Hjärnfonden
Ge en gåva

“Jag grät varje dag”

Nina var helt slutkörd efter lång slitsam period i livet. Hon mådde så psykiskt dåligt att det uppmärksammades av en psykolog som familjen hade kontakt med.

Båda Ninas föräldrar drabbades av cancer. Hennes man var med om en allvarlig fallolycka. Deras nyfödda dotter diagnostiserades med ett hjärtfel strax efter förlossningen och behövde genomgå flera större operationer. Ett antal år senare fick samma dotter diagnosen ADHD och deras andra dotter visade symtom på det samma. Till slut blev Ninas psykiska ohälsa så allvarlig att den uppmärksammades av en vänlig psykolog som de hjälpte dem i hemmet med dottern som har ADHD.

Psykologen sa:

– Du måste söka hjälp! Du är ju helt slutkörd! Så här mycket orkar ingen människa med!

Sjukskriven för depression

Nina grät så fort någon frågade vad som var fel. Via en läkare på vårdcentralen blev hon sjukskriven i en månad med diagnosen depression, trots att hon själv var övertygad om att det inte var det utan utmattningssyndrom som hon drabbats av. Men tanken på att behöva börja arbeta igen gav henne panikkänslor. Hon hamnade i en vårdkarusell där hon först fick en akut tid till vuxenpsykiatrin, men utan att få den hjälp hon behövde och sedan blev hänvisad tillbaka till vårdcentralen igen där hon fick träffa samma läkare som hon träffat tidigare. När han gav henne beskedet att han inte kunde göra något annat än att sjukskriva henne ytterligare en månad fick hon ännu mer panik.

– Jag grät varje dag. Jag grät om någon frågade hur jag mådde. Jag grät om min dotter försökte få mig att skratta. Jag hade hjärtklappning, yrsel, glömde vad mina kollegor hette, vilken dag och vilket år det var. Jag kunde bli sittande och stirra på ett papper framför mig utan att veta vad jag skulle göra med det.

Fick ingen hjälp – flyttade utomlands

Nina var helt slutkörd efter att ha bollats mellan olika vårdinstanser, och hennes psykiska ohälsa blev så allvarligt att den återigen uppmärksammades av kvinnan som hade hjälpt henne tidigare. Hon följde med Nina till vårdcentralen där hon fick träffa en ny läkare. Den här gången blev hon sjukskriven under en längre period och fick både medicinering och kuratorssamtal. Trots det upplevde hon inte att hon fick den hjälp och det stöd som hon behövde, och familjen valde senare att flytta utomlands för att komma ifrån livet hemma och hitta lugnet.

Mår bättre, men sjukdomen ruvar under ytan

– Pressen, stressen och det dagliga livet fungerade inte för oss där vi bodde tidigare. Nu mår jag bättre efter min depression, men märker att den ligger och ruvar under ytan. Minnet är inte vad det var tidigare. Jag har kortare stubin och försöker hålla mig borta från konflikter för att slippa den påfrestning de har på mig.

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta