Hjärnfonden
Ge en gåva

En kväll om Alzheimerforskningen

Omkring 100 000 svenskar är drabbade av Alzheimers sjukdom. Det saknas botemedel men forskningen går framåt. Lyssna på tre av Sveriges främsta hjärnforskare som berättar om den spännande utvecklingen inom Alzheimerforskningen.

Det här är en inspelning från vårt seminarium om Alzheimer den 7 september 2021 på Nobelmuseet i Stockholm. Klicka på pilen i bilden ova och se seminariet.

Medverkande:

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.

Janne Johansson, professor i biologisk demensforskning och prefekt på Bio Nut, Institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet.

Kaj Blennow, professor och överläkare chef för Neurokemiska Laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Göteborgs universitet.

Tomas Bacoccolli, entreprenör och anhörig.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
En sjuksyster tar blodprover.

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare. 
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta