Hjärnfonden
Ge en gåva

Emma Cajander och Lena Hazelius, partneransvariga på Hjärnfonden.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: Företag

Lästid: 3 minuter

Strategiska partnerskap för hjärnans bästa

Hjärnhälsa påverkar både individer, arbetsplatser och samhälle – den angår oss alla. Här berättar Lena Hazelius och Emma Cajander, partneransvariga på Hjärnfonden, hur ett samarbete med Hjärnfonden skapar värde på flera nivåer – och varför det är dags att kroka arm för hjärnans bästa.

Vi lever i en tid där psykisk ohälsa, stress och neurologiska sjukdomar ökar – samtidigt som hjärnforskningen fortfarande är kraftigt underfinansierad.

För företagen är ofta medarbetarna, hjärnkapitalet, den viktigaste tillgången. När hjärnhälsan sviktar påverkas inte bara individen, utan också hela organisationens förmåga att prestera, utvecklas och fungera.

Hjärnans sjukdomar och diagnoser är kostsamma både i pengar och mänskligt lidande. Varje år kostar de samhället över 295 miljarder kronor. Bara depression står för över 50 miljarder kronor – enbart den diagnosen kostar mer än alla cancersjukdomar tillsammans. (Källa: IHE, 2024. Alla siffror är ungefärliga.)

Långsiktiga partnerskap för verklig förändring

– Vi vet att det går att göra skillnad – både genom förebyggande insatser, ökad förståelse och genom att stärka finansieringen av hjärnforskningen. Men vi måste göra det tillsammans. För att nå verkliga resultat krävs långsiktighet och fler som är beredda att driva utvecklingen framåt, säger Lena Hazelius.

Det är här Hjärnfondens samarbetspartners kommer in.

– Hjärnfonden bjuder nu in näringslivet till partnerskap som gör konkret skillnad – för forskningen, för samhället och för era medarbetare. Det är en möjlighet att kombinera affärsnytta med genuint samhällsengagemang, säger Emma Cajander.

Hjärnhälsa möter affärsnytta

Med Hjärnfonden bli samarbetspartnern en del av en större vision: ett samhälle där alla hjärnor får nå sin fulla potential. Tillsammans blir vi en katalysator för en utveckling där hjärnhälsa möter affärsnytta.

– Vi inleder varje samarbete med att tydligt formulera målsättningen tillsammans, säger Emma Cajander.

– Därefter upprättar vi ett samarbetsavtal anpassat efter företagets förutsättningar, ambitioner och resurser. På så sätt skapar vi engagemang och konkret värde.

Det kan handla om att:

  • Integrera hjärnhälsa i era aktuella friskvårdsinsatser
  • Erbjuda seminarier och kunskapshöjande material till era medarbetare och kunder
  • Vara med och utveckla nya initiativ för social hållbarhet

Ni gör skillnad – på flera plan

Effekten är dubbel: ni bidrar till en av vår tids största hälsoutmaningar – hjärnans sjukdomar och diagnoser – och stärker samtidigt ert eget varumärke.

– Ett samarbete med oss skapar stolthet, mening och sammanhang. Både hos medarbetare och kunder, säger Lena Hazelius.

Ett partnerskap med oss kan innebära:

  • Synlighet tillsammans med Hjärnfonden
  • Möjlighet att skapa gemensamma projekt och/eller kampanjer
  • Medarbetarengagemang kopplat till hjärnhälsa, exempelvis rörelseutmaningar

Nyfiken på att höra mer?

Det börjar enkelt. Hör av er och berätta lite kort om era tankar. Sedan bokar vi ett första möte för att tillsammans utforska möjligheter och vilken typ av partnerskap och engagemang som passar just er.

Ni behöver inte ha alla svar – det är därför vi finns. Vi tar nästa steg tillsammans. För hjärnans bästa. Och för allas skull. Emma Cajander och Lena Hazelius är partneransvariga på Hjärnfonden och hjälper er att stötta forskningen om hjärnan.

Mejla Emma Cajander

Mejla Lena Hazelius

För mindre företag finns även möjligheten att bli Företagsvän – ett enkelt sätt att bidra till forskningen på årsbasis.

Tre goda skäl att bli partner till Hjärnfonden

  • Gör skillnad på riktigt – bidra till forskning som räddar liv och skapar ett mer hållbart samhälle.
  • Stärk ert varumärke – visa ledarskap inom social hållbarhet, hälsa och innovation.
  • Aktivera ert hälsoarbete – integrera hjärnhälsa i friskvård, HR och medarbetarengagemang.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig och få tips och råd om hjärnhälsa, de senaste nyheterna från hjärnforskningen och berättelser från drabbade och anhöriga direkt till din mejlkorg. En gång i månaden, helt kostnadsfritt.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

En bild på en lastbild från företaget Ohlssons

Ohlssons – en av Hjärnfondens mest lojala företagsgivare

Varje år sedan 2018 har Ohlssons skänkt årets julgåva till Hjärnfonden. Här berättar de om grunden till sitt engagemang.

Hjärnfonden i nytt samarbete med Cykelkraft

Cykelkraft initierar kampanjen Cykelminnet i samarbete med Hjärnfonden, ett initiativ som syftar till att öka cyklandet i Sverige, särskilt bland barn och ungdomar. En satsning för ökad cykelglädje och bättre hjärnhälsa.
Företaget Fondo deltar i Hjärnsteget

Fondo x Hjärnsteget

För företaget Fondo är det viktigt att ta hand om de anställdas psykiska och fysiska hälsa. De ser personalen som sin absolut viktigaste tillgång och friskvård som en investering för framtiden. Genom att delta i Hjärnsteget bidrar Fondo både till förbättrad personalhälsa och till viktiga framsteg för hjärnforskningen.

Kan kosten påverka hur smarta vi blir?

Visste du att hjärnan använder hela 25 procent av den energi vi förbrukar? Det gör att vår kost påverkar oss i allra högsta grad.
Kvinna sover och på nattduksbordet står en väckarklocka

Så påverkas minnet av sömn

De senaste årens forskning har visat att hjärnan är allt annat än inaktiv när vi sover. Istället bearbetar den information och stöder många funktioner som vi behöver när vi är vakna, som till exempel minne, insikt och inlärning.
Två vänner dricker kaffe på ett café

Därför håller vänskap hjärnan frisk

Visste du att hjärnan tankar energi när vi umgås med vänner och familj? I det här filmavsnittet träffar vi Alva Appelgren vid Södertörns Högskola. Hon berättar att när vi spenderar tid tillsammans med personer vi känner blir vi avslappnade, lugna och trygga. Det gör det i sin tur lättare att koncentrera sig och prestera.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta