Kille ligger i soffan och streamar film på sin telefon

8 tips för att stressa lagom

Oavsett om du jobbar hemifrån, på kontor eller i annan miljö är det oundvikligt att det blir stressiga perioder då och då. Men med rätt förberedelse och kunskap ser du till att minska den negativa effekten som stress kan innebära för den psykiska hälsan – på lång sikt.

1. Återhämtning

De flesta klarar perioder av hög arbetsbelastning och om vi bara ser till att återhämta oss ordentligt blir den enklare att hantera. Titta på TV, läs en bok, bläddra i en tidning eller bara ”slappa”. Det är bra avkoppling som ger återhämtning och vila för både kroppen och hjärnan.

2. Rörelse livsviktigt

Många företag har avsatt tid för träning under arbetsveckan, och till stor nytta. När du rör dig händer det mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Blodcirkulationen ökar och ger hjärnan mer syre. Fysisk aktivitet gör också att kroppen kan ta hand om stresshormoner, vilket gör att du kan hantera stress bättre. När du motionerar frisätts signalsubstanser i hjärnan som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan förbättras – du blir helt enkelt en ännu bättre medarbetare.

3. Umgås med vänner och familj

Att umgås med familj och vänner när arbetsdagen är slut gör det enklare att varva ner. Har du inte möjlighet att vara inomhus på grund av smittrisk eller annat, kanske en promenad tillsammans ute i friska luften kan fungera.

4. Varva ner

Se till att ha en tydlig gräns mellan arbetsdagens slut och fritidens början, till exempel med hjälp av avslappningsövningar. Mindfulness och yoga är exempel på övningar som kan hjälpa till att hejda tankar som snurrar i huvudet och gör att stressreaktioner i kroppen dämpas.

5. Om jobbet stressar

Försök se till att ha en rimlig arbetsbörda. Är det svårt, ta hjälp med gränssättning och tala med chefen för att kunna åstadkomma en förändring. Du kan också tala med dina kollegor, det ger möjlighet att dela erfarenheter och att stötta varandra. Är det du som är chefen behöver du se till att ge dig själv den arbetsbörda du skulle gett en kollega – varken mer eller mindre.

6. När privatlivet stressar

Det är mycket i privatlivet som kan vara stressande. Om du blir stressad av att familjen har många aktiviteter, gå igenom kalendern och ta bort en del. Öva på att säga nej om du lätt ställer upp på vad andra vill. Be att få vänta en dag med svaret så kan det vara lättare att avböja.

7. Sov gott

Det är kanske lättare sagt än gjort, men en god natts sömn är viktig för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta alla intryck. Se till att börja varva ned i god tid innan du lägger dig – helst utan mobil, dator eller andra skärmar. Undvik att läsa mejlen eller väcka andra tankar på att-göra-listan innan du somnar. Ta hellre ett bad eller läs en god bok. Håll sovrummet mörkt och svalt.

8. Rimliga krav på dig själv

Att arbeta med sin egen inställning till de krav som ställs både hemma och på jobbet kan vara till hjälp. Försök lägga upp din tillvaro efter de krav som du kan hantera och de prioriteringar du vill göra, så är stressen enklare att leva med.

Relaterat

Kan kosten påverka hur smarta vi blir?

Visste du att hjärnan använder hela 25 procent av den energi vi förbrukar? Det gör att vår kost påverkar oss i allra högsta grad.

Kvinna sover och på nattduksbordet står en väckarklocka

Så påverkas minnet av sömn

De senaste årens forskning har visat att hjärnan är allt annat än inaktiv när vi sover. Istället bearbetar den information och stöder många funktioner som vi behöver när vi är vakna, som till exempel minne, insikt och inlärning.

Kvinna sitter hemma och har ett digitalt möte med kollegor på en skärm

Coronapandemin – så kan du främja din och andras psykiska hälsa

Att jobba på distans och dra ner på sociala kontakter har varit en utmaning för många under pandemin, oavsett om man är drabbad av psykisk ohälsa eller ej. Men det finns mycket vi kan göra för att främja den psykiska hälsan hos oss själva och våra kollegor. Här är några tips och rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO.

Illustration som visar varningssignaler på ohälsosam stress

Förebygg utmattning – vanliga varningssignaler

Symtomen på ohälsosam stress kommer ofta smygande. Men våra kroppar är smarta och brukar ge oss många och tydliga varningssignaler under lång tid, det gäller bara att lyssna på dem. Här kommer några varningssignaler att hålla koll på för att förhindra utmattning och långvarig sjukskrivning

Yngre par joggar tillsammans

Därför mår vi bra av motion

Varför har motion så stor påverkan och vad händer egentligen i huvudet när vi rör på resten av kroppen? I det här avsnittet i vår serie om hjärnan berättar Yvonne Forsell, psykiatriker och professor vid Karolinska Institutet om hur vi kan maximera hjärnans effekt av motion.

Kvinna i samtal med psykolog

”Vi måste satsa mer på forskning om psykisk ohälsa”

Mats Lekander, professor och hjärnforskare, ser enorma möjligheter med forskningen när det gäller ångest, depression och stresstillstånd. Han är med och tar fram nya lovande behandlingsmetoder, som förhoppningsvis kan bidra till att minska de höga sjukskrivningstalen när det gäller psykisk ohälsa.