Hjärnfonden
Ge en gåva
En asfaltsväg med bromsspår

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig skribent och redaktör

Kategori: Filantropi

Mattsons Minnesstiftelse

Mattsons Minnesstiftelse är en av de privata aktörer som stödjer hjärnforskning genom Hjärnfondens donatorsprogram. Stiftelsen bildades efter att ett av familjen Mattsons barn skadades i en trafikolycka.

Hjärnfondens donatorsprogram är en unik möjlighet för givaren att under en längre tid stödja och följa ett utvalt forskningsprojekt. Mattsons Minnesstiftelse har varit en del av Donatorsprogrammet under flera år. Stiftelsen bildades genom en donation i byggmästare John Mattsons testamente efter att ett av familjen Mattsons barn skadades i en trafikolycka.

– Johan var 7,5 år och var ute och cyklade med sin kompis. Alldeles för långt från hemmet. De var på andra sidan järnvägen. Pojkarna skulle korsa järnvägsövergången, men tåget kom, berättar Kerstin Skarne, storasyster till Johan och engagerad i stiftelsen.

Föräldrarna kände att de ville göra något för andra som också drabbats av trafikolyckor. När Byggmästare John Mattson gick bort i slutet av 1990-talet donerade han alltså en stor summa pengar så att stiftelsen Anna-Stina och John Mattsons Minnesstiftelse för sonen Johan kunde bildas.

Stödjer neurologisk forskning om trafikskador

Stiftelsens ändamål är att främja vård av ungdomar i Sverige som blivit handikappade genom trafikskador i syfte att genom ekonomiskt stöd till sådan ungdom och närstående som har vård om dem, ge möjlighet till meningsfylld fritid och rekreation.

Stiftelsen kan även lämna bidrag till medicinsk forskning inom området neurologi i syfte att ge förutsättning att motarbeta verkningarna av trafikskador.

När vi träffar stiftelsen har de precis haft en lång dag med forskare som kommit och presenterat sina projekt för dem. Stiftelsen stödjer just nu tre olika forskningsprojekt och i Hjärnfondens Donatorsprogram ingår att forskarna kommer och presenterar sitt arbete och berättar om de senaste framstegen en gång per år.

– Det är en väldigt fin bredd på projekten, vi har haft en inspirerande dag här, säger Mårten Risling som är senior professor på Karolinska Institutet och som själv har forskat om trauman på nervsystemet i många år. Nu är han ledamot och rådgivare i stiftelsen.

Så fungerar Donatorsprogrammet

Som delaktig i Donatorsprogrammet väljer du en diagnos eller ett forskningsområde som du känner stort engagemang för. I samråd med Hjärnfondens Vetenskapliga nämnds experter diskuterar ni möjligheterna inom det område som intresserar just dig. Nämnden hjälper dig att plocka fram ett eller flera lovande forskningsprojekt som behöver finansiering.

– Donatorsprogrammet är ett bra sätt att stödja den forskning man är intresserad av. De kan vara svårt för oss inom stiftelsen att prioritera projekten och då får man bra hjälp, säger Kerstin Skarne och fortsätter.

– Det är så många som är berörda av hjärnans sjukdomar. Att träffa forskarna som vi stöttar genom stiftelsen känns fint.

Även forskarna själva vittnar ofta om hur inspirerande det är att få träffa anslagsgivarna på det här sättet.

– Att få ansikten på dem som faktiskt ger en pengar gör ju också att det blir mer än bara en transaktion. Det bli en relation och en motivation, säger Mårten Risling.

 

Donatorsprogrammet

Hjärnfondens donatorsprogram är vårt program för dig som vill göra skillnad inom ett eller flera utvalda forskningsprojekt, med möjlighet att följa forskare på nära håll. Klicka här för att läsa mer om donatorsprogrammet, eller kontakta Lotta Johansson, ansvarig donatorsrelationer, så berättar hon mer.

Kontakta Lotta Johansson

lotta.johansson@hjarnfonden.se eller 072-348 11 03

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Är du intresserad av Hjärnfonden och vilken forskning vi stödjer? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

Porträttbild på Susanne Hobohm som medverkar i Hjärnfondens donationsprogram

Susanne Hobohm, filantropen som stödjer forskning om ARFID

Susanne Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning är en av de privata aktörer som stödjer hjärnforskning genom Hjärnfondens donatorsprogram. Här berättar hon hur hon engagerar sig för forskningen
Andrea Carmine Belin är hjärnforskare vid Karolinska Institutet.

Hjärnforskaren

Hjärnan styr det mest vi gör i livet, ändå är det mycket vi inte vet om den. Andrea Carmine Belin är hjärnforskare vid Karolinska Institutet. Klicka på pilen i bilden och följ med Andrea en dag på labbet.
Tobias Hildebrand med sin pappa

Därför kämpar Tobias Hildebrand för hjärnforskningen

Tobias Hildebrand är en av många närstående, som på nära håll fått erfara, hur en av hjärnans svåraste sjukdomar förändrade livet för en hel familj.
Forskning om andningskontroll hos spädbarn

Vad innebär det för forskaren att få stöd av en donator?

Professor och överläkare Eric Herlenius har fått ekonomiskt stöd till sin forskning vid Karolinska Institutet från Alexandra och Bertil Gyllings Stiftelse i tre år. Han berättar vad stiftelsens stöd betyder för hans forskning.
Madeleine och Alexandra Gylling.

”Att stötta hjärnforskningen ger så mycket tillbaka”

Bertil och Alexandra Gyllings Stiftelse är en av de privata aktörer som årligen stödjer hjärnforskning genom Hjärnfondens donatorsprogram. Stiftelsens ordförande, Madeleine Gylling berättar om familjens stora intresse och engagemang för forskningen om hjärnan.

Gratulerar till hedersdoktorsutnämnelsen, Bertil Hållsten!

Vi vill passa på att gratulera Bertil Hållsten, ekonomie doktor i finansteori vid Handelshögskolan och senare professor i ekonomi vid Skogshögskolan, som nyligen utsetts till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet. Bertil Hållsten har under lång tid varit en av Hjärnfondens mest engagerade donatorer med ett stort genuint intresse för hjärnan och dess sjukdomar.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta