Magnus Werner

Försäkringskassans avslag blev vändpunkten

Han har försökt ta livet av sig flera gånger och har levt med diagnosen bipolär sjukdom i fyrtio år. I dag arbetar Magnus Werner som brukarsamordnare på region Sörmland och föreläser bl a om suicidprevention.

-Jag märker när jag är ute och föreläser att det är många som blir överraskade att jag som har bipolär sjukdom kan arbeta. För mig är det viktigt att lyfta fram goda exempel, det går att ha en svår diagnos och leva ett bra liv.

Att Magnus har en anställning på Region Sörmland är ingen självklarhet, situationen kunde vara helt annorlunda. 2016 skrev vi första gången om Magnus och han berättade då om sin sjukdom och att han varit sjukskriven ett år. När sjukskrivningen pågått i fyra år ansåg hans läkare att han inte kunde jobba mer och skrev ett intyg och ansökan om sjukpension till Försäkringskassan.

-Jag skulle bli sjukpensionär på heltid men tack och lov avslogs ansökan. Genom kommunen fick jag sysselsättning, inte ett jobb alltså utan bara sysselsättning. Jag kom i kontakt med brukarrörelsen och var med och startade Balans Sörmland, en ideell patient- och anhörigförening för människor med diagnoserna depression, utmattningssyndrom och bipolär sjukdom. Jag insåg att om jag får ha fria arbetstider så har jag full arbetskapacitet, säger Magnus Werner.

Sjuk sedan tonåren

Magnus fick sin första depression när han gick i skolan i samband med att familjen flyttade. Han säger själv att han levt med diagnosen bipolär sjukdom sedan sena tonåren men han diagnosticerades först när han var fyrtio år.

-Jag får inte fullskaliga manier utan främst depressioner. I perioder blir jag hypoman, går upp mycket i varv och då kan jag jobba 20 timmar per dygn innan det rasar. Sjukdomen har tidigare genomsyrat allt och jag har förlorat många vänner, genomgått två skilsmässor och haft massor av olika jobb, utan möjlighet till riktig karriär.

Magnus berättar att han provat elbehandlingar i flera omgångar och varit inlagd på sjukhus. Nu har han fått ett nytt läkemedel, en antipsykotisk medicin som “vänt på hela skutan” som han själv uttrycker det. Läkemedlet gör att han kan ta antidepressiv medicin utan att gå upp i varv.

Kombinationen av den nya medicinen och att kunna ha fria arbetstider gör att Magnus nu kan ha ett heltidsjobb. Vissa dagar jobbar han inte alls och andra kan han jobba 13 timmar.

-Det är viktigt att visa på att får du en medicin som fungerar och får rätt förutsättningar i arbetslivet så går det att komma tillbaka.

Föreläser om suicidprevention

I jobbet som brukarsamordnare inom psykiatri har han stor nytta av sina egna erfarenheter av vården. När patienter eller anhöriga får vara med och utforma insatser inom såväl socialtjänsten som i psykiatrin så blir det insatser som har högre kvalitet menar Magnus Werner. Han är anställd av Region Sörmland men arbetar mot nio kommuner.

Han föreläser också om psykisk ohälsa och suicidprevention och tycker att många av de han möter anser att han är trovärdig på grund av att han delar med sig av sina egna erfarenheter.

-Jag har levt med självmordstankar i 40 år, jag brukar säga att jag är suicidnärlevande, jag har dödstankar ofta men jag har lärt mig leva med det och acceptera det. Jag har ett bra liv, jag har en bra utbildning och tre härliga barn, syskon och vänner, men livet har inte varit enkelt.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag