Hjärnfonden
Ge en gåva

2016 år förmånstagarfest där Hjärnfonden tilldelades 10 miljoner kronor från PostkodLotteriet.

Ny spellag kan äventyra stöd till ideella organisationer

Hjärnfonden får varje år stort stöd från Svenska Postkodlotteriet som fördelar överskottet från lotteriet till utvalda förmånstagare. Stödet betyder mycket och har hjälpt till att finansiera många forskningsprojekt om hjärnans sjukdomar. Men detta kan komma att ändras. Just nu bedrivs en politisk utredning i syfte att omreglera den nuvarande spellagstiftningen genom att införa ett spellicenssystem […]

Hjärnfonden får varje år stort stöd från Svenska Postkodlotteriet som fördelar överskottet från lotteriet till utvalda förmånstagare. Stödet betyder mycket och har hjälpt till att finansiera många forskningsprojekt om hjärnans sjukdomar. Men detta kan komma att ändras. Just nu bedrivs en politisk utredning i syfte att omreglera den nuvarande spellagstiftningen genom att införa ett spellicenssystem vilket kan påverka ideella organisationers möjligheter till stöd från lotterier i framtiden. Skulle rikslotterierna komma att beskattas skulle det betyda mellan 600 och 800 miljoner kronor mindre varje år till förmånstagarna – bara från Postkodföreningen.

Anders Årbrandt, Managing Director på Novamedia som driver PostkodLotteriet, menar att lotterier även efter spelutredningen bör förbli skattebefriade under förutsättning att hela överskottet går till allmännyttiga ideella organisationer.

– Den här frågan handlar om och är avgörande för ideella föreningars framtid. Därför engagerar vi oss oerhört starkt i den, säger Anders Årbrandt.

Hjärnfonden välkomnar arbetet med att skapa en sund och ansvarfull spelmarknad i Sverige, men det är en viktig förutsättning att de nya reglerna inte påverkar finansieringen till den ideella sektorn negativt.

Relaterat

Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.
Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden tar emot check på 16 miljoner från Postkodlotteriet

Postkodlotteriet ger 16 miljoner till hjärnforskningen!

Tusen tack Svenska Postkodlotteriet och alla lottköpare för fantastiska 16 miljoner kronor! Idag delade Postkodlotteriet ut 2020 års överskott till 58 ideella organisationer. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kunde de ideella organisationerna ta emot drygt en miljard kronor.
Fredrika Järnehall, utbildningschef Stiftelsen Friends, forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans, Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden

Kunskap om NPF måste ingå i lärarutbildningen

Idag träffade Friends och Hjärnfonden forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans för att tala om hur vi stärker skolans arbete för att öka kunskapen om NPF. Ett mycket bra samtal. – Lärare ska alltid agera och lära ut på ett sätt som passar även barn med ADHD och autism, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

15 miljoner till hjärnforskningen!

Igår kväll fick Hjärnfonden ta emot 15 miljoner kronor när Svenska Postkodlotteriet delade ut sitt överskott till aktörer inom den ideella sektorn.

Maria fick sin sömn analyserad av en sömnforskare

Det är viktigt att sova för att hålla hjärnans hälsa i balans. Det är vanligt att ha problem med sömnen och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då och var tionde får svårare besvär. Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för flera sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas.

10 miljoner tack till PostkodLotteriet!

Hjärnfonden har tacksamt mottagit 10 miljoner kronor från Svenska PostkodLotteriet. Varje år fördelas överskottet från lotteriet till förmånstagare. Under årets utdelning fördelades hela 1 083 323 kronor till 55 utvalda organisationer.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta