Hjärnfonden
Ge en gåva
Tuva Malmström

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: MS

Tuva fick MS som 18-åring

Från att ha varit en vanlig och aktiv 18-åring fick Tuva Malmström chockbeskedet att hon fått MS. Livet förändrades över en natt. Nu vill hon arbeta för att sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden.

För ett år sedan fick Tuva Malmström, 19, diagnosen MS, och hennes liv förändrades för alltid. Hon gick från att vara en aktiv tjej som sysslade med både fotboll och dans på fritiden, till att ifrågasätta om hon någonsin kommer att kunna göra det hon älskar mest igen. 

– Det har varit en lång process av sorg, ovisshet och oro, som fortfarande pågår, men som med tiden börjar kännas bättre. Tack vare allt stöd från familj, vänner och sjukvården börjar jag finna hopp igen. 

Ingen känsel i benet

Det började med att känseln i vänster ben gradvis försvann. Under de följande veckorna tappade benen alltmer kraft och Tuva blev trött och behövde vila oftare. 

–  Jag kände ett stort obehag när jag rörde mig och så småningom började jag inse att något var fel. Allting eskalerade och till slut kände jag inte något alls på vänstra sidan av kroppen. 

Efter att ha blivit remitterad till neurologen i Lund gick det snabbt. Läkarna fastställde diagnosen MS: 

–  Jag var i ett chocktillstånd i flera veckor efter beskedet. Det gick inte en dag utan att jag bröt ihop totalt. Allt kändes så himla orättvist, jag var ju bara 18 år. Jag fick beskedet mitt i vårterminen, jag skulle ta studenten bara två månader senare. Där och då trodde jag att allt det var förstört. Jag kunde inte gå till skolan på flera veckor och jag fick pausa min fotboll och dans som jag alltid har hållit på med sedan jag var liten. 

Har startat en egen insamling

Ett år efter diagnosen har Tuva så sakta börjat acceptera läget och hur livet kan förändras på så kort tid. Tack vare medicin känner hon sig friskare i kroppen och hon kan spela fotboll och dansa igen. 

– Idag ser jag framtiden som något stort och spännande. Tack vare att jag mår bättre så hoppas jag att det förblir så i framtiden, men jag är såklart orolig ibland.
Och mitt i tragedin och arbetet med sorg och acceptans av en livsförändrande sjukdom så har drivkraften att göra något fint av det uppstått. Hon vill lyfta MS och göra skillnad på riktigt. 

Jag har därför startat en insamling för att samla in pengar till forskningen och för att uppmärksamma MS ännu mer, framförallt bland unga i dagens samhälle. Jag vill också uppmärksamma Hjärnfonden och Hjärnfondens arbete. Jag är så tacksam för det fantastiska arbetet som görs för hjärnforskningen idag och vill vara med och försöka göra en skillnad.  

För Tuva har det varit viktigt att hitta en mening mitt i allt det svåra. 

– Att få ett MS-besked så snabbt och så tidigt i livet känns speciellt och konstigt, men jag hoppas att arbetet med att sprida kunskap och samla in pengar kommer göra mig stolt en dag. Jag är inte MS, jag är ju fortfarande gamla Tuva. Även fast att det ibland känns overkligt att vara sjuk och inte känna igen sin kropp vid vissa tillfällen.

Vill bryta tabun

I Tuvas familj är det fler som är drabbade av sjukdomar kopplade till hjärnan. Tuvas mormor lider också av MS sedan 24 år tillbaka. Och Tuvas pappa var med om en hjärnblödning för runt tre år sedan som tog väldigt hårt på honom. De omständigheterna har ökat Tuvas vilja att engagera sig i Hjärnfonden.  

I dagens samhälle kan jag själv känna att hjärnans sjukdomar känns väldigt tabu att prata om. Jag vill lyfta sådana här viktiga och starka ämnen för jag tror att det kan förändra mycket. Jag vill göra skillnad och bidra till forskningen för att hjälpa andra med samma hjärnsjukdomar. Inte bara för min familj, utan även för alla andra människor som drabbas av detta. 

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

Markus Fahlström, forskare vi Uppsala universitet.

Blodflödet i hjärnan efter skador och sjukdomar

Hjärnfondens stipendiat Markus Fahlström strävar efter att förstå hur hjärnan kompenserar och försöker återställa sin funktion vid sjukdomar som framförallt påverkar blodflödet i hjärnan. Han utvecklar en matematisk modell för att studera cerebrovaskulär reserv, en parameter som reflekterar hjärnans förmåga att anpassa sitt blodflöde.
Josefine Särneholm genomgick en autolog blodstamcellstransplantation som behandling för sin MS.

Autolog blodstamcells-transplantation mot MS

För MS-patienter med återkommande skov kan autolog blodstamcellstransplantation vara en effektiv behandling. Josefine Särnholm fick MS 2019 och berättar om sin upplevelse av behandlingen.
En närbild på en forskare med handskar som jobbar med prover.

Ny forskning: Så utvecklas MS

Multipel skleros, MS, kännetecknas av inflammationshärdar i centrala nervsystemet. Nu har forskare kunnat visa på cellnivå hur inflammationshärdarna utvecklas. Studien är finansierad av Hjärnfonden.

Ny upptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har identifierat den första MS-genvarianten som kan kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. Upptäckten öppnar upp för nya behandlingar.
Nikki lever med den neurologiska sjukdomen MS

MS-dagen uppmärksammar vi den 30 maj

Den 30 maj är det den internationella MS-dagen. I Sverige har ca 20 000 individer MS och 600 nya fall tillkommer varje år.
Gonçalo Castelo-Branco, Eneritz Agirre och Mandy Meijer. Foto: Leslie Kirby.

Nya genetiska ledtrådar om risk för multipel skleros

Forskare från Karolinska Institutet har upptäckt att en celltyp i det centrala nervsystemet, oligodendrocyter, kan spela en annorlunda roll i utvecklingen av multipel skleros (MS) än tidigare trott. Fynden kan öppna för nya terapeutiska metoder för MS. Hjärnfonden är en av finansiärerna av forskningen.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta