Hjärnfonden
Ge en gåva

Om konsten att fördärva sitt liv – och nya forskningsframgångar

Ta del av vårt webinar som gick av stapeln den 17 november. Du träffar Stefan Einhorn, läkare, professor och författare som berättar om sin senaste bok ”konsten att fördärva sitt liv” och Per Svenningson, professor och specialistläkare.

Stefan Einhorn delar med sig av tankar och reflektioner kring vår inneboende destruktiva kraft – insikter som kan förändra ditt liv till det bättre. Stefan berättar också om sin kronisk neurologiska sjukdom, Parkinsons, som har gett honom ett nytt perspektiv på livet.  Per  Svenningsson, professor och specialistläkare, vid kliniken för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, delar med sig av det senaste forskningsläget inom Parkinsons sjukdom. Moderator är Kattis Ahlström, journalist och författare. Seminariet spelades in den 17 november 2020 på Kungliga Vetenskapsakademin.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Med AI och superdatorer i jakten på framtidens hjärnläkemedel

Hur designar man ett läkemedel innan det finns? Forskaren Jens Carlsson vid Uppsala universitet har fått Hjärnfondens forskningsbidrag för sin banbrytande studie av receptorn TAAR1 – ett nytt och hett spår i kampen mot Parkinsons sjukdom och schizofreni.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Stamcellstransplantation som behandling för Parkinsons sjukdom. Malin Parmar i Lund leder den revolutionerande studien.

Lyckad stamcellsbehandling vid Parkinsons

För drygt ett år sedan opererade forskare för första gången in sju miljoner labbodlade hjärnceller i en patient med Parkinsons sjukdom. Behandlingen lyckades och patienten har återfått flera av kroppens funktioner.
En bild på en äldre man som sitter ensam med sin telefon vid ett köksbord.

Internationella Parkinsondagen den 11 april

Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring 20 000 personer i Sverige.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta