Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Lästid: 3 minuter

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Stöd från Hjärnfonden

Hjärnfonden har under många år stöttat forskningen bakom genombrottet med det banbrytande nya antikroppsläkemedlet mot Alzheimers sjukdom.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har ändrat sitt tidigare beslut och rekommenderar nu godkännande av läkemedlet Leqembi (lekanemab) för patienter med tidig Alzheimers sjukdom. Detta efter en ny granskning som visar att läkemedlets nytta överväger riskerna för de flesta patienter.

Leqembi är en monoklonal antikropp som bromsar ansamlingen av amyloida plack i hjärnan – en av de mekanismer som tros driva Alzheimers sjukdom. Läkemedlet är avsett för patienter med lindrig kognitiv svikt eller lindrig demens på grund av sjukdomen. Dock exkluderas patienter med två kopior av ApoE4-genen, eftersom dessa har en ökad risk för biverkningar som hjärnsvullnad och blödningar.

För att minimera riskerna kräver EMA att behandlingen följer ett särskilt övervakningsprogram. Patienter måste genomgå upprepade MR-undersökningar, och företaget Eisai, som ansvarar för den globala distributionen, ska upprätta ett behandlingsregister i EU för att följa läkemedlets säkerhet och långsiktiga effekter.

Beslutet ligger nu hos EU-kommissionen, som väntas ge sitt svar inom två månader. Därefter följer en hälsoekonomisk utredning och prisförhandlingar mellan företaget och Sveriges regioner. Det är detta som slutligen avgör om och när Leqembi kan bli tillgängligt inom sjukvården. Läkemedlet är redan godkänt i bland annat USA, Japan och Storbritannien.

Uppdatering 2025-02-03
EU-kommissionen återför ärendet till EMA istället för att ta det formella beslutet om marknadstillstånd.
EU-kommissionen begär att EMA:s expertkommitté CHMP granskar ny säkerhetsinformation som framkommit efter att kommittén i november gav en positiv rekommendation för läkemedlet. Kommissionen vill ha en bedömning av om den nya informationen påverkar den tidigare rekommendationen. EMA specificerar dock inte vilken typ av information det rör sig om.

Vidare meddelar det japanska företaget Eisai, som innehar de globala rättigheterna för lekanemab, att EMA även har blivit ombedd att utvärdera om formuleringarna i riskminimeringsplanen för läkemedlet är tillräckligt tydliga.

Så går ett överklagande hos EMA till

När ett läkemedelsföretag vill överklaga ett beslut från EMA:s expertkommitté CHMP följer processen tydliga steg. Målet är att säkerställa att alla vetenskapliga aspekter granskas rättvist och noggrant.

  1. Vetenskapliga grunder för överklagandet
    Företaget måste basera sitt överklagande på vetenskapliga argument. Det kan till exempel handla om att viktiga data inte har beaktats eller att bedömningen av befintliga data är felaktig.
  2. Formell begäran om omprövning
    Läkemedelsföretaget har 15 dagar på sig, från att de mottagit yttrandet från CHMP, att lämna in en formell begäran om omprövning. Begäran måste vara skriftlig och innehålla detaljerade vetenskapliga invändningar.
  3. Nya rapportörer för objektiv granskning
    CHMP utser nya rapportörer, vanligtvis från andra länder än de ursprungliga, för att granska överklagandet och säkerställa objektivitet.
  4. Uppdaterat yttrande från CHMP
    De nya rapportörerna går igenom företagens data och argument. I vissa fall begär de kompletteringar eller ger företaget möjlighet att presentera sina synpunkter muntligt inför CHMP.
  5. CHMP röstar om nytt yttrande
    Efter granskningen röstar CHMP om huruvida det ursprungliga beslutet ska ändras.
  6. EU-kommissionens slutliga beslut
    Det slutliga beslutet om läkemedlet fattas av EU-kommissionen, baserat på CHMP:s slutliga yttrande. Om yttrandet fortfarande är negativt kan läkemedlet inte godkännas för försäljning och marknadsföring inom EU.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

Porträtt på Kaj Blennow

Nyfödda har höga nivåer av alzheimermarkör

Ett protein som används för att upptäcka Alzheimers sjukdom visar sig vara naturligt förhöjt hos nyfödda barn. Det kan förändra hur vi förstår hjärnans utveckling – och ge nya ledtrådar till framtida behandlingar.

Snabbspåret till alzheimerdiagnos

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna finns en unik plats där ny forskning snabbt blir till konkret vård. Här möter patienter med tidiga symtom på demenssjukdom ett team som arbetar med snabbspår för minnesutredning, livsstilsförändringar och vetenskap i världsklass.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta