Om konsten att fördärva sitt liv – och nya forskningsframgångar

Ta del av vårt webinar som gick av stapeln den 17 november. Du träffar Stefan Einhorn, läkare, professor och författare som berättar om sin senaste bok ”konsten att fördärva sitt liv” och Per Svenningson, professor och specialistläkare.

Stefan Einhorn delar med sig av tankar och reflektioner kring vår inneboende destruktiva kraft – insikter som kan förändra ditt liv till det bättre. Stefan berättar också om sin kronisk neurologiska sjukdom, Parkinsons, som har gett honom ett nytt perspektiv på livet.  Per  Svenningsson, professor och specialistläkare, vid kliniken för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, delar med sig av det senaste forskningsläget inom Parkinsons sjukdom. Moderator är Kattis Ahlström, journalist och författare. Seminariet spelades in den 17 november 2020 på Kungliga Vetenskapsakademin.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Artificiell intelligens i kampen mot Parkinsons sjukdom

Tomas Björklund är professor i neurovetenskap och leder en forskargrupp som använder ”lärande” datorer för att lösa Parkinsongåtan. Metoden är relativt ny, men har väldigt stor potential. Se hur viktigt ditt stöd är för framtidens hjärnforskning.

Kvinna i träningskläder sitter på en bänk utomhus.

Cicci hittar nya vägar för att må bra trots Parkinsons sjukdom

Symtomen kommer smygande, i början märker man dem inte. Lite stel på morgonen; det är väl alla? Träningsvärk som inte släpper, muskeltonus, en arm som inte riktigt hänger med, en fot som snubblar till, lite svagare och lite tröttare – det hör väl till åldern? Läs Cicci Qwinths berättelse om livet med Parkinsons sjukdom.

Malin Parmar forskar om hur stamceller kan användas som behandling av Parkinsons sjukdom.

Omprogrammerade hjärnceller kan bota Parkinsons sjukdom

Nu kan forskarna bilda nya nervceller direkt i hjärnan! Genom att programmera om andra typer av hjärnceller till nervceller hoppas man kunna bota eller lindra Parkinsons sjukdom. Malin Parmar vid Lunds universitet vill med hjälp av tekniken kunna utveckla metoder för att reparera den skadade hjärnan. Forskningen stöds av Hjärnfondens forskningsanslag 2016.

Ulrike Richter vill hitta nya behandlingar för Parkinsons sjukdom

Ulrike Richter forskar om Parkinsons sjukdom. Både 2014 och 2015 har hon fått Hjärnfondens stipendium på 280 000 kronor. Här berättar hon om vad stipendiet betyder för henne och om sin forskning inom området Parkinsons sjukdom.