Dzenita Jenny Mehovic Dzenita Jenny Mehovic kommer att springa Hjärnsteget. Foto: Privat

Därför springer hon Hjärnsteget

Dzenita Jenny Mehovic är en av alla som kommer att springa Hjärnsteget nu i september. Att kunna bidra till forskningen om Alzheimer och samtidigt uppmana till fysisk aktivitet är viktigt för henne.

Varför springer du Hjärnsteget?

Hjärnsteget är ett bra initiativ att kunna bidra till forskning och även att uppmana andra att vara mer fysiskt aktiva. Vi vet ju i dagsläget att fysisk aktivitet har positiva hälsoeffekter inte bara på kroppen men även på hjärnan. Genom att röra på oss minskar vi risken för psykisk ohälsa som till exempel ångest, depression, demens

Att allt överskott går till forskningen om Alzheimers sjukdom betyder mycket för mig. Jag  jobbar inom demensvården och vet att inte bara själva individen lider, utan även att det kan påverka anhöriga lika mycket.

Jag jobbar mycket med kvalitetsarbete och här använder vi många olika nationella register där vi genom olika strategier och planeringar försöker lindra beteendemässiga och psykiska symptom vid demens. I praktiken har vi sett att fysisk aktivitet har samma effekt som vissa läkemedel. Men för att vi ska kunna gör mer krävs det mycket mer forskning.

Hur började ditt engagemang för hjärnan?

Jag har alltid varit intresserad av  att veta varför vi människor fungerar som vi gör, kanske först och främst för att kunna förstå mig själv, med tanke på att jag har kämpat med stark ångest i många år. Genom att skaffa kunskap har jag lärt mig att kunna hantera detta problem.  I den  processen har jag blivit mer och mer nyfiken och imponerad av hur vår hjärna fungerar, samtidigt blev detta min passion, hobby och yrke. Våra sociala medier är en stor plattform för att kunna informera och sprida kunskap kring hjärnan.

Vad är ditt bästa tips för hjärnhälsan?

Som kanske nämnts innan är det absolut fysisk aktivitet, att kunna vara i naturen och röra på sig. Jag bor själv på Tjörn och jag är väldigt tacksam att ha skog och hav runt omkring mig, det ge mig en känsla av ro och avslappning.

Det är viktigt att kunna återhämta sig, kunna lära känna sin kropp och själ och varva ner när vi känner att det blir för mycket i vardagen, ägna tid åt familjen, vänner och saker som vi älskar. Vi är inte skapade för denna stressiga miljö som lever idag, sakta ner!

Dzenita Jenny Mehovic
Höviksnäs Tjörn

Relaterat

Hjärnstegets spännande resa 2021

Det känns oerhört roligt att få berätta att Hjärnsteget 2021 blev en succé, större än vi kunnat ana. Detta tack vare alla som promenerat, sprungit och rullat tillsammans med oss i dessa virtuella lopp.

Lördagsgänget sprang Hjärnsteget i juni 2021.

Vänner i vått och torrt

I sol, regn, rusk eller snö ses vi, det spelar ingen roll. Lördagsträningen är helig. Vi är ett härligt gäng med kompisar och kompisars kompisar som ses samma tid, samma plats varje vecka. Och den här gången tränade vi för hjärnforskningen!