Var god vänta medans betalningen slutförs.....

Friskfaktorer – så kan du undvika ohälsosam stress

Här ger vi tips på hur du kan dra ner på tempot för att ge kroppen möjlighet att återfå balans. 

 

 • Vila och ta tid för återhämtning

  Vi klarar perioder av stress om vi ser till att vila och återhämta oss. Titta på TV, läs en bok, bläddra i en tidning eller bara ”slappa” är exempel på bra avkoppling som ger återhämtning och vila för både kropp och hjärna.

 • Ställ rimliga krav på dig själv

  Arbeta med din egen inställning till de krav som ställs i livet och försöka lägga upp din tillvaro efter de krav som du kan hantera.

 • Rör på dig

  Vid fysisk aktivitet händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Blodcirkulationen ökar och hjärnan får mer syre. Fysisk aktivitet gör också att kroppen blir bättre på att ta hand om stresshormoner – din stresstålighet ökar, helt enkelt. Dessutom frisätts signalsubstanser i hjärnan som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan också förbättras.

 • Försök sova gott

  Det är kanske lättare sagt än gjort men en god natts sömn är viktig för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Se till att börja varva ned i god tid innan du lägger dig – helst utan mobil, dator eller andra skärmar. Ta hellre ett bad eller läs en bra bok. Håll sovrummet mörkt och svalt.

 • Försök ha en rimlig arbetsbörda

  När jobbet stressar, sätt gränser, delegera och be om hjälp. Ta hjälp med gränssättning. När jobbet stressar är det bäst att tala med chefen för att åstadkomma en förändring. Du kan också tala med dina kollegor, det ger möjlighet att dela erfarenheter och att stötta varandra.

 • Umgås med familj och vänner

  Socialt umgänge gör det lättare att varva ner. Det kan vara så enkelt som att ta en fika eller en promenad tillsammans.

 • Varva ner

  Det finns avslappningsövningar du kan lära dig. Yoga är ett exempel på övningar som kan hjälpa till att hejda tankar som snurrar i huvudet och gör att stressreaktioner i kroppen dämpas.

 • Säg ”Nej”

  Det är mycket i privatlivet som kan vara stressande. Om du blir stressad av att familjen har många aktiviteter, gå igenom och ta bort, och om det finns möjlighet att be om hjälp. Öva på att säga ”nej” eller ”låt mig tänka på saken” om du lätt ställer upp på vad andra vill. Be att få vänta en dag med svaret så kan det vara lättare att säga nej.

  Läs mer om stress här >>