Hjärnfonden
Ge en gåva
Porträtt på läkaren och hjärnforskaren Caroline Ingre iklädd en blå läkarrock

ALS-forskaren: Det är bråttom

Den som drabbas av ALS blir mer och mer förlamad tills andningen slutar fungera. Idag går det inte att stoppa sjukdomen, men det finns hopp. Här berättar läkaren och hjärnforskaren Caroline Ingre om sin lovande ALS-forskning.

Ett stort problem är att det idag inte finns något enskilt prov som kan visa om en person har ALS. Det gör det mycket svårare att ställa diagnos och få fram nya, effektiva behandlingar. Därför arbetar jag och min forskargrupp på att utveckla enkla diagnosmetoder för ALS.

Min forskargrupp genomför nu en stor studie där vi letar efter spår, så kallade biomarkörer, från ALS på cell- och molekylnivå. Till vår hjälp har vi bland annat röntgenbilder, blodprover och andra vävnadsprover från patienter. Vårt arbete går snabbt framåt och jag tror att vi kan få fram bra verktyg för både diagnos och prognos – om bara ett par år.

Den dagen vi lyckas kan det skynda på framtagandet av nya ALS-läkemedel. För om en behandling påverkar mängden av ”våra” biomarkörer går det att anta att den fungerar. Idag behöver vi oftast följa många patienter under flera år för att dra motsvarande slutsatser.

Tidig ALS-diagnos viktig

En enkel och tillförlitlig diagnosmetod för ALS är inte bara avgörande för forskningen, den är också livsviktig för vården. Idag tar det ungefär ett år för patienter att få sin diagnos, vilket innebär att många får vänta länge på rätt hjälp. Om, eller när, det kommer nya ALS-läkemedel blir det ännu viktigare med tidig diagnos – så vi kan sätta in behandling innan nerverna har hunnit ta stor skada.

Jag tror att vi ganska snart kommer att ha helt nya möjligheter att behandla ALS. Min egen forskargrupp leder faktiskt hela tio läkemedelsprövningar. Arbetet med nya diagnosmetoder känns därför mer angeläget än någonsin. Det är bråttom nu, men tyvärr saknar hjärnforskningen resurser.

Som läkare ser jag det stora lidande som ALS orsakar, både för mina patienter och deras anhöriga – och jag brinner för att hjälpa dem genom forskning. Jag hoppas att fler vill vara med i kampen mot ALS. Gåvor till hjärnforskningen räddar liv!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
När Susan drabbades av ALS fick hennes ex-man och döttrar vårda henne.

Fredriks ex-fru fick ALS: “Vi befann oss i dödens väntrum”

När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet från samhället hade varit bättre.
Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta