En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.

”Jag har under många år känt att saker och ting inte riktigt är som de ska. Jag har inte mått så bra, även om jag själv inte riktigt förstått det. Som 11-åring började mobbningen mot mig och det dagliga onda i magen. Mobbningen tog ifrån mig min självkänsla och mitt självförtroende och som vuxen har jag förstått att magontet i själva verket var ångest.

Marica ska utredas för autism

Jag kämpar med depression, ångest och panikattacker och jag ska snart genomgå en utredning för autism. När det kom upp av en slump att mitt beteende och personlighet kan bero på att jag eventuellt har autism började saker falla på plats. Vi får se vad utredningen visar, men kanske kan den ge en förklaring till hur jag är och en förståelse för varför jag agerar som jag gör. Både för mig själv och för min omgivning.

Jag vill uppmärksamma psykisk ohälsa och hur viktigt det är att vi alla vågar prata om vårt mående. Att våga sätta ord på sina känslor och våga berätta för någon hur man egentligen mår är för många ett enormt svårt men viktigt steg att ta. Annars är risken stor att man lever i sorg och ensamhet. Jag vill uppmärksamma att vi med psykisk ohälsa inte är ensamma. Vi kan stötta och hjälpa varandra. Jag har valt att stötta Hjärnfonden med min insamling eftersom organisationen jobbar med alla hjärnans sjukdomar och diagnoser där både ångest, depression och autism ingår. Jag känner mig trygg i att de insamlade pengarna går till den bästa forskningen.

Armband för forskningen

Mer pengar till forskning om hjärnan är viktigt för ett fungerande samhälle där vi ska kunna stötta och hjälpa människor. Alla kan hjälpa till på sitt sätt. Mitt bidrag är de armband jag tillverkar och säljer. Så jag förenar nytta med nöje; jag älskar att hjälpa andra och jag älskar att skapa. På grund av min psykiska ohälsa har jag ingen möjlighet att jobba eller studera, utan fick avsluta mina studier på högskolan för att orka hålla mig ovanför vattenytan och i stället ta hand om mig själv. Att skapa är en del av min återhämtning. Mina armband är en påminnelse om att ingen är ensam, att det inte är fel att må dåligt men att det finns hjälp att få så länge man vågar öppna sig. Att pärla armband med budskapet Våga Prata på och sälja till förmån för Hjärnfonden är mitt engagemang för hjärnforskningen.

Enkelt att starta insamling

Att starta en insamling hos Hjärnfonden var enklare än jag trodde. Jag förväntade mig flera sidor av frågor att besvara, att min insamlingssida skulle granskas och så vidare. Men det gick jättefort att klicka sig in på hemsidan och skapa insamlingen. Jag vill verkligen rekommendera alla att skapa en egen insamling. Det är en skön känsla att kunna bidra och göra skillnad. Alla gåvor är välkomna, ingen är för liten. För det stämmer att många bäckar små snart blir en stor å. Tillsammans kan vi förändra!”