”Varje krona vi satsar på psykisk ohälsa kan ge mångdubbelt tillbaka”

Mats Lekander är professor och hjärnforskare och ser enorma brister i vården av till exempel ångest, depression och stresstillstånd. Han är nu med och tar fram nya lovande behandlingsmetoder, som förhoppningsvis kan bidra till att minska de höga sjukskrivningstalen. Här berättar han själv om sin forskning.

Jakten på hjärnans stresscentrum

Stress i lagom dos är nyttig för oss men när den pågår för länge blir den plötsligt farlig. Var går gränsen till ohälsosam stress och vad händer i hjärnans innersta kretsar när det slår över? Det är fokus för Tibor Harkanys forskning.

”Stress är ett gift för sömnen”

Sömnproblem är en signal att vi stressar för mycket. Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, forskar om hur sömnbrist påverkar människors hälsa och prestationer.

Demens – en stressjukdom?

En ny studie ledd av professor Miia Kivipelto visar på tydliga kopplingar mellan stress och hopplöshet redan i medelåldern och en dramatisk ökad risk att drabbas av demens.

Stress kan ändra vårt DNA och göra oss sjuka

Att stressa kroppen för mycket kan göra att vi åldras fortare och utvecklar mentala sjukdomar som depression och drogmissbruk.

”Vi kan göra mycket mer för dem som får sitt liv förstört av utmattningssyndrom”

Vi vet att stress under lång tid utan återhämtning ger skador på hjärnan, men vi vet inte tillräckligt mycket för att kunna ta fram en effektiv behandling. Det är uppenbart att mer forskning behövs.

Vad är stress?

Vad händer i hjärnan när vi stressar? Lär känna varningssignalerna och läs dig förebygga ohälsosam stress.

Berättelser om utmattning

Katarina trodde aldrig att utmattningssyndrom skulle drabba henne. Läs mer om henne och andra personers upplevelser av stressrelaterad psykisk ohälsa.

Dela sidan