Magnus Werner

Försäkringskassans avslag blev vändpunkten

Han har försökt ta livet av sig flera gånger och har levt med diagnosen bipolär sjukdom i fyrtio år. I dag arbetar Magnus Werner som brukarsamordnare på region Sörmland och föreläser bl a om suicidprevention.

-Jag märker när jag är ute och föreläser att det är många som blir överraskade att jag som har bipolär sjukdom kan arbeta. För mig är det viktigt att lyfta fram goda exempel, det går att ha en svår diagnos och leva ett bra liv.

Att Magnus har en anställning på Region Sörmland är ingen självklarhet, situationen kunde vara helt annorlunda. 2016 skrev vi första gången om Magnus och han berättade då om sin sjukdom och att han varit sjukskriven ett år. När sjukskrivningen pågått i fyra år ansåg hans läkare att han inte kunde jobba mer och skrev ett intyg och ansökan om sjukpension till Försäkringskassan.

-Jag skulle bli sjukpensionär på heltid men tack och lov avslogs ansökan. Genom kommunen fick jag sysselsättning, inte ett jobb alltså utan bara sysselsättning. Jag kom i kontakt med brukarrörelsen och var med och startade Balans Sörmland, en ideell patient- och anhörigförening för människor med diagnoserna depression, utmattningssyndrom och bipolär sjukdom. Jag insåg att om jag får ha fria arbetstider så har jag full arbetskapacitet, säger Magnus Werner.

Sjuk sedan tonåren

Magnus fick sin första depression när han gick i skolan i samband med att familjen flyttade. Han säger själv att han levt med diagnosen bipolär sjukdom sedan sena tonåren men han diagnosticerades först när han var fyrtio år.

-Jag får inte fullskaliga manier utan främst depressioner. I perioder blir jag hypoman, går upp mycket i varv och då kan jag jobba 20 timmar per dygn innan det rasar. Sjukdomen har tidigare genomsyrat allt och jag har förlorat många vänner, genomgått två skilsmässor och haft massor av olika jobb, utan möjlighet till riktig karriär.

Magnus berättar att han provat elbehandlingar i flera omgångar och varit inlagd på sjukhus. Nu har han fått ett nytt läkemedel, en antipsykotisk medicin som “vänt på hela skutan” som han själv uttrycker det. Läkemedlet gör att han kan ta antidepressiv medicin utan att gå upp i varv.

Kombinationen av den nya medicinen och att kunna ha fria arbetstider gör att Magnus nu kan ha ett heltidsjobb. Vissa dagar jobbar han inte alls och andra kan han jobba 13 timmar.

-Det är viktigt att visa på att får du en medicin som fungerar och får rätt förutsättningar i arbetslivet så går det att komma tillbaka.

Föreläser om suicidprevention

I jobbet som brukarsamordnare inom psykiatri har han stor nytta av sina egna erfarenheter av vården. När patienter eller anhöriga får vara med och utforma insatser inom såväl socialtjänsten som i psykiatrin så blir det insatser som har högre kvalitet menar Magnus Werner. Han är anställd av Region Sörmland men arbetar mot nio kommuner.

Han föreläser också om psykisk ohälsa och suicidprevention och tycker att många av de han möter anser att han är trovärdig på grund av att han delar med sig av sina egna erfarenheter.

-Jag har levt med självmordstankar i 40 år, jag brukar säga att jag är suicidnärlevande, jag har dödstankar ofta men jag har lärt mig leva med det och acceptera det. Jag har ett bra liv, jag har en bra utbildning och tre härliga barn, syskon och vänner, men livet har inte varit enkelt.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Henrik Wahlström

Henrik vill att vi vågar tala om psykisk ohälsa

Den 1 januari i år gick Instagramprofilen Henrik Wahlström ut och berättade att han har bipolär sjukdom för sin stora följarskara. Bakom beslutet låg en önskan om att ge hopp åt människor som lider av psykisk ohälsa, som han själv gjort under stor del av sitt liv. Hjärnfonden har pratat med Henrik om hans engagemang för att öka öppenheten om psykisk ohälsa.

Forskare pipetterar celler vid ett mikroskop

Hur kan behandlingen av bipolär sjukdom förbättras?

Martin Schalling, professor på Karolinska Institutet, forskar om bipolär sjukdom. Ett mål för hans forskning är bl a att förstå hur litium, den vanligaste behandlingen av sjukdomen, verkar och varför alla patienter inte svarar lika bra på behandlingen.

Jonatan har bipolär sjukdom

“Jag blir som en ångvält. Allt ljus ska vara på mig”

Jonatan lever med bipolär sjukdom. Det innebär att han lever med toppar och dalar i tillvaron. I topparna vill han ha all uppmärksamhet. Klicka på pilen i bilden och se en film där han berättar.

Bipolärdagen den 30 mars. Pojke sitter på en brygga och tittar ut över

Internationella bipolärdagen den 30 mars

Den 30 mars är det internationella bipolärdagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring 1-3 procent av befolkningen och som skapar mycket lidande för den som är drabbad.

Lars Olson, professor i neurologi på Karolinska Institutet

Hjärnforskningen är vårt enda hopp – men vi saknar resurser

Lars Olson har ägnat över 5O år åt hjärnforskning. Under åren har han bland annat hunnit bli professor i neurobiologi och medgrundare till Hjärnfonden. Tyvärr har han också blivit expert på resursbrist – ett ständigt problem för hjärnforskningen. Här berättar han om forskningsläget och varför ditt stöd är så viktigt.

Alexander Viktorin vill förbättra vården vid bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom är en psykisk sjukdom som drabbar 1-3 procent av befolkningen. Den behandlas framför allt med läkemedel men eftersom sjukdomen innefattar tillstånd av mani och depression behövs ofta flera olika läkemedel. Hjärnfondens postdoktorala stipendiat Alexander Viktorin från Karolinska Institutet kommer att undersöka effekten av enskilda och kombinerade läkemedel på sjukdomen.