Hjärnfonden
Ge en gåva

“Självförtroendet, självvärdet och självkänslan låg i botten och gav mig självmordstankar”

Anna hade ett krävande arbete och jobbade övertid så gott som varje dag. Den ohållbara arbetssituationen ledde till mycket stress. Samtidigt hände det saker på det privata planet som hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

Trots att Anna och kollegorna arbetade hårt gick verksamheten dåligt. De bytte lokaler och fick en ny chef som inte fungerade bra i sin roll. De anställda fick sällan höra från ledningen att de gjorde ett bra jobb. Anna blev sjukskriven för en överansträng handled. Tanken var att hon skulle gå tillbaka till arbetet på deltid med andra arbetsuppgifter, men blev istället uppsagd på grund av arbetsbrist. På det privata planet var det också tufft. Anna upptäckte att hennes fästman hade fört henne bakom ljuset, hon hamnade i chock och livet rasade samman.

– Det hade gått för långt, jag hade varken lyssnat på kroppen eller hjärnan. Jag förlorade aptiten, rasade i vikt, fick panikångest, yrsel och stora svårigheter att slappna av, vilket ledde till sömnstörningar.

Ångesten blev en negativ spiral

Hon fick ångest av att folk i hennes omgivning sa åt henne att rycka upp sig, men hon kände att det inte gick. Och ångesten födde mer ångest som gjorde att hon hamnade i en negativ spiral. Till och med hennes tandläkare uppmärksammade att hon bitit ihop tänderna med läpparna emellan och att hon var så spänd i käken att hon inte kunde öppna munnen ordentligt.

– Självförtroendet, självvärdet och självkänslan låg i botten och gav mig självmordstankar. Jag blev väldigt tyst eftersom jag hade så mycket skam i kroppen och skämdes över att jag inte kunde hantera allt på det sätt som jag trodde att man skulle hantera det på, och för att psykisk ohälsa fortfarande är tabubelagt. Det tog tid för nära och kära att förstå vad jag gick igenom, och det var absolut inte lätt för dem. De skulle ha behövt mer verktyg och kunskap om hur de som anhörig skulle kunna hjälpa till.

Gruppsamtal och psykolog hjälpte

Idag fyra år senare mår Anna bättre tack vare att hon har tagit sig tid att prata om det som hänt och vågat öppna sig i gruppsamtal och för kurator och psykolog. Hon har blivit medveten om att det som försiggår i hennes huvud inte alltid är sanningen och hon försöker ifrågasätta sina tankar mer.

– Trots det kan jag få bakslag ibland, men den här gången har jag verktyg och kan känna av mina gränser bättre.

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta