Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande

Du är viktig för hjärnforskningen

För oss på Hjärnfonden är det här en högtidlig del av året – det är nu vi beslutar vilken svensk hjärnforskning som ska få ekonomiskt stöd. Totalt kommer vi att dela ut strax över 105 miljoner kronor. Det är ett avgörande tillskott, eftersom hjärnforskningen lider av stor brist på resurser. Här nedanför tackar vår ordförande, Peter Thelin, för ditt stöd och berättar mer om hur stor skillnad varje gåva gör.

Efter över ett år med en pandemi som har slagit hårt mot våra patientgrupper känns det väldigt bra att kunna dela ut en stor summa till Sveriges mest lovande hjärnforskning. Det har blivit tydligare än någonsin hur hårt sjukdomar som Alzheimer, stroke och ALS slår – mot dem som drabbas, de anhöriga och samhället i stort.

Jag är glad för att du är med oss i denna svåra tid, då hjärnforskningen absolut inte får bromsa. Kampen mot hjärnans sjukdomar får redan idag förhållandevis små resurser. Ändå kostar dessa sjukdomar samhället mer än hjärt-kärlsjukdomar och cancer tillsammans. Det var den snedfördelningen som fick mig att bli engagerad i Hjärnfonden. När jag såg min egen mor tyna bort i Alzheimers sjukdom blev det uppenbart för mig att hjärnforskningen måste få bättre förutsättningar.

Mitt bidrag till Hjärnfondens styrelsearbete är min erfarenhet från finansbranschen, som jag använder för att vi ska arbeta så smart och effektivt som möjligt. Jag vill att du ska vara säker på att varje krona du ger gör maximal skillnad.
Den huvudsakliga garanten för att din gåva går till den bästa hjärnforskningen är Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd. Där sitter 24 av Sveriges ledande hjärnforskare och väljer ut de forskningsprojekt med högst potential som ska få stöd från Hjärnfonden.

Här kan du läsa om ett exempel på sådan hjärnforskning – i absolut världsklass – som har blivit möjlig genom givare som du.
Jag är väldigt tacksam för att du är med i kampen mot sjukdomar som Alzheimer, stroke, ALS och Parkinson. Du ger hopp till hundratusentals drabbade svenskar och deras anhöriga. För att hjärnforskningen ska kunna fortsätta ber jag nu om ditt fortsatta stöd. Nästa genombrott kan rädda livet på någon i din närhet, så ge gärna en ny gåva redan i dag.

Varma tack!
Peter Thelin,
styrelseordförande, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Lars Olson, professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare

Hjärnforskningens snabba utveckling ger hopp

Professor Lars Olson har arbetat som hjärnforskare i 60 år och är en av Hjärnfondens grundare. Här berättar han om vilka stora framsteg som har skett – och om de stora genombrott som väntar

Porträttbild av Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden

Du tar oss närmare nästa livsviktiga genombrott

Stort tack för ditt stöd till hjärnforskningen det gångna året. Varje krona bidrar med hopp till hundratusentals svenskar som lider av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Därför är det så otroligt glädjande att vi slog nytt insamlingsrekord under 2022 – och kunde dela ut hela 127 miljoner kronor till svensk hjärnforskning.

Ett porträtt på Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin

Var med och skänk hopp i jul

— I just detta ögonblick lider hundratusentals svenskar av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Vid deras sida finns ännu fler anhöriga som också lider, ofta i tysthet. Därför hoppas jag att du vill vara med och skänka hopp i jul.

3D-bild av de neurosensoriska elementen i en mussnäcka strax efter födseln (nervceller i centrum och hårceller i periferin, med neuronfibrer som ansluter till dem). Foto: Csaba Ádori

Nervceller specialiserade på att koda ljud uppstår innan födseln

I hörselsnäckan finns olika typer av nervceller som är nödvändiga för att koda olika ljudegenskaper och föra dem vidare till hjärnan.

Du gör livsviktig hjärnforskning möjlig!

I fjol kunde Hjärnfonden ge stöd till 100 lovande forskningsprojekt. Nu börjar det bli dags för årets beslut om forskningsbidrag – på ungefär 100 miljoner kronor. Därför vill vår ordförande, Peter Thelin, tacka dig och berätta hur viktiga dina gåvor är.

Tre generationer kvinnor, mormor, mamma och dotter.

Mors dag den 29 maj

På mors dag vill vi hylla och uppmärksamma alla mammor. Visste du att en del av hjärnans diagnoser är vanligare hos kvinnor? Vi har listat några här nedan. Med en gåva så bidrar du till hjärnforskningen och att fler mammor får vara friska längre.