Mental Pedal har nått toppen!

Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.

Idag är det Internationella ALS-dagen och vi får tag på Fredrik när han vandrar mellan Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta. De ska precis ta en välförtjänt båtresa över en liten sjö och passa på att äta lunch.

Vad har varit roligast på den här resan?

Helt klart engagemanget från alla människor jag mött. Det har varit enormt, med allt från att räddningstjänsten åkte kortege med mig i Stenstavik till barn som pantar burkar och samlar in pengar till insamlingen. De fantastiska guiderna på Kebnekaise som ställde upp gratis för oss. Det var helt ovärderligt.

Hur känns det nu?

Det känns i kroppen. Jag är trött i benen och i ryggen men också mentalt trött. Nu har jag gjort det! Bara det är en fantastisk känsla! Nu kan jag åka hem och fortsätta med projektet.

Vad har varit mest utmanande under den här tiden?

Det är nog det känslomässiga. Det är väldigt tufft att vara hemifrån så länge. Och jag har blivit så arg på den här skitsjukdomen! Varför ska den behöva finnas? Men ilskan gör att jag får fart i benen och cyklar på. Och sen träffar jag folk och får pepp av dem. Då kommer glädjen tillbaka.

Skulle du göra om det?

Nej! Det blir ingen mer cykelresa. Men insamlingen kommer jag såklart att fortsätta med. Det är så många som engagerar sig och skriver till mig. En kvinna som själv var sjuk skrev att på grund av mig har hon kommit igång med små egna projekt och fått energi. Det känns fantastiskt.

Hur fortsätter insamlingen nu?

Vi har massor att göra! Snart ska vi arrangera en golftävling, vi har utlottningar och musikkvällar framöver. Cykeln får snart vila med insamlingen rullar på!

Här blir intervjun avbruten, för Fredrik måste ta ett samtal från SVT. En av många TV-kanaler och tidningar som jagar honom för att få berätta om hans projekt för ALS-forskningen.

 

Stöd Mental Pedals insamling genom att swisha till 123 019 63 52 eller via Fredriks insamling

Ge din gåva här

Relaterat

Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.

En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.

ALS-forskaren: Vi är nära ett botemedel

Forskningen om den obotliga sjukdomen ALS tar stora kliv framåt. Överläkare Caroline Ingre som noggrant analyserar prover från sina patienter är hoppfull och tror att med tillräckliga satsningar på forskningen har vi snart ett botemedel.

Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.

Victoria Sandsjoe är en av Sveriges yngsta ALS-patienter. Här paddlar hon kajak.

Victoria fick ALS som 21-åring

Victoria Sandsjoe är 24 år och lever med ALS. Hon är en av de yngsta patienterna i Sverige och tillsammans med sin mamma Lotta Svenneling har hon startat en insamling hos Hjärnfonden för att stötta forskningen och sprida kunskap om sjukdomen.

En grön form och ett porträtt på Alva Elfström i grå kavaj.

Brain Band – Alvas kamp mot ALS

Alva Elfström är 18 år gammal och driver insamlingen Brain Band – För kampen mot ALS. Insamlingen är en del av ett skolprojekt som heter Ung Företagsamhet där Alva driver företaget Brain Band där hon pärlar armband och skänker 50 procent av vinsten till insamlingen hos Hjärnfonden.