Hjärnfonden
Ge en gåva
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

Foto: Mattias Pettersson

Kategori: ALS, Forskning

ALS-forskaren: "Vi befinner oss vid en brytpunkt"

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.

Vad är ALS?

ALS är en neurodegenerativ sjukdom som orsakar muskelförtvining och förlamning. Cirka 400 personer drabbas årligen i Sverige, oftast män mellan 50-70 år. Det finns än så länge inget botemedel, men intensiv forskning pågår.

Karin Forsberg, läkare på Norrlands universitetssjukhus och forskare vid Umeå universitet, började studera ALS redan under sin läkarutbildning.

– Jag kom i kontakt med ALS i tonåren, då en av min pappas kollegor drabbades. Därför föll det sig naturligt ta kontakt med den forskargrupp som höll på med just ALS, förklarar hon.

I sin forskning fokuserar hon framför allt på att försöka särskilja olika typer av ALS:

– Idag vet vi att ALS inte är en enda sjukdom utan mer ett paraplybegrepp och jag tror att olika typer av sjukdomen kommer att kräva olika behandlingar.

Därför studerar hon just nu hur ALS visar sig hos olika patienter, både i mikroskopet och kliniskt:

– Hos en del börjar den med talsvårigheter, hos andra med förlamning i en arm eller ett ben. Andra har frontallobsdemens som första symtom.

Karin Forsberg, specialistläkare och universitetslektor vid institutionen för klinisk vetenskap i Umeå. Foto: Mattias Pettersson.

Karin Forsberg, läkare på Norrlands universitetssjukhus och ALS-forskare vid Umeå universitet.

Kontakten med de drabbade betydelsefull

I sin egenskap av neurolog träffar Karin Forsberg många ALS-patienter. För henne som forskare är kontakten med de drabbade betydelsefull.

– Jag behöver gå till källan. Självklart berörs jag av patienternas öde och känner vemod över att ännu en människa drabbas, men jag försöker omsätta detta till energi i forskningen.

– När de väl tagit sig igenom den första chocken är det många som reser sig igen och fortsätter att kämpa mot sjukdomen, för kommande generationers skull.

För Karin Forsberg är både patienterna och deras anhöriga oumbärliga i forskningsarbetet.

– Forskning är ett teamarbete och i det teamet ingår inte bara forskare och läkare – det är tack vare patienterna som deltar som vi kan forska.

Hon betonar också betydelsen som organisationer som Hjärnfonden har i sammanhanget.

– Det är deras anslag som gör att vi kan fortsätta vårt arbete. Och bakom organisationerna finns det i sin tur engagerade bidragsgivare.

Jag hoppas och tror att vi inom överskådlig framtid kommer att kunna bromsa sjukdomen och kanske även stoppa vidare utveckling.

Karin Forsberg

ALS-forskare vid Umeå universitet

Nya bromsmediciner

Så sent som i våras fick Karin Forsberg ett anslag från Hjärnfonden, pengar som gjort det möjligt för henne att bygga upp ett eget forskningslabb.

Förutom den egna forskningen utför Karin Forsberg kliniska studier med nya läkemedel och hon när ett visst hopp inför framtiden:

– Det återstår jättemycket att göra, men jag tror att vi befinner oss i en brytpunkt. Just nu testas nya läkemedel som har potential att ha en riktigt bromsande effekt för vissa grupper av patienter, framför allt de med familjär ALS, det vill säga de som har någon nära anhörig som drabbats tidigare.

I takt med att nya bromsmediciner tas fram och förhoppningsvis blir godkända blir det också allt viktigare att upptäcka sjukdomen i tid.

– Det handlar både om att öka kunskapen kring ALS och om att leta efter nya sätt att diagnosticera sjukdomen på, och det är också något vi jobbar med.

Karin Forsberg tror att vi kommer att få se stora framsteg de kommande åren:

– Jag hoppas och tror att vi inom överskådlig framtid kommer att kunna bromsa sjukdomen och kanske även stoppa vidare utveckling. Och i de fall där man känner till att det finns en ärftlighet kan det kanske till och med bli möjligt att förhindra att sjukdomen bryter ut.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
När Susan drabbades av ALS fick hennes ex-man och döttrar vårda henne.

Fredriks ex-fru fick ALS: “Vi befann oss i dödens väntrum”

När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet från samhället hade varit bättre.
Hjärnfondens stipendiat 2023, Jenny Larsson.

Jenny Larsson vill hitta behandling för gångstörningar

Med en åldrande befolkning ökar utmaningarna med gångstörningar, vilket kan leda till fler fall och ökad risk för dödlighet. Hjärnfondens stipendiat Jenny Larssons forskning syftar till att förbättra utredning och behandling för de som drabbas.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta