Mental Pedal har nått toppen!

Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.

Idag är det Internationella ALS-dagen och vi får tag på Fredrik när han vandrar mellan Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta. De ska precis ta en välförtjänt båtresa över en liten sjö och passa på att äta lunch.

Vad har varit roligast på den här resan?

Helt klart engagemanget från alla människor jag mött. Det har varit enormt, med allt från att räddningstjänsten åkte kortege med mig i Stenstavik till barn som pantar burkar och samlar in pengar till insamlingen. De fantastiska guiderna på Kebnekaise som ställde upp gratis för oss. Det var helt ovärderligt.

Hur känns det nu?

Det känns i kroppen. Jag är trött i benen och i ryggen men också mentalt trött. Nu har jag gjort det! Bara det är en fantastisk känsla! Nu kan jag åka hem och fortsätta med projektet.

Vad har varit mest utmanande under den här tiden?

Det är nog det känslomässiga. Det är väldigt tufft att vara hemifrån så länge. Och jag har blivit så arg på den här skitsjukdomen! Varför ska den behöva finnas? Men ilskan gör att jag får fart i benen och cyklar på. Och sen träffar jag folk och får pepp av dem. Då kommer glädjen tillbaka.

Skulle du göra om det?

Nej! Det blir ingen mer cykelresa. Men insamlingen kommer jag såklart att fortsätta med. Det är så många som engagerar sig och skriver till mig. En kvinna som själv var sjuk skrev att på grund av mig har hon kommit igång med små egna projekt och fått energi. Det känns fantastiskt.

Hur fortsätter insamlingen nu?

Vi har massor att göra! Snart ska vi arrangera en golftävling, vi har utlottningar och musikkvällar framöver. Cykeln får snart vila med insamlingen rullar på!

Här blir intervjun avbruten, för Fredrik måste ta ett samtal från SVT. En av många TV-kanaler och tidningar som jagar honom för att få berätta om hans projekt för ALS-forskningen.

 

Stöd Mental Pedals insamling genom att swisha till 123 019 63 52 eller via Fredriks insamling

Ge din gåva här

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Annika Andersson med sin familj

Annika valde barn trots ALS

Att få barn när man har en dödlig sjukdom som ALS kan för många vara kontroversiellt. Men för Annika Andersson i Vilhelmina var det ett självklart val. ”Livet behöver inte vara över bara för att du får ALS,” menar Annika. Men hur pratar man med sina barn om att mamma ska dö?

Fredrik står med sin cykel på refug i slussen mellan två körbanor

Mental Pedal: Från Kristianstad till Kebnekaise för miljonen till ALS-forskningen

2021 cyklade Fredrik Lundgren från Smygehuk till Riksgränsen och samlade in 124 000 kronor till Hjärnfonden. 2022 har han pga en familjekatastrof växlat upp sitt engagemang och planerar att ta sig på cykel och till fots från i Kristianstad till Kebnekaises topp. Målet är satt till 1 miljon kronor.

Claes Buxfeldt har ALS

” Känns som att ALS har sprungit över hans kropp”

Claes Buxfeldt var 54 år när han i september 2019 fick diagnosen ALS, en neurodegenerativ sjukdom där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, vilket leder till muskelförtvining och förlamning. Sjukdomen har haft ett snabbt förlopp och idag kan han bara kommunicera med ögonen. Här berättar Claes och hans fru Kerstin om sjukdomen och varför forskningen är så viktig.

En äldre man i rullstol. Intill honom sitter hans barnbarn med en katt i famnen. Hon lutar sig mot morfar.

”Jag saknar honom hela tiden”

Tilde Holmström förlorade nyligen sin morfar, Carl Gustaf Holmström, på grund av ALS. Här berättar hon om hur smärtsamt det är att se någon man älskar sakta tyna bort.

Äldre man sitter i rullstol och kramar om sitt barnbarn

Kan ALS-gåtan lösas i Umeå?

Sverige är ett av de ledande länderna i kampen mot ALS. Professor Peter Andersen och hans forskargrupp i Umeå är en viktig anledning till det. Här berättar han om att det finns hopp – och varför hjärnforskningen behöver ditt fortsatta stöd.