Fredrik står med sin cykel på refug i slussen mellan två körbanor

Mental Pedal: Från Kristianstad till Kebnekaise för miljonen till ALS-forskningen

2021 cyklade Fredrik Lundgren från Smygehuk till Riksgränsen och samlade in 124 000 kronor till Hjärnfonden. 2022 har han pga en familjekatastrof växlat upp sitt engagemang och planerar att ta sig på cykel och till fots från i Kristianstad till Kebnekaises topp. Målet är satt till 1 miljon kronor.

2021 – Den utmattade elektrikern

Fredrik Lundgren är en ovanlig person. Dels för att han som man drabbats av utmattningssyndrom (2019 var 70 % av de utmattningsdrabbade kvinnor), dels för att han berättar om det.

När Fredrik kom till oss på Hjärnfonden i början av 2021 hade allting äntligen vänt. År av dygnet runt-jobb som egenföretagare inom elektrikerbranschen slutade i en utmattningsdepression och konkurs för det egna bolaget.

– Mitt livsverk sattes i konkurs och jag kände att allt var slut. Det tog mig ett halvår att fundera ut vad jag egentligen ville göra i livet; sluta jobba som elektriker och i stället hjälpa andra människor att må bättre, säger Fredrik.

Där föddes idén om ett cykelprojekt för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning om psykisk ohälsa. Fredrik ordnade med egen logotype, en sponsrad cykel och kallade hela projektet för Mental Pedal.

Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren startade en insamling hos Hjärnfonden och under hela 2021 jobbade han stenhårt med att nå ut till så många som möjligt, både privatpersoner och företag, som kunde sponsra projektet; att cykla från Smygehuk i söder till Riksgränsen i norr och samtidigt samla in pengar till forskningen om depression. Med lokala engagemang, unika idéer för att få in pengar till insamlingen och mycket nätverkande lyckades Fredrik på ett oerhört fint och ödmjukt sätt få med sig fler hundra personer som hjälpt honom längs resan.

Totalt samlade Fredrik in 124 000 kronor till forskningen om depression!

2022 – Mot Kebnekaise för ALS-forskningen

Men det slutar inte här. För i slutet av 2021 fick Fredriks ex-fru Susan, mamman till Fredriks barn, ett fruktansvärt besked. Hon hade drabbats av ALS.

– ”Fan i hela jävla helvetet…” Dessa ord skrev en av våra vänner på Facebook när Susan berättade att hon drabbats av ALS. PRECIS så känns det och jag vill inte bara stå bredvid utan börjar idag resan på vilken jag vill bjuda in er alla att vara med: Resan mot att samla in 1 miljon kronor till forskningen om ALS!

Så skrev Fredrik på sitt Instagramkonto den 1 januari 2022. För nu är det allvar. 2022 års cykelprojekt styrdes snabbt om från tema psykisk ohälsa till ALS. Målet är att samla in 1 miljon kronor till ALS-forskningen. Färdvägen stakades ut direkt och den 20 maj gled Fredrik iväg på sin rosa cykel från Sveriges lägsta punkt i Kristianstad. Den 21 juni, på Internationella ALS-dagen, ska Mental Pedal stå på Sveriges och Kebnekaises högsta topp. Och vi hoppas innerligt att Susan är pigg nog att vara med och fira då.

Om Fredriks engagemang tycktes vara stort förra året så är det enormt nu. Våren 2022 har varit fullproppad av tävlingar inom bland annat golf, padel, lerduveskytte, fiske, ridning och tennis, allt för att få in pengar till insamlingen. Nu väntar konserter, folkmusikfestival och Siljan Runt med en kontrabas på cykelflaket med spelningar utmed vägen. Sovplatser längs rutten är redan ordnade och varje dag cyklar han runt 9-10 mil norrut.

Stöd Fredriks insamling för ALS-forskningen

Insamlingen är redan en bra bit över 330 000 kr, hjälp honom nå miljonen.

Ge din gåva här

Starta en egen insamling

Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren visar hur en enda person kan engagera hundratals människor i kampen mot hjärnans sjukdomar. Vill du också engagera dig för hjärnforskningen? Börja med att starta en insamling på https://insamling.hjarnfonden.se/ och kontakta oss på mininsamling@hjarnfonden.se så hjälper vi dig med uppstarten av ditt projekt.

Relaterat

Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.

Victoria Sandsjoe är en av Sveriges yngsta ALS-patienter. Här paddlar hon kajak.

Victoria fick ALS som 21-åring

Victoria Sandsjoe är 24 år och lever med ALS. Hon är en av de yngsta patienterna i Sverige och tillsammans med sin mamma Lotta Svenneling har hon startat en insamling hos Hjärnfonden för att stötta forskningen och sprida kunskap om sjukdomen.

En grön form och ett porträtt på Alva Elfström i grå kavaj.

Brain Band – Alvas kamp mot ALS

Alva Elfström är 18 år gammal och driver insamlingen Brain Band – För kampen mot ALS. Insamlingen är en del av ett skolprojekt som heter Ung Företagsamhet där Alva driver företaget Brain Band där hon pärlar armband och skänker 50 procent av vinsten till insamlingen hos Hjärnfonden.

Lisa krigar mot ALS

När Lisa Krigas farbror drabbades av ALS förra året bestämde sig Lisa för att samla in pengar till forskningen. Med cykel och löparskor ska hon ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor. Lisas krig mot ALS har börjat.

“Mamma fick den värsta tänkbara diagnosen”

För tre år sedan började Ida och Elinas mamma bete sig annorlunda. Men det tog flera år av oro och olika undersökningar innan svaret kom. Mamma har ALS. Ida och Elina har idag startat en insamling hos Hjärnfonden och gör armband med texten ”defeat ALS”. Läs deras historia här.