Vad händer i kroppen när vi stressar?

Stress är en del av vår vardag och ger oss extra energi och kraft när vi behöver.  Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med vila och återhämtning. Stress påverkar många delar av kroppen och kan märkas på olika sätt för olika individer. Vad som stressar oss är dessutom individuellt.

Läs mer

8 varningssignaler på ohälsosam stress

Symtomen på ohälsosam stress kan komma smygande. Den drabbade kan ha fått många signaler under lång tid men valt att strunta i dem.  Att uppmärksamma varningssignalerna är viktigt eftersom tidiga insatser kan förhindra allvarlig sjukdom.

Stressrelaterad ohälsa ett växande problem

Stressrelaterad psykisk ohälsa har ökat globalt sedan 1990-talet. Det är ett världsomspännande problem i i-länder så väl som i u-länder. Enligt WHO är psykisk ohälsa det snabbast växande, och det största hotet mot människors hälsa i framtiden.

Varför drabbas så många av ohälsosam stress?

To do-listan blir bara längre och längre, inboxen signalerar nya mejl genom ett stressande litet blinkade kuvert nere i skärmens ena hörn och förskolan stänger tidigt idag. Att stressen har ökat i samhället idag har flera skäl, men en stor gemensam nämnare är brist på tid för återhämtning.

Utbränd eller gått in i väggen?

Att vara trött och stressad efter en tuff vecka på jobbet kan vara kämpigt nog och har förmodligen drabbat de flesta. Men att bli utbränd, gå in i väggen eller att drabbas av utmattningssyndrom, är tvärtom ett sjukdomstillstånd som kan ta många år att repa sig från.

Vad finns det för hjälp att få?

Vägen tillbaka efter utmattningssyndrom är lång och risken för återfall är stor. Men med rätt stöd, minskad belastning och en genomtänkt behandlingsplan kan man bli återställd.

Tips på hur du kan undvika ohälsosam stress

Stress är en del av vår vardag och hjälper oss att klara av utmaningar och gör att vi presterar bättre när det behövs. Blir stressen långvarig kan den skada både kroppen och hjärnan. Men det finns saker du kan göra för att undvika att stressen blir ohälsosam.

Hjärnfondens bakgrundsmaterial om stress

Ladda ner materialet här.

Berättelser om utmattning

Katarina trodde aldrig att utmattningssyndrom skulle drabba henne. Läs mer om henne och andra personers upplevelser av stressrelaterad psykisk ohälsa.

Vad säger forskningen?

Läs om forskningen som går på djupet i hjärnan för att förstå hur stressrelaterade sjukdomar uppstår och hur de kan förebyggas i och utanför arbetslivet.

Dela sidan