Hjärnfonden
Ge en gåva
Ung kvinna hjälper sin mamma genom att ta hennes händer.

Therese och hennes syster förstod i flera år att något var fel med deras mamma och misstänkte att hon hade Alzheimer. Foto:i iStock

“Vår omtänksamma mamma kommer aldrig tillbaka”

Therese berättar om när hennes mamma fick diagnosen Alzheimer. Efter ett halvår av utredningar och tester på minnesmottagningen kom det svåra beskedet.

Mamma, min syster och jag sitter i väntrummet och jag funderar på vad vi dragit igång.

Kanske har mamma bara förändrats och inte bryr sig om oss längre på samma sätt (har vi gjort något som sårat henne?). Kanske är hon glömsk för att hon är stressad. Kan hon ha börjat dricka massor alkohol utan att vi vet och därför slår sig och rör ihop saker?

Eller inbillar vi oss alla tecken vi tror oss ha sett bara för att mormor var sjuk? Hon är ju bara lite över 60 år, klart hon inte är sjuk. Min syster och jag har misstänkt att något är fel i några år, men ingen har vågat ta upp frågan. Det är inte ett ämne man enkelt bara tar upp. Även hennes arbetsgivare har framfört sin oro.

Nu är tiden fienden

I ett halvår har vi nu gått på utredning på minnesmottagningen med tester, intervjuer, röntgen, provtagningar med mera. Kommer hon att förlåta oss för att vi, hennes egna döttrar, anklagat henne för att ha Alzheimer?

Där, mitt i mina tankar kommer läkare, sjuksköterska och kurator och hämtar oss. Jag inser då direkt att med den uppställningen kommer inget att bli som förr. Vår omtänksamma ”bullmamma” kommer aldrig att komma tillbaka utan vi kommer, i omgångar, att förlora henne mer och mer. Men vi kommer göra vårt allra yttersta för att maxa med livskvalité och skapa fina, nya minnen men med tiden som vår fiende.

Nya praktiska lösningar måste till

Vi jobbar parallellt med att hitta praktiska lösningar som ska underlätta den nya vardagen. Så som att komma ihåg att äta, hitta hemma, veta vilken dag det är, är det dag eller natt, komma ihåg att ta medicinen och även komma ihåg att den är tagen, och så vidare…

Älskade mamma lämna oss inte ännu, vi behöver dig!

Therese, dotter

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Därför kan en hjärnskada leda till Alzheimer

Sedan tidigare är det känt att en svår hjärnskada, ett trauma mot huvudet, kan öka risken för demens. Nu har forskare tagit reda på varför och hoppas att det kan leda till nya behandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta