Henrik Wahlström Henrik Wahlström berättade den 1 januari 2021 att han har bipolär sjukdom. Han har levt med psykisk ohälsa under stor del av sitt liv och för 12 år sedan fick han diagnosen.

Henrik vill att vi vågar tala om psykisk ohälsa

Den 1 januari i år gick Instagramprofilen Henrik Wahlström ut och berättade att han har bipolär sjukdom för sin stora följarskara. Bakom beslutet låg en önskan om att ge hopp åt människor som lider av psykisk ohälsa, som han själv gjort under stor del av sitt liv. Hjärnfonden har pratat med Henrik om hans engagemang för att öka öppenheten om psykisk ohälsa.

Henrik Wahlström är till vardags kreatör och regissör som hjälper företag och organisationer med att skapa innehåll för olika kanaler. På fritiden driver han kontot @henrikwahlstroem på Instagram där han blandar glimtar från sitt eget liv med olika ämnen. Återkommande teman är den unkna kvinnosynen 90-talets tjejtidningar och en kärleksfull drift med lego och med seriefiguren Bamse. Kontot bjuder på många skratt och insikter.

Henrik Wahlström återkommer ofta till psykisk ohälsa och vikten av att våga prata om hur man mår. Han har levt med psykisk ohälsa under stor del av sitt liv och sedan 12 år tillbaka har han diagnosen bipolär sjukdom. Länge höll han den hemlig utom för sina allra närmaste. Det var inte självklart att börja prata om det inför en större krets.

–  Jag har inte skämts för min sjukdom, men jag har hållit den för mig själv av rädsla för hur omgivningen skulle reagera, och av risk för att utsättas för negativa föreställningar om hur en person med bipolär sjukdom är. Men nu när jag har den här stora plattformen på Instagram, insåg jag att jag har en möjlighet att påverka människor och att sprida hopp. Jag kände att jag har ett ansvar att börja prata om de här frågorna.

En händelse som bidrog till hans beslut var att han, av en slump, hittade en remsa med foton på sig själv när han var 18 år, tagna i ett fotobås.

–  Mitt unga jag tittade rakt på mig och jag började fundera på vad jag ville säga till 18-åringen som hade det tufft. Jag vill ingjuta hopp. Det finns sätt att leva med psykisk ohälsa. Det finns hjälp att få! Våga ta emot den. Det finns fler i samma sits som du.

Henrik bestämde sig för att den 1 januari 2021 skulle vara starten. Då gick han ut till sina följare och berättade om sin sjukdom och vad den innebär.

Han beskriver det som en ”komma ut”-process; han kände sig nervös för vilka fördomar han skulle möta från vänner, kolleger och följare på Instagram. Hans öppenhet togs väl emot av de flesta.

–  Sedan började jag fundera på nästa steg. Tänk om det fanns en symbol i stil med prideflaggan som gör att den som ser den vet att ”här vågar jag berätta vem jag är, här är en trygg plats”.

Så startade Henriks kampanj för ökad öppenhet om psykisk ohälsa, ”Upp och ner”. Han valde en välkänd symbol för bipolär sjukdom, ett ansikte med en glad och en ledsen mun, och tog hjälp av en fyraåring för att göra en ny version med ett hjärta omkring.

Han lät trycka upp symbolen på t-shirtar, knappar och muggar. Så föddes projektet ”Upp och ner”.

–  Det är en liten symbol och inte provokativ. Men för den som känner till den, kan den betyda mycket. Den betyder att ”här är någon jag kan prata med om jag vill”. Det har fungerat. Symbolen dyker upp på olika ställen, på bibliotek och arbetsplatser. Jag får hela tiden rapporter från människor som sett symbolen i olika sammanhang. Den har lett till nya samtal om psykisk ohälsa bland människor som inte brukar prata om det.

Allt överskott från försäljningen går till Henriks insamling hos Hjärnfonden för att symbolen ska göra nytta två gånger.

–  Min vision är att det ska pratas mer om psykisk ohälsa. Att den som är drabbad vågar söka och vågar ta emot hjälp. Och vågar berätta för andra om sin sjukdom, precis som man berättar för andra att man till exempel har diabetes. När vi börjar prata om psykisk ohälsa, kommer vi att inse hur vanligt det är och då minskar stigmat. Och bilden av hur en person med psykisk ohälsa ”är” breddas.

Läs mer om bipolär sjukdom här.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag