Hjärnfonden
Ge en gåva
Dzenita Jenny Mehovic

Dzenita Jenny Mehovic kommer att springa Hjärnsteget. Foto: Privat

Därför springer hon Hjärnsteget

Dzenita Jenny Mehovic är en av alla som kommer att springa Hjärnsteget nu i september. Att kunna bidra till forskningen om Alzheimer och samtidigt uppmana till fysisk aktivitet är viktigt för henne.

Varför springer du Hjärnsteget?

Hjärnsteget är ett bra initiativ att kunna bidra till forskning och även att uppmana andra att vara mer fysiskt aktiva. Vi vet ju i dagsläget att fysisk aktivitet har positiva hälsoeffekter inte bara på kroppen men även på hjärnan. Genom att röra på oss minskar vi risken för psykisk ohälsa som till exempel ångest, depression, demens

Att allt överskott går till forskningen om Alzheimers sjukdom betyder mycket för mig. Jag  jobbar inom demensvården och vet att inte bara själva individen lider, utan även att det kan påverka anhöriga lika mycket.

Jag jobbar mycket med kvalitetsarbete och här använder vi många olika nationella register där vi genom olika strategier och planeringar försöker lindra beteendemässiga och psykiska symptom vid demens. I praktiken har vi sett att fysisk aktivitet har samma effekt som vissa läkemedel. Men för att vi ska kunna gör mer krävs det mycket mer forskning.

Hur började ditt engagemang för hjärnan?

Jag har alltid varit intresserad av  att veta varför vi människor fungerar som vi gör, kanske först och främst för att kunna förstå mig själv, med tanke på att jag har kämpat med stark ångest i många år. Genom att skaffa kunskap har jag lärt mig att kunna hantera detta problem.  I den  processen har jag blivit mer och mer nyfiken och imponerad av hur vår hjärna fungerar, samtidigt blev detta min passion, hobby och yrke. Våra sociala medier är en stor plattform för att kunna informera och sprida kunskap kring hjärnan.

Vad är ditt bästa tips för hjärnhälsan?

Som kanske nämnts innan är det absolut fysisk aktivitet, att kunna vara i naturen och röra på sig. Jag bor själv på Tjörn och jag är väldigt tacksam att ha skog och hav runt omkring mig, det ge mig en känsla av ro och avslappning.

Det är viktigt att kunna återhämta sig, kunna lära känna sin kropp och själ och varva ner när vi känner att det blir för mycket i vardagen, ägna tid åt familjen, vänner och saker som vi älskar. Vi är inte skapade för denna stressiga miljö som lever idag, sakta ner!

Dzenita Jenny Mehovic
Höviksnäs Tjörn

Relaterat

En pressbild från Göteborgsvarvet med fyra personer som springer in i mål.

Spring Göteborgsvarvet för hjärnforskningen

Den 18 maj är det dags för Göteborgsvarvet 2024. Hjärnfonden är en av sex officiella organisationer som du kan välja att springa för och samtidigt stötta till hjärnforskningen. Anmäl dig senast 30 april.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
Företaget Fondo deltar i Hjärnsteget

Fondo x Hjärnsteget

För företaget Fondo är det viktigt att ta hand om de anställdas psykiska och fysiska hälsa. De ser personalen som sin absolut viktigaste tillgång och friskvård som en investering för framtiden. Genom att delta i Hjärnsteget bidrar Fondo både till förbättrad personalhälsa och till viktiga framsteg för hjärnforskningen.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.

Frisk motion med vårt virtuella vinterlopp

Springa på vintern? Ja, självklart, tycker Marcus Andersson och Tomas André från RaceOne, Hjärnfondens samarbetspartner i vårt virtuella lopp Hjärnsteget. Nu drar det ihop sig till ett vinterlopp igen – första loppet för 2023 äger rum 6-15 januari. Vi har ställt några frågor till Marcus och Tomas om vinterlöpning och virtuella lopp.

Hjärnstegets spännande resa 2021

Det känns oerhört roligt att få berätta att Hjärnsteget 2021 blev en succé, större än vi kunnat ana. Detta tack vare alla som promenerat, sprungit och rullat tillsammans med oss i dessa virtuella lopp.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta