5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.

Stressreaktionen hjälper oss att prestera i krävande situationer. Stress i sig är inte farligt, men kan bli skadligt om stressen pågår under en längre period utan tid för återhämtning, vila och sömn. 

Vi tar semester för att vila och återhämta oss från en annars stressfylld vardag och arbete. Men stress kan visa sig på olika sätt för olika personer. Vad som skapar stress hos varje enskild individ är också olika – och behöver inte alltid vara arbetsrelaterad. Det som gör dig stressad kanske inte påverkar din partner, vän eller kollega på samma sätt. Även ledighet kan medverka till ökade stressnivåer. Nedan har vi listat fem saker som kan skapa semesterstress – och vad du kan tänka på för att minska den. 

1. Planering och organisering

Att planera och organisera inför semestern kan vara en process som bidrar till ökad stress. Att ordna med allt inför resor och ledighet kan kännas både överväldigande och tidskrävande. Även tidsbrist skapa stress inför avresan. Försök att inte överplanera. Det är orimligt att hinna med allt på kort tid och glöm framför allt inte tiden för vila och återhämtning – att göra ingenting.

2. Höga förväntningar

Semestertiden kommer ofta med höga förväntningar – att allt ska vara perfekt och felfritt. Men så blir inte alltid verkligheten, vilket kan leda till besvikelse och stress och kan göra det svårt att koppla av. Försök därför sänka förväntningarna och acceptera att allt inte blir precis som du tänkt dig.

3. Konflikter

Under semestern spenderas ofta mer tid tillsammans med familjen. Det kan leda till konflikter genom olika åsikter om vad man ska göra och oregelbundna rutiner. Dessutom kan en konstant närheten med varandra skapa spänningar, konflikter och stress. För att undvika onödiga konflikter – prata ihop er innan för att upptäcka och diskutera motstridiga krav och förväntningar inför semestern.

4. Finansiell stress

Semestern kan vara en dyr period med utgifter för resor, boende, mat och underhållning. Något som i år är mer tydligt på grund av det världsekonomiska läget. Att oroa sig för sin ekonomi, att inte kunna göra sådant som andra kan, eller att känna sig pressad att göra upplevelser som är kostsamma kan skapa stress. Det kan vara svårt att påverka sin ekonomiska situation, men det kan vara bra att undvika att jämföra sig för mycket med andra. Sociala medier kan vara en påverkande faktor som kan ge en förskönad bild av verkligheten. En åtgärd för att minska potentiell stress kan vara att ta en paus från sociala appar.

5. Arbetet och semestern

Att oroa sig för arbetsbördan, eller ett redan stressfyllt arbete, efter semestern kan göra att man inte riktigt kan slappna av och njuta av sin tid borta. Försök bestämma i förväg hur du vill förhålla dig till arbetet under semester. Koppla bort dig helt om du måste – eller ha koll på jobbmailen ibland om det bidrar till minskad stress.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.

Mogen kvinna som ser orolig ut

När det är oroligt i omvärlden

Det är lätt att känna sig orolig på grund av det som sker i vår omvärld just nu. Här ger vi några råd om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra. Det handlar bland annat om att var fysiskt aktiv, ha kontakt med andra och begränsa nyhetsflödet.

Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress

Sandra Tamm, läkare och Hjärnfondens stipendiat

Grattis Sandra Tamm!

Sandra Tamm tilldelas Töres Theorell Early Career Award. Sedan 2015 har Töres Theorell Early Career Award delats ut till doktorander för viktiga publikationer inom stressforskningsområdet.