Hjärnfonden
Ge en gåva

Vi behöver sova sju till åtta timmar per natt.

Varför är det så viktigt att sova?

Det är viktigt att sova för att hålla hjärnans hälsa i balans. Det är vanligt att ha problem med sömnen och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då och var tionde får svårare besvär. Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för flera sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas.

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Vi bearbetar känslor och upplevelser vilket gör oss redo att tackla nästa dags utmaningar. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen.

Om du står inför ett problem är det bra att sova för sömnen hjälper dig att kartlägga problemet och hitta lösningen. Det menar Christian Benedict, forskare på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet som med stöd från Hjärnfonden forskar om sömn.

För lite sömn försämrar minnet och ökar risken för Alzheimers sjukdom

Om vi sover dåligt under lång tid försämras minnet vilket gör det svårare att lära sig nya saker och komma ihåg det vi lärt oss.

– I arbetslivet finns många situationer där vi behöver mycket bra arbetsminne. Och i trafiksituationer är reaktionsförmågan livsviktig. Om du inte kan bearbeta intryck, tolka dem och anpassa ditt beteende därefter så kan det innebära väldigt allvarliga konsekvenser, säger Christian Benedict, i en intervju med Hälsoliv.

Utan sömn kan hjärnan inte rensa bort ”skräpet” som ackumuleras under dagen och det gör att hjärncellerna kan skadas.

– Om du inte sover, eller vaknar ofta under natten, försämras denna tvättprocess otroligt. På lång sikt förstörs hjärnan och risken att utveckla hjärnsjukdomar som Alzheimer ökar markant, säger Christian Benedict.

Han och hans kollegor har visat att män som uppgav att de har sömnstörningar hade en högre risk att drabbas av Alzheimers sjukdom och att risken ökade särskilt om sömnstörningen förekom sent i livet. Så goda sömnvanor är viktiga för att främja hjärnhälsan hos män.

Ökad risk för alkoholmissbruk och övervikt

Vi tappar också impulskontrollen när vi sover för lite och det gör att det kan vara svårt att motstå frestelser på dagen trots att vi vet att det inte är ett bra val.

– Man tappar förmågan att trycka ner impulsiva känslor. Det kan förklara varför folk som lider av långsiktiga sömnproblem också löper större risk för alkoholmissbruk och andra beroenden, säger Christian Benedict

Dåliga sömnvanor kan också påverka risken för att utveckla övervikt eftersom personer med sömnbrist väljer större portioner än efter en natts normal sömn. Dessutom frisätts ett hormon som gör att aptiten ökar och signalerar att vi skall äta mer.

Vi blir mer mottagliga för infektioner när vi sover dåligt

Vårt immunförsvar fungerar sämre när vi sover dåligt och det gör oss mer mottagliga för virus och bakterier och vi drabbas lättare av infektioner.

– I en experimentstudie kunde man påvisa att personer som inte sov ordentligt blev mer mottagliga för förkylningsvirus. Så under hösten, när det blåser kallt och vi är tillbaka på jobbet, är det extra viktigt att prioritera sömnen, säger Christian Benedict.

Immunförsvaret spelar också en viktig roll i att hitta och oskadliggöra celler som förändrats t ex tumörceller. Sömnbrist kan göra att den här förmågan hos immuncellerna försämras och det gör att risken för att utveckla cancer kan öka.

– God sömn är alltså viktigt även för att säkerställa att det inte pågår något okontrollerat i kroppen som kan leda till cancer, säger han.

Hur mycket måste vi sova?

Sju till åtta timmar per natt bör vi sova men det är inte bara antalet timmar som spelar roll, menar Christian Benedict.

När vi sover går vi igenom olika faser som är viktiga för olika funktioner. När vi lagt oss och slappnar av sjunker vakenhetsgraden och vi somnar och sover först ytligt. Den här fasen är viktig för vårt motoriska minne som till exempel när vi lär oss cykla eller åka skidor.

Efter det går vi in i djupsömnen som bl a är viktig för minnen som du kan beskriva med dina egna ord. Till sist kommer drömsömnen, det som kallas REM-sömn. Det är den period då den främre delen av hjärnan får vila och återhämta sig och då bearbetar du känslor och upplevelser du haft under dagen.

En sömncykel tar ungefär 90 minuter och vi går igen fem, sex stycken per natt.  I början av natten domineras sömnen av den djupa sömnen. Därefter blir perioderna med djupsömn kortare och perioderna med drömsömn längre.

Om du bara sover fyra timmar på en natt kommer du inte få tillräckligt med den viktiga drömsömnen.

Vad kan du göra om du har svårt att sova?

Sovrummet skall vara en plats där du slappnar av så ta bort TV, mobil och surfplatta eller stänga av dem i god tid innan du ska sova.

Det är bra att gå och lägga sig vid samma tid varje kväll.

Undvik kaffe och alkohol innan du ska gå och lägga dig.

Relaterat

Ett porträtt på Christian Benedict som är sömnforskare vi Uppsala universitet

Ny forskning fokuserar på kvinnors sömn

Hälsoproblem relaterade till sömn är allt vanligare och ungefär varannan kvinna upplever sömnsvårigheter. Vid Uppsala universitet ska en ny studie, finansierad av Hjärnfonden, undersöka kvinnors sömn i relation till hormonivåerna.

Onyttig mat försämrar din sömn

Hur vi sover påverkar hur våra hjärnor mår. Jonathan Cedernaes undersöker hur maten du äter kan få dig att sova bättre eller sämre. Vi har fått besöka sömnlabbet på Uppsala Biomedicinska Centrum.

Vintertrötthet – utan ljus kommer vi ur fas

Det är höst och vi går mot mörkare tider när mindre och mindre solljus når våra ögon. På söndag morgon ställer vi om klockorna för att det ska bli aningens ljusare om mornarna. Men både tidsomställningen om bristen på solljus påverkar våra kroppar. Sömnforskaren Christian Benedict ger sina bästa tips hur du klarar omställningen.

Kognitiv svikt – när minnet börjar svikta

Våra kognitiva förmågor är knutna till vårt tänkande och intellekt. Det är vår förmåga att minnas, tänka, tala och planera en aktivitet. Alla de funktioner i hjärnan som vi behöver för att klara att utföra dagliga aktiviteter och sysslor.

Om minnet

Både arv och miljö har betydelse för hur bra minne vi har. Fysisk aktivitet är viktigt och att ha en bra kondition under vuxenlivet ökar chansen för att minnet och hjärnan ska åldras på ett bra sätt. Även stimulans och utmaningar har en positiv effekt på minnesfunktionerna, men det handlar inte bara om att lösa veckans korsord utan att också utmana hjärnan och lösa nya uppgifter och ta in nya kunskaper. Sociala aktiviteter som umgänge med andra kan också vara en stimulans för hjärnan.

Ny upptäckt kan förklara alkoholism

Alkoholberoende är ett stort folkhälsoproblem och det finns få effektiva behandlingsmetoder idag. Ungefär 15-20 procent av de som dricker alkohol blir beroende. Varför vissa personer är mer sårbara och lättare än andra utvecklar ett beroende är fokus för Markus Heilig, professor vid Linköpings universitet, som fått forskningsbidrag från Hjärnfonden 2018.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta