Du gör livsviktig hjärnforskning möjlig!

I fjol kunde Hjärnfonden ge stöd till 100 lovande forskningsprojekt. Nu börjar det bli dags för årets beslut om forskningsbidrag – på ungefär 100 miljoner kronor. Därför vill vår ordförande, Peter Thelin, tacka dig och berätta hur viktiga dina gåvor är.

För att vi ska nå nya genombrott inom hjärnforskningen krävs hårt arbete och, ärligt talat, ganska mycket pengar. Avancerad utrustning, stora patientstudier och laboratoriepreparat är kostsamma, men också helt nödvändiga. Problemet är att hjärnforskningen får förhållandevis små resurser från staten – därför är ditt stöd avgörande. Stort tack!

Vi är många som inte själva är hjärnforskare, men som ändå vill bidra till nya kunskaper om sjukdomar, funktionsnedsättningar och skador i hjärnan. Som styrelseordförande i Hjärnfonden använder jag min erfarenhet från finansbranschen för att se till att vi arbetar så effektivt som möjligt. Varje krona du ger ska göra maximal nytta.

Mitt engagemang för hjärnforskningen väcktes av att min mor drabbades av Alzheimers sjukdom. När hon sakta tynade bort blev det tydligt för mig hur lite vi kan göra för demenspatienter. Sedan har jag lärt mig att detsamma tyvärr kan sägas om många av hjärnans diagnoser. Bland annat behövs det genombrott inom ADHD, depression, Parkinsons sjukdom, ALS och stroke.

Tack och lov pågår massor av lovande hjärnforskning. Några spännande exempel är utveckling av nanoteknologi för att förbättra återhämtningen efter stroke, experiment med proteiner som kan ”fånga in” särskilda Alzheimer-molekyler och försök med artificiell intelligens för att lösa Parkinsongåtan.

Jag är glad för att du är med och gör detta möjligt. Nu måste vi bara se till att alla dessa duktiga hjärnforskare får möjlighet att fortsätta. Tyvärr är finansiering en ständig utmaning. Med tanke på hur vanliga hjärnans diagnoser är så finns det få områden som borde vara lika prioriterade som hjärnforskningen. Därför hoppas jag att du vill fortsätta vara med oss – för att öka människors livskvalitet och rädda liv. Ge gärna en ny gåva redan idag!

Varma tack!

Peter Thelin
Styrelseordförande, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

Därför uppmärksammar vi NPF-dagen

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.

Cecilia Lundberg, hjärnforskare och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

Om vi bara står på oss kan vi förvänta oss stora framsteg

Varje år brukar närmare hundra forskningsprojekt få besked om ekonomiskt bidrag från Hjärnfonden. Här berättar Cecilia Lundberg, ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, om varför stödet från givarna blir viktigare med tiden.

Ett porträtt på Darko Sarovic

Kommunikation mellan autistiska barn och deras föräldrar

Darko Sarovic, en av Hjärnfondens stipendiater 2024, har utvecklat en metod för att scanna flera hjärnor samtidigt och sedan använda resultaten för att studera hjärnaktivitet och interaktion mellan barn med autism och deras föräldrar.

Ett kollage med ett mikroskop och blommor mot beige bakgrund.

Hjärnfonden lägger fram tre förslag till forskningspropositionen

Det finns stora möjligheter att möta framtidens samhällsutmaningar genom att stärka hjärnforskningen. Inför att regeringen nästa år lägger fram den nya forskningspropositionen har Hjärnfonden tre förslag för att flytta fram positionerna inom hjärnans område.

Hjärnfonden_2023 års mest lästa artiklar

Våra tio mest lästa artiklar 2023

Kunskapen om hjärnan ökar och fortsätter engagera. Här samlar vi de artiklar som lästs mest under året.

Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare.

Kära Hjärnfonden-vän!

Året lider mot sitt slut och Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin skickar en hälsning där hon berättar om behovet av stöd till svensk hjärnforskning.