Hjärnfonden
Ge en gåva
Porträtt på läkaren och hjärnforskaren Caroline Ingre iklädd en blå läkarrock

ALS-forskaren: Det är bråttom

Den som drabbas av ALS blir mer och mer förlamad tills andningen slutar fungera. Idag går det inte att stoppa sjukdomen, men det finns hopp. Här berättar läkaren och hjärnforskaren Caroline Ingre om sin lovande ALS-forskning.

Ett stort problem är att det idag inte finns något enskilt prov som kan visa om en person har ALS. Det gör det mycket svårare att ställa diagnos och få fram nya, effektiva behandlingar. Därför arbetar jag och min forskargrupp på att utveckla enkla diagnosmetoder för ALS.

Min forskargrupp genomför nu en stor studie där vi letar efter spår, så kallade biomarkörer, från ALS på cell- och molekylnivå. Till vår hjälp har vi bland annat röntgenbilder, blodprover och andra vävnadsprover från patienter. Vårt arbete går snabbt framåt och jag tror att vi kan få fram bra verktyg för både diagnos och prognos – om bara ett par år.

Den dagen vi lyckas kan det skynda på framtagandet av nya ALS-läkemedel. För om en behandling påverkar mängden av ”våra” biomarkörer går det att anta att den fungerar. Idag behöver vi oftast följa många patienter under flera år för att dra motsvarande slutsatser.

Tidig ALS-diagnos viktig

En enkel och tillförlitlig diagnosmetod för ALS är inte bara avgörande för forskningen, den är också livsviktig för vården. Idag tar det ungefär ett år för patienter att få sin diagnos, vilket innebär att många får vänta länge på rätt hjälp. Om, eller när, det kommer nya ALS-läkemedel blir det ännu viktigare med tidig diagnos – så vi kan sätta in behandling innan nerverna har hunnit ta stor skada.

Jag tror att vi ganska snart kommer att ha helt nya möjligheter att behandla ALS. Min egen forskargrupp leder faktiskt hela tio läkemedelsprövningar. Arbetet med nya diagnosmetoder känns därför mer angeläget än någonsin. Det är bråttom nu, men tyvärr saknar hjärnforskningen resurser.

Som läkare ser jag det stora lidande som ALS orsakar, både för mina patienter och deras anhöriga – och jag brinner för att hjälpa dem genom forskning. Jag hoppas att fler vill vara med i kampen mot ALS. Gåvor till hjärnforskningen räddar liv!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
Foto på Caroline Ingre, överläkare och ALS-forskare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är säker på att man snart kommer att hitta ett läkemedel mot ALS. Foto: Juliana Wolf Garcindo

ALS-forskaren: Vi är nära ett botemedel

Forskningen om den obotliga sjukdomen ALS tar stora kliv framåt. Överläkare Caroline Ingre som noggrant analyserar prover från sina patienter är hoppfull och tror att med tillräckliga satsningar på forskningen har vi snart ett botemedel.
Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta