Hjärnfonden
Ge en gåva

Mental Pedal har nått toppen!

Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.

Idag är det Internationella ALS-dagen och vi får tag på Fredrik när han vandrar mellan Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta. De ska precis ta en välförtjänt båtresa över en liten sjö och passa på att äta lunch.

Vad har varit roligast på den här resan?

Helt klart engagemanget från alla människor jag mött. Det har varit enormt, med allt från att räddningstjänsten åkte kortege med mig i Stenstavik till barn som pantar burkar och samlar in pengar till insamlingen. De fantastiska guiderna på Kebnekaise som ställde upp gratis för oss. Det var helt ovärderligt.

Hur känns det nu?

Det känns i kroppen. Jag är trött i benen och i ryggen men också mentalt trött. Nu har jag gjort det! Bara det är en fantastisk känsla! Nu kan jag åka hem och fortsätta med projektet.

Vad har varit mest utmanande under den här tiden?

Det är nog det känslomässiga. Det är väldigt tufft att vara hemifrån så länge. Och jag har blivit så arg på den här skitsjukdomen! Varför ska den behöva finnas? Men ilskan gör att jag får fart i benen och cyklar på. Och sen träffar jag folk och får pepp av dem. Då kommer glädjen tillbaka.

Skulle du göra om det?

Nej! Det blir ingen mer cykelresa. Men insamlingen kommer jag såklart att fortsätta med. Det är så många som engagerar sig och skriver till mig. En kvinna som själv var sjuk skrev att på grund av mig har hon kommit igång med små egna projekt och fått energi. Det känns fantastiskt.

Hur fortsätter insamlingen nu?

Vi har massor att göra! Snart ska vi arrangera en golftävling, vi har utlottningar och musikkvällar framöver. Cykeln får snart vila med insamlingen rullar på!

Här blir intervjun avbruten, för Fredrik måste ta ett samtal från SVT. En av många TV-kanaler och tidningar som jagar honom för att få berätta om hans projekt för ALS-forskningen.

 

Stöd Mental Pedals insamling genom att swisha till 123 019 63 52 eller via Fredriks insamling

Ge din gåva här

Relaterat

Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
När Susan drabbades av ALS fick hennes ex-man och döttrar vårda henne.

Fredriks ex-fru fick ALS: “Vi befann oss i dödens väntrum”

När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet från samhället hade varit bättre.
Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta