Hjärnfonden
Ge en gåva

“Hjärnan bara pajade och det fanns ingen kraft över”

Mayvor var 37 år och ensamstående mamma när hon gick in i väggen. Det var 1990 och långt innan diagnosen utmattningssyndrom kom till.

Mayvor ställde höga krav på sig själv att prestera på arbetet, samtidigt som hon upplevde omgivningens krav som övermäktiga och hon tampades ständigt med dåligt samvete över att hon inte hann vara med sin son.

Som nyutexaminerad ekonom hade Mayvor tagit jobb som ekonomiansvarig för ett företag på orten där hon bodde. Men jobbet blev inte som hon hade tänkt sig. Arbetsuppgifterna hopade sig – både egna och andras gamla som hade blivit liggandes. Dessutom var hon ensam kvinna på arbetsplatsen och utsattes för trakasserier av chefen. Det tog hårt på henne och hon grät ensam inne på sitt kontor. Och på grund av att hon arbetade så långa dagar fick hennes lilla son vara mycket hos sin mormor.

– Jag fick dåligt samvete hela tiden när jag inte fick vara med min son så mycket som jag ville. Och jag fick dåligt samvete när det kändes som om jag inte kunde jobba så snabbt som jag trodde att jag borde.

Skämdes över att inte klara sitt jobb

– Samtidigt märkte jag att jag började glömma sådant som jag inte hade glömt tidigare. Jag kom till jobbet och satt framför datorn utan att få något gjort och utan att förstå vad jag skulle göra. Jag tappade bort siffror och jag började stänga min kontorsdörr för jag skämdes över att jag inte klarade av att göra mitt jobb.

Men ingen såg hur dåligt hon mådde eller frågade hur det var med henne. Trots allt pusslande för att få livet att gå ihop blev hon uppsagd från sitt arbete. Då brast allt och hon blev sjukskriven.

Hjärnan slutade fungera

– Hjärnan bara pajade och det fanns ingen kraft över till varken min son, min mor, mig själv eller något annat. Hela mitt liv kändes som spillror av ordfragment och vilsenhet. Jag var helt förlamad i tanke och själ. Jag låg under täcket och frös fullt påklädd, och jag sov, och sov, och var ändå genomtrött.

Under åren som följde försökte Mayvor komma tillbaka, men det gick trögt och hon blev deprimerad. Hon började studera, men orkade inte fullfölja utbildningen, fick värk i kroppen och diagnostiserades senare med fibromyalgi och trötthetssyndrom. Hon hade svårt med alla måsten. Det var först flera år efter sin första sjukskrivning som hon förstod vad hon hade drabbats av. Begreppet ”utbrändhet” började florera i medierna och tillståndet fick både ett namn och en diagnos.

Önskar hon hade fått hjälp tidigare

– Hade jag redan från början fått hjälp att hantera min inre stress och mina och andras krav, hade jag kanske kunnat jobba och få ett hyggligt liv. Idag är mitt liv utanför samhället. Jag känner att jag inte tillhör det längre och inte har gjort på många år. Jag kan inte göra det andra kan längre.

Tillslut flyttade Mayvor till ett hus på landet för att få lugn och ro. Det var avkopplande att inte behöva möta en massa folk när hon gick till affären och hon kunde finna lugn i att påta i trädgården. Men hennes erfarenheter har gjort att hon har kommit till kloka insikter:

– Vi behöver ställa mindre krav på oss själva och vår omgivning för att livet ska bli skönare att leva.

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta