Var god vänta medans betalningen slutförs.....

8 varningssignaler på stress

Symtom på ohälsosam stress kan komma smygande och vara svåra att upptäcka. 

Den som drabbas kan ha fått varningssignaler under lång tid utan att förstå vad det är eller valt att strunta i dem. Att uppmärksamma signalerna och söka hjälp är viktigt eftersom tidiga insatser kan förhindra att tillståndet blir allvarligare. Många av de symtom som stress orsakar är dessutom allmänna och kan tyda på att någon annan sjukdom ligger bakom. Oavsett anledning bör du söka hjälp så tidigt som möjligt.

Signaler som är viktiga att vara uppmärksam på är:

 • Sömnstörningar

  Du känner dig ofta energilös eller har en fysisk trötthet som inte går att vila bort. Det är svårt att varva ner och koppla av. Du har svårt att somna eller du vaknar på natten och har svårt att somna om.

 • Försämrat minne och koncentrationsförmåga

  Du har svårt att koncentrera dig och minnet blir sämre.

 • Förändrad sinnesstämning

  Du är lättirriterad och får starka känsloreaktioner får yrsel, ångest, känner dig nedstämd och orolig och fastnar i negativa tankar. Du blir känsligare för sinnesintryck som ljud och ljus.

 • Svårigheter att hantera krav och tidspress

  Det blir svårare att hantera krav och du känner att tiden inte längre räcker till för din vänner familj, eller arbetet.

 • Kroppsliga symtom

  Du får värk i olika delar av kroppen som nacke, axlar och rygg. Du får spänningshuvudvärk och ont i magen och musklerna värker och blir spända och stela.

 • Påverkat hjärta och immunförsvar

  Stress kan påverka immunförsvaret negativt och du blir känsligare för infektioner. Det gör också att hormoner frisätts som höjer blodsockret och pulsen och kan ge hjärtklappning.

 • Förändrat socialt liv

  Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, intressen, nöjen eller att umgås med familj och vänner. Du tappar lusten för sex.

 • Sämre återhämtningsförmåga

  Du återhämtar dig inte lika snabbt som du brukar. Hur mycket du än vilar, är det svårt att ladda om batterierna.

Läs mer om stress här >>