jag säger att om man vill leva ett bra liv gör man bara precis tvärtom, förändring är möjlig, säger Stefan Einhorn.

Berättar om Parkinsons sjukdom

Han har tills nu hållit informationen om att han har Parkinsons sjukdom till en snävare krets.

-Jag vill inte förknippas med en sjukdom utan hellre med den jag är och det jag gör. Jag vill inte heller att människor ska tycka synd om mig, det vore tråkigt. Jag tycker inte synd om mig själv.

Det var för tretton år sedan han började förstå att något inte stod rätt till.

– Jag märkte att min högerhand inte riktigt hängde med och en del ord blev svårare att uttala. Jag gick till en neurolog och blev utredd flera gånger. Till slut kom de fram till att jag var hypokondriker och jag blev skickad till en psykiater som satte mig på antidepressiva mediciner, säger han.

Diagnosen en lättnad

Men efter fem år var besvären så tydliga att han bad om en ny neurologisk undersökning. Då konstaterades det att han har Parkinsons sjukdom.

-När jag fick reda på diagnosen var det paradoxalt nog som en lättnad att jag äntligen fick reda på vad som var fel.

Han slutade med antidepressiva läkemedel och började med medicinering mot Parkinsons sjukdom. En behandling som lindrar symtomen men inte botar sjukdomen.

Vid Parkinsons sjukdom dör de nervceller i hjärnan som producerar dopamin. Dopamin har stor betydelse för hur hjärnan styr kroppsrörelser och när nervcellerna bryts ned försämras möjligheten att kontrollera kroppens rörelser. Sjukdomen ger besvär som långsamhet, stelhet och skakningar. Sjukdomsförloppet är långsamt och symtomen ökar efterhand.

Hur fick du idéen till boken?

-I och med sjukdomen har min syn på vad som är viktigt och mindre viktigt i tillvaron blivit tydligare. Jag tycker att jag delvis lagt ut snubbeltråd för mig själv i olika avseenden och levt på ett sätt som inte har varit optimalt. När sjukdomen kom insåg jag att det finns mycket som man kan glädja sig åt. Det handlar om att se det ljusa i tillvaron och att se problemen man skapar för sig själv. I boken visar jag på hur man kan fördärva för sig själv men också hur man kan förändra sin tillvaro till det bättre.

Hur påverkar Parkinsons sjukdom dig idag?

Jag är stel och jag är trött ibland.  Det är jobbigt att det tar tid att klä på sig och jag kan inte sitta på föreläsningar för då somnar jag om det inte är oerhört intressant. Om jag inte blir stimulerad så blir jag jättetrött men så länge jag håller igång är det inget problem.  Men jag blir ju långsamt sämre och vi får se hur utvecklingen blir framöver.

Du var feldiagnosticerad i fem år, vad tänker du om det?

-Det är ingenting jag grämer mig över. Det är ju ingen behandlingsbar sjukdom utan en symtomlindrande behandling så det hade inte gjort mig någon nytta att veta att jag var sjuk fem år längre. Jag hade så pass lindriga symtom under de första fem åren av sjukdomen. Det är inte heller lätt att ställa diagnosen när symtomen är så lindriga.

Vad hoppas du att forskningen om Parkinson ska leda till?

-Jag hoppas ju inte bara för min egen skull utan för alla som får den här sjukdomen att det kommer att finnas en effektiv behandling i framtiden. Men när jag fick diagnosen bestämde jag mig för att inte gå in och läsa all litteratur om den utan låta mina doktorer ta ansvar för framtiden, jag litar på dem.

Fakta
Stefan Einhorn

Ålder: 64 år

Yrke: Professor i molekylär onkologi på Karolinska institutet, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande i Centrum för social hållbarhet vid Karolinska institutet.

Aktuell med: Boken “Konsten att fördärva sitt liv – eller inte” kom ut den 17 augusti.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Stamcellstransplantation som behandling för Parkinsons sjukdom. Malin Parmar i Lund leder den revolutionerande studien.

Lyckad stamcellsbehandling vid Parkinsons

För drygt ett år sedan opererade forskare för första gången in sju miljoner labbodlade hjärnceller i en patient med Parkinsons sjukdom. Behandlingen lyckades och patienten har återfått flera av kroppens funktioner.
En bild på en äldre man som sitter ensam med sin telefon vid ett köksbord.

Internationella Parkinsondagen den 11 april

Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring 20 000 personer i Sverige.
Ett kollage där en forskare håller en liten hjärna under en lampa.

Fyra fakta om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom innebär enorma utmaningar. I dag går det varken att bota eller att bromsa Parkinson. Dessutom tar det ofta lång tid att få rätt diagnos – och därmed rätt vård. Det är problem som bara hjärnforskningen kan lösa.
Ett porträtt på hjärnforskaren Mattias Andréasson.

Parkinsonforskning med hjälp av nervtrådar i huden

Parkinsons sjukdom och atypisk parkinsonism, en grupp neurodegenerativa sjukdomar som liknar Parkinson, kan ofta påminna mycket om varandra. Men sjukdomarna kräver olika behandling och omhändertagande varför det är viktigt att kunna skilja dessa sjukdomar åt. Just det vill Mattias Andréasson, Hjärnfondens stipendiat, göra genom att studera hudens nervtrådar.
En omslagsbild för hyllningskonserten till Pugh Rogefeldt med namnet "De Va Dä, Dä".

En hyllningskonsert till Pugh Rogefeldt

Den 18 oktober samlas några av Sveriges största artister på Cirkus i Stockholm i en hyllningskonsert till Pugh Rogefeldt. Överskottet från konserten går oavkortat till Hjärnfonden.
Stamcellstransplantation som behandling för Parkinsons sjukdom. Malin Parmar i Lund leder den revolutionerande studien.

Stamcellsbehandling av Parkinsons sjukdom – första patienten transplanterad

Stamcellstransplantation som behandling av patienter med Parkinsons sjukdom är på väg att blir verklighet. I februari testades behandlingen för första gången på en patient vid Skånes universitetssjukhus. Tekniken är utvecklad av Malin Parmar och hennes forskargrupp vid Lunds universitet med stöd från Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta