Hjärnfonden
Ge en gåva
Fredrik står med sin cykel på refug i slussen mellan två körbanor

Mental Pedal: Från Kristianstad till Kebnekaise för miljonen till ALS-forskningen

2021 cyklade Fredrik Lundgren från Smygehuk till Riksgränsen och samlade in 124 000 kronor till Hjärnfonden. 2022 har han pga en familjekatastrof växlat upp sitt engagemang och planerar att ta sig på cykel och till fots från i Kristianstad till Kebnekaises topp. Målet är satt till 1 miljon kronor.

2021 – Den utmattade elektrikern

Fredrik Lundgren är en ovanlig person. Dels för att han som man drabbats av utmattningssyndrom (2019 var 70 % av de utmattningsdrabbade kvinnor), dels för att han berättar om det.

När Fredrik kom till oss på Hjärnfonden i början av 2021 hade allting äntligen vänt. År av dygnet runt-jobb som egenföretagare inom elektrikerbranschen slutade i en utmattningsdepression och konkurs för det egna bolaget.

– Mitt livsverk sattes i konkurs och jag kände att allt var slut. Det tog mig ett halvår att fundera ut vad jag egentligen ville göra i livet; sluta jobba som elektriker och i stället hjälpa andra människor att må bättre, säger Fredrik.

Där föddes idén om ett cykelprojekt för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning om psykisk ohälsa. Fredrik ordnade med egen logotype, en sponsrad cykel och kallade hela projektet för Mental Pedal.

Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren startade en insamling hos Hjärnfonden och under hela 2021 jobbade han stenhårt med att nå ut till så många som möjligt, både privatpersoner och företag, som kunde sponsra projektet; att cykla från Smygehuk i söder till Riksgränsen i norr och samtidigt samla in pengar till forskningen om depression. Med lokala engagemang, unika idéer för att få in pengar till insamlingen och mycket nätverkande lyckades Fredrik på ett oerhört fint och ödmjukt sätt få med sig fler hundra personer som hjälpt honom längs resan.

Totalt samlade Fredrik in 124 000 kronor till forskningen om depression!

2022 – Mot Kebnekaise för ALS-forskningen

Men det slutar inte här. För i slutet av 2021 fick Fredriks ex-fru Susan, mamman till Fredriks barn, ett fruktansvärt besked. Hon hade drabbats av ALS.

– ”Fan i hela jävla helvetet…” Dessa ord skrev en av våra vänner på Facebook när Susan berättade att hon drabbats av ALS. PRECIS så känns det och jag vill inte bara stå bredvid utan börjar idag resan på vilken jag vill bjuda in er alla att vara med: Resan mot att samla in 1 miljon kronor till forskningen om ALS!

Så skrev Fredrik på sitt Instagramkonto den 1 januari 2022. För nu är det allvar. 2022 års cykelprojekt styrdes snabbt om från tema psykisk ohälsa till ALS. Målet är att samla in 1 miljon kronor till ALS-forskningen. Färdvägen stakades ut direkt och den 20 maj gled Fredrik iväg på sin rosa cykel från Sveriges lägsta punkt i Kristianstad. Den 21 juni, på Internationella ALS-dagen, ska Mental Pedal stå på Sveriges och Kebnekaises högsta topp. Och vi hoppas innerligt att Susan är pigg nog att vara med och fira då.

Om Fredriks engagemang tycktes vara stort förra året så är det enormt nu. Våren 2022 har varit fullproppad av tävlingar inom bland annat golf, padel, lerduveskytte, fiske, ridning och tennis, allt för att få in pengar till insamlingen. Nu väntar konserter, folkmusikfestival och Siljan Runt med en kontrabas på cykelflaket med spelningar utmed vägen. Sovplatser längs rutten är redan ordnade och varje dag cyklar han runt 9-10 mil norrut.

Stöd Fredriks insamling för ALS-forskningen

Insamlingen är redan en bra bit över 330 000 kr, hjälp honom nå miljonen.

Ge din gåva här

Starta en egen insamling

Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren visar hur en enda person kan engagera hundratals människor i kampen mot hjärnans sjukdomar. Vill du också engagera dig för hjärnforskningen? Börja med att starta en insamling på https://insamling.hjarnfonden.se/ och kontakta oss på mininsamling@hjarnfonden.se så hjälper vi dig med uppstarten av ditt projekt.

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta