Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnfondens generalsekreterare Gunilla Steinwall, professor Bengt Winblad och H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Foto: Lars Nybom

3 miljoner kronor till Alzheimerforskningen

Professor Bengt Winblad har mottagit Hjärnfondens jubileumsanslag på 3 miljoner kronor för sin insats för forskningen inom Alzheimers sjukdom. Prisutdelare var H.K.H. Kronprinsessan Victoria som är Hjärnfondens beskyddare.

De senaste 20 årens forskning har tagit Alzheimerforskningen långt och har medfört att vi idag bättre än någonsin förstår orsakerna till Alzheimers sjukdom. En av de mest framgångsrika forskarna inom området är professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutet.

Vid en ceremoni delade H.K.H. Kronprinsessan Victoria ut Hjärnfondens jubileumsanslag på 3 miljoner kronor till professor Bengt Winblad. Bengt Winbad är professor i geriatrik vid institutionen för neurologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet. Han har länge varit en samlande kraft och en publik företrädare för Alzheimers sjukdom, de drabbade och de anhöriga.

Med på ceremonin var även några av Sveriges främsta hjärnforskare Predrag Petrovic, Nisse Simonson, Lars Olson och Agneta Herlitz som samtalade med moderator Malou von Sivers om hur minnet och glömska fungerar, savanter med superminne och skillnaden mellan kvinnors och  mäns hjärnor. Den tvåfaldiga världsmästaren i minne, Jonas von Essen, berättade om hur man kan träna sitt minne till att komma ihåg bättre.

Minnesvärldsmästaren Jonas von Essen demonstrerar i en minnesövning hur man tränar upp sitt minne. Foto: Lars Nybom
Minnesvärldsmästaren Jonas von Essen demonstrerar i en minnesövning hur man tränar upp sitt minne. Foto: Lars Nybom

Om jubileumsanslaget

Hjärnfonden instiftade ett jubileumsanslag i samband med att stiftelsen fyllde 20 år 2014. Anslagets kriterier baseras på att mottagaren ska bedriva forskning som av Hjärnfondens vetenskapliga nämnd i år bedömts ha mycket god kvalitet. Mottagaren ska ha en senior ställning inom Alzheimerfältet och länge gjort betydelsefulla insatser inom området. Mottagaren ska också vara en samlande kraft och god publik företrädare för sjukdomen, de drabbade och anhöriga.

 

 

Läs mer om pristagaren Bengt Winblad och hans forskning.

Läs mer om Alzheimers sjukdom.

Ge en gåva till forskningen om demens och Alzheimers sjukdom.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta