Hjärnfonden
Ge en gåva

Professor Bengt Winblad under Hjärnans Dag på på Oscarsteatern i Stockholm 2016.

Alzheimervaccin kan finnas på marknaden inom två år

Varje år drabbas runt 20 000 personer av Alzheimers sjukdom. För att förstå varför hjärnans nervceller dör i förtid pågår intensiv forskning. Men hur snabbt kan vi diagnosticera och behandla Alzheimers sjukdom? Kommer vi att hitta ett botemedel? Flera forskningsprojekt pekar på att vi nu närmar oss ett genombrott i form av ett vaccin och enligt professor Bengt Winblad behöver det inte ligga längre bort är två år.

Bli månadsgivare hos Hjärnfonden
Ge en gåva till forskningen om Alzheimers sjukdom

– Om de pågående studierna visar positiva resultat kan vi ha ett vaccin mot Alzheimers sjukdom ute på marknaden inom två år.

Professor Bengt Winblad inledde 2016 års Hjärnans Dag med goda nyheter för alla anhöriga och drabbade av Alzheimers sjukdom. Idag lider 150 000 personer i Sverige av demens varav 120 000 har diagnosen Alzheimers sjukdom. Kostnaderna för samhället ligger på hissnande 65 miljarder kr per år. Men forskningen går framåt. Idag kan vi säkerställ en Alzheimerdiagnos 10 år tidigare än vi kunde för 30 år sedan. Inget bot finns ännu men med en tidigare diagnos kan bromsande mediciner sättas in tidigare vilket förbättrar livskvaliteten för både patienter och anhöriga.

USA:s president Barack Obama lär ha sagt att vi ska ha ett bot mot Alzheimers sjukdom år 2025. Enligt Bengt Winblad behövs otroligt mycket mer forskning för att förstå själva sjukdomsmekanismen bättre så att vi kan skräddarsy nya läkemedel till patienten. Och det tar tid, från idé till färdig produkt är det ofta 10-15 år. Men nu pågår alltså studier om ett vaccin som kommer att publiceras i slutet av 2016. Och om de studierna visar lyckade resultat tror Bengt Winblad inte att det finns många hinder för att vi ska ha ett vaccin på marknaden inom två år.

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta