Hjärnfonden
Ge en gåva

Mental Pedal har nått toppen!

Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.

Idag är det Internationella ALS-dagen och vi får tag på Fredrik när han vandrar mellan Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta. De ska precis ta en välförtjänt båtresa över en liten sjö och passa på att äta lunch.

Vad har varit roligast på den här resan?

Helt klart engagemanget från alla människor jag mött. Det har varit enormt, med allt från att räddningstjänsten åkte kortege med mig i Stenstavik till barn som pantar burkar och samlar in pengar till insamlingen. De fantastiska guiderna på Kebnekaise som ställde upp gratis för oss. Det var helt ovärderligt.

Hur känns det nu?

Det känns i kroppen. Jag är trött i benen och i ryggen men också mentalt trött. Nu har jag gjort det! Bara det är en fantastisk känsla! Nu kan jag åka hem och fortsätta med projektet.

Vad har varit mest utmanande under den här tiden?

Det är nog det känslomässiga. Det är väldigt tufft att vara hemifrån så länge. Och jag har blivit så arg på den här skitsjukdomen! Varför ska den behöva finnas? Men ilskan gör att jag får fart i benen och cyklar på. Och sen träffar jag folk och får pepp av dem. Då kommer glädjen tillbaka.

Skulle du göra om det?

Nej! Det blir ingen mer cykelresa. Men insamlingen kommer jag såklart att fortsätta med. Det är så många som engagerar sig och skriver till mig. En kvinna som själv var sjuk skrev att på grund av mig har hon kommit igång med små egna projekt och fått energi. Det känns fantastiskt.

Hur fortsätter insamlingen nu?

Vi har massor att göra! Snart ska vi arrangera en golftävling, vi har utlottningar och musikkvällar framöver. Cykeln får snart vila med insamlingen rullar på!

Här blir intervjun avbruten, för Fredrik måste ta ett samtal från SVT. En av många TV-kanaler och tidningar som jagar honom för att få berätta om hans projekt för ALS-forskningen.

 

Stöd Mental Pedals insamling genom att swisha till 123 019 63 52 eller via Fredriks insamling

Ge din gåva här

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
Foto på Caroline Ingre, överläkare och ALS-forskare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är säker på att man snart kommer att hitta ett läkemedel mot ALS. Foto: Juliana Wolf Garcindo

ALS-forskaren: Vi är nära ett botemedel

Forskningen om den obotliga sjukdomen ALS tar stora kliv framåt. Överläkare Caroline Ingre som noggrant analyserar prover från sina patienter är hoppfull och tror att med tillräckliga satsningar på forskningen har vi snart ett botemedel.
Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta