Porträtt på läkaren och hjärnforskaren Caroline Ingre iklädd en blå läkarrock

ALS-forskaren: Det är bråttom

Den som drabbas av ALS blir mer och mer förlamad tills andningen slutar fungera. Idag går det inte att stoppa sjukdomen, men det finns hopp. Här berättar läkaren och hjärnforskaren Caroline Ingre om sin lovande ALS-forskning.

Ett stort problem är att det idag inte finns något enskilt prov som kan visa om en person har ALS. Det gör det mycket svårare att ställa diagnos och få fram nya, effektiva behandlingar. Därför arbetar jag och min forskargrupp på att utveckla enkla diagnosmetoder för ALS.

Min forskargrupp genomför nu en stor studie där vi letar efter spår, så kallade biomarkörer, från ALS på cell- och molekylnivå. Till vår hjälp har vi bland annat röntgenbilder, blodprover och andra vävnadsprover från patienter. Vårt arbete går snabbt framåt och jag tror att vi kan få fram bra verktyg för både diagnos och prognos – om bara ett par år.

Den dagen vi lyckas kan det skynda på framtagandet av nya ALS-läkemedel. För om en behandling påverkar mängden av ”våra” biomarkörer går det att anta att den fungerar. Idag behöver vi oftast följa många patienter under flera år för att dra motsvarande slutsatser.

Tidig ALS-diagnos viktig

En enkel och tillförlitlig diagnosmetod för ALS är inte bara avgörande för forskningen, den är också livsviktig för vården. Idag tar det ungefär ett år för patienter att få sin diagnos, vilket innebär att många får vänta länge på rätt hjälp. Om, eller när, det kommer nya ALS-läkemedel blir det ännu viktigare med tidig diagnos – så vi kan sätta in behandling innan nerverna har hunnit ta stor skada.

Jag tror att vi ganska snart kommer att ha helt nya möjligheter att behandla ALS. Min egen forskargrupp leder faktiskt hela tio läkemedelsprövningar. Arbetet med nya diagnosmetoder känns därför mer angeläget än någonsin. Det är bråttom nu, men tyvärr saknar hjärnforskningen resurser.

Som läkare ser jag det stora lidande som ALS orsakar, både för mina patienter och deras anhöriga – och jag brinner för att hjälpa dem genom forskning. Jag hoppas att fler vill vara med i kampen mot ALS. Gåvor till hjärnforskningen räddar liv!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Victoria Sandsjoe är en av Sveriges yngsta ALS-patienter. Här är hon på rullstolspromenad med sin mamma, tillika assistent, Lotta Svenneling.

Victoria fick ALS som 21-åring

Victoria Sandsjoe är 24 år och lever med ALS. Hon är en av de yngsta patienterna i Sverige och tillsammans med sin mamma Lotta Svenneling har hon startat en insamling hos Hjärnfonden för att stötta forskningen och sprida kunskap om sjukdomen.

En grön form och ett porträtt på Alva Elfström i grå kavaj.

Brain Band – Alvas kamp mot ALS

Alva Elfström är 18 år gammal och driver insamlingen Brain Band – För kampen mot ALS. Insamlingen är en del av ett skolprojekt som heter Ung Företagsamhet där Alva driver företaget Brain Band där hon pärlar armband och skänker 50 procent av vinsten till insamlingen hos Hjärnfonden.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Annika Andersson med sin familj

Annika valde barn trots ALS

Att få barn när man har en dödlig sjukdom som ALS kan för många vara kontroversiellt. Men för Annika Andersson i Vilhelmina var det ett självklart val. ”Livet behöver inte vara över bara för att du får ALS,” menar Annika. Men hur pratar man med sina barn om att mamma ska dö?

Mental Pedal har nått toppen!

Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.

Fredrik står med sin cykel på refug i slussen mellan två körbanor

Mental Pedal: Från Kristianstad till Kebnekaise för miljonen till ALS-forskningen

2021 cyklade Fredrik Lundgren från Smygehuk till Riksgränsen och samlade in 124 000 kronor till Hjärnfonden. 2022 har han pga en familjekatastrof växlat upp sitt engagemang och planerar att ta sig på cykel och till fots från i Kristianstad till Kebnekaises topp. Målet är satt till 1 miljon kronor.