Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett porträtt på Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin

Var med och skänk hopp i jul

— I just detta ögonblick lider hundratusentals svenskar av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Vid deras sida finns ännu fler anhöriga som också lider, ofta i tysthet. Därför hoppas jag att du vill vara med och skänka hopp i jul.

Jag vet själv hur det kan vara, eftersom hela min familj drabbades hårt när min pappa insjuknade och gick bort i Alzheimer. Jag har också på nära håll sett hur psykisk ohälsa kan bryta ner en människa. Kanske känner du igen dig? Vi är många som drömmer om nya genombrott inom hjärnforskningen.

Behovet av nya behandlingar mot sjukdomar som Alzheimer, stroke, ALS och Parkinson måste nog betecknas som akut. Det är också hög tid för nya framsteg i kampen mot allvarliga tillstånd som bipolär sjukdom, depression och schizofreni. Dessutom saknas fortfarande avgörande kunskaper om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hjärnforskningen behövs med andra ord på flera fronter.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla ”våra” diagnoser har en gemensam nämnare – i vårt absolut mest komplexa organ. Vi har nämligen mycket kvar att lära oss även om hjärnans grundläggande funktioner. Därför är varje framsteg inom hjärnforskningen så viktigt för oss alla. Hela livet sitter ju i hjärnan!

Trots stora utmaningar finns det anledning att vara optimistisk, eftersom hjärnforskningen hela tiden går framåt. Ett av många viktiga exempel på det kom så sent som i höstas. Då visade resultat från en större Alzheimerstudie att vi tycks vara mycket nära ett nytt läkemedel som kan bromsa, om än inte bota, denna hemska sjukdom. Detta genombrott bygger faktiskt på svensk forskning med stöd från Hjärnfonden. Dina gåvor gör med andra ord verklig skillnad.

Nu hoppas jag att du vill fortsätta hjälpa hjärnforskningen, eftersom statens stöd inte räcker till. Nya framsteg skulle glädja väldigt många familjer. Jag är övertygad om att det är möjligt så länge hjärnforskningen får rimliga resurser. Därför ber jag dig om en julgåva som räddar liv.

Varmt tack!
Anna Hemlin
Hjärnfondens generalsekreterare

Relaterat

Ett kollage där en forskare håller en liten hjärna under en lampa.

Fyra fakta om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom innebär enorma utmaningar. I dag går det varken att bota eller att bromsa Parkinson. Dessutom tar det ofta lång tid att få rätt diagnos – och därmed rätt vård. Det är problem som bara hjärnforskningen kan lösa.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
Cecilia Lundberg, hjärnforskare och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

Om vi bara står på oss kan vi förvänta oss stora framsteg

Varje år brukar närmare hundra forskningsprojekt få besked om ekonomiskt bidrag från Hjärnfonden. Här berättar Cecilia Lundberg, ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, om varför stödet från givarna blir viktigare med tiden.
Ett porträtt på Darko Sarovic

Kommunikation mellan autistiska barn och deras föräldrar

Darko Sarovic, en av Hjärnfondens stipendiater 2024, har utvecklat en metod för att scanna flera hjärnor samtidigt och sedan använda resultaten för att studera hjärnaktivitet och interaktion mellan barn med autism och deras föräldrar.
Ett kollage med ett mikroskop och blommor mot beige bakgrund.

Hjärnfonden lägger fram tre förslag till forskningspropositionen

Det finns stora möjligheter att möta framtidens samhällsutmaningar genom att stärka hjärnforskningen. Inför att regeringen nästa år lägger fram den nya forskningspropositionen har Hjärnfonden tre förslag för att flytta fram positionerna inom hjärnans område.
Hjärnfonden_2023 års mest lästa artiklar

Våra tio mest lästa artiklar 2023

Kunskapen om hjärnan ökar och fortsätter engagera. Här samlar vi de artiklar som lästs mest under året.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta