Hjärnfonden
Ge en gåva

Nytt sätt att angripa Alzheimers sjukdom

Stefan Ståhl är professor i molekylär bioteknik och forskar på en helt ny metod för att stoppa Alzheimers sjukdom. Att projektet fick stöd från Hjärnfonden har varit helt avgörande. Här berättar han mer – och förklarar varför din gåva är så viktig.

Stefan Ståhl är professor i molekylär bioteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Kan du enkelt beskriva er forskning?
– Vi har tagit fram en särskild typ av protein som kan fånga in det ämne som bildar skadligt plack i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. På så sätt förhindras plackbildning och, i djurförsök, även sjukdom.

Proteinläkemedel är på stark frammarsch, på vilket sätt sticker ni ut?
– Det vanliga för proteinläkemedel är idag att ta fram antikroppar, men det har visat sig svårt att hitta ett bot mot Alzheimers sjukdom med denna strategi. Än så länge tycks våra proteiner ha mycket färre, eller rent av inga, biverkningar. Dessutom är de väsentligt mindre, vilket skulle göra dem mycket lättare att administrera för vården.

Vilka framsteg hoppas du på?
– I bästa fall lägger vi grunden för ett läkemedel som förebygger Alzheimers sjukdom. Vi botar inte, men kan hindra sjukdomen från att bryta ut. För att det ska lyckas behöver vi också bättre screeningmetoder, men även där ser utvecklingen lovande ut.

Vad har Hjärnfondens forskningsstöd betytt för er?
– Det har varit helt instrumentalt för att vi ska kunnat arbeta fokuserat. Men väldigt viktigt är också att det fungerar som en kvalitetsmarkör och dörröppnare. Till exempel ledde bidraget till att vi senare fick en större donation från en privatperson. Den här typen av hjärnforskning är väldigt dyr, därför är varenda krona viktig.

Relaterat

Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom har godkänts i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade den 6 januari att antikroppen lecanemab snabbgodkänts för behandling av mild Alzheimers sjukdom. Godkännandet är ett forskningsgenombrott som ger hopp för hundratusentals Alzheimerdrabbade och deras närstående.

Nydanande Alzheimerforskning ger hopp

Varje år drabbas ungefär 15 000 svenskar av Alzheimers sjukdom. Hur ska vi kunna hjälpa dem? Docent Anna Erlandsson leder en forskargrupp som undersöker en ny idé. Människor som du är avgörande för deras arbete.
Cecilia Hansen och hennes sambo Kerry

”Det är fruktansvärt att tänka på att jag ska lämna min sambo och alla mina djur”

Cecilia Hansen fick diagnosen Alzheimers sjukdom bara 56 år gammal. Här berättar hon om hur hela livet vändes upp och ned – och varför hjärnforskningen behöver ditt stöd.

Ett nytt sätt att angripa Alzheimergåtan

Alzheimers sjukdom är mycket komplex, eftersom många olika system i hjärnan är involverade. Nu riktar allt fler forskare blicken mot inflammationens roll. I frontlinjen finns professor Marianne Schultzberg – som hoppas hitta en ny Alzheimerbehandling. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta